Organisationen
Vätternrundan med start och mål i Motala är med sina 30 mil världens största motionscykellopp och ingår i En Svensk Klassiker. Tillsammans med Halvvättern, Tjejvättern, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern har loppen nära 36 000 anmälda. Fem av världens främsta cykellopp ingår tillsammans med Vätternrundan i World Association of Cycling Events, WACE. Som ett resultat av arrangerande MAIFs, ett 70-tal organisationers och 4000 ideella funktionärers arbete kan Vätternrundan årligen ge tillbaka cirka tio miljoner kronor till de olika organisationerna. Huvudsakligen handlar det om pengar till idrottsorganisationer vilket gör det möjligt för fler barn, ungdomar och andra att uppleva den härliga gemenskap som återfinns i respektive organisation.
Så började allt
Tisdagen den 22 augusti 1964 stegade professorn, motalasonen och idrottsläkaren Sten-Otto Liljedahl in till Bröderna Rydells cykelaffär i Motala. Där träffade han Ewert Rydell och berättade om sina planer på att göra en tur runt Vättern.
Två dagar senare gav sig de båda iväg. Vädret var miserabelt med regn och blåst. Efter 22,5 timmars cykelfärd var de båda dock åter hemma men mycket, mycket trötta.Det blev ytterligare en provrunda den 23 juni 1965 för Sten-Otto och Ewert. Då med ytterligare fyra deltagare; Jan Törnell, Erik Forssén, Kurt och Keith Kling.
Julen 1965 skickar Sten-Otto ett julkort till Ewert med en uppmaning att få igång Vätternrundan. Detta och en hel del andra kontakter gav resultat. Ett halvår senare är Vätternrundan ett faktum.
Miljö
Vätternrundan har länge arbetat aktivt för en hållbar utveckling utifrån de tre dimensionerna; social hållbarhet, ekologisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet. Det är naturligt för oss eftersom cykeln är en symbol för miljömedvetenhet, fysisk aktivitet och hälsa. Vi vill inspirera till en hållbar livsstil och själva föregå med gott exempel.
Vätternrundan är ISO-certifierade! Läs mer på sidan Hållbarhet!