Frågor & svar

 • Vad gör jag om jag inte fått en plats?

  Kölistan

  Alla de som inte fick en plats den 4:e november har placerats i kölistan i den ordning anmälan kom in. Det innebär att om platser inte betalas så kommer dessa tillsättas från kölistan uppifrån. Om man får en plats via kölistan kommer man få ett mail som berättar hur man går till väga.

  Klassikeranmälan

  Klassikerdeltagare som fullföljt skidloppet 2016 i Öppet Spår, Vasaloppet eller Engelbrektsloppet och som inte har en startplats i Vätternrundan 2016 är välkomna med sin anmälan. Anmälan sker på Mina Sidor. Läs mer om Klassikeranmälan här!

  Transferperioden

  Efter Klassikeranmälan är avslutad öppnar vi vår transferperiod. Det innebär att man då (och endast då) får köpa och sälja startplatser i Vätternrundan. Affären fullbordas sedan på Mina Sidor och den sålda platsen registreras på den nya köparen och blir giltig. Läs mer om platsöverlåtelse här!

    
 • Min kompis och jag har fått olika starttider och har betalat våra respektive startplatser. Hur gör vi för att hamna i samma grupp?


  I mån av plats kan ni göra ett startgruppsbyte i Motala i samband med loppet. Detta görs vid ”Ändringar” i mässområdet nere vid hamnen till en kostnad av 200 kr.

    
 • Hur loggar jag in på Mina Sidor?

  Du behöver ett kundnummer och ett lösenord. Om du har kört något av våra lopp sedan 2001 så har du redan de uppgifterna. Om du glömt dessa kan du på Mina Sidor begära ut uppgifterna igen, under förutsättning att du har tillgång till den mailadress som finns lagrad hos oss. Skulle du inte ha tillgång till mailen måste du kontakta kansliet (0141-22 32 90). Klicka på ”Jag är ny kund” om du inte deltagit tidigare och registrera dina uppgifter.

    
 • Jag har beställt nya inloggningsuppgifter men får inte dessa till min e-post, varför?

  Kontrollera ditt Spam-filter, ibland hamnar e-post där. Annars kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 så hjälper vi dig.

    
 • Hur tar jag bort min intresseanmälan?

  Om du behöver göra om eller ta bort din intresseanmälan går du till Mina Sidor, klickar på ”Anmälningar” i den blå menyn och väljer lopp.
  Du kommer då till din sida för din intresseanmälan och längst ut till höger ser du en soptunnesymbol.
  Klicka på den och klicka Ok när du får frågan.
  Därefter är din anmälan borttagen och du kan göra en ny intresseanmälan.

    
 • Måste jag bekräfta min/gruppens intresseanmälan?

  Nej, din eller gruppens intresseanmälan stängs per automatik när Mina Sidor stängs kl 12.00 på anmälningsdagen.

    
 • Anmälningskoden har 12 tecken (13 med bindestreck)

  Anmälningskoden är 12 tecken lång (123456-abcdef). MEN! Bindestrecket ska med vilket gör det till 13 tecken.

  Alltså ska hela koden INKLUSIVE bindestreck skrivas eller klistras in!

    
 • Hur fungerar anmälan till Vätternrundan?

  Till Vätternrundan måste du göra en intresseanmälan för att få den anmälningskod som du anmäler dig med den 4:e november. Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din intresseanmälan. Sedan väntar du till anmälningsdagen den 4:e november och klistrar in din anmälningskod. Om du blivit tilldelad en plats får du ett mail om detta och har i och med det fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan här!

    
 • Vad är lojalitetsprogrammet?

  Det är till för att premiera de cyklister i Vätternrundan som återkommer år efter år. Kraven är att du ska ha genomfört minst tre Vätternrundan under de senaste sex åren. Du måste genomföra intresseanmälan och anmälan som vanligt men om du fyllt i på Mina Sidor att du vill utnyttja lojalitetsprogrammet kommer du att tilldelas en plats om du inte tilldelas en i den ordinarie anmälan.

    
 • Vad är platsöverlåtelse och hur fungerar det?

  Under perioden 26 mars till 18 maj är vår transferperiod. Du ges då, och endast då, möjlighet att köpa och sälja en startplats i Vätternrundan (OBS! Vätternrundan säljer inga platser efter 4 november. Du får hitta köpare/säljare på till exempel tradera.se eller blocket.se). Platsöverlåtelse är även tillåtet i Tjej- och Halvvättern. Läs mer om det på siten: VätternrundanTjejvättern och Halvvättern

    
 • Jag vill cykla tillsammans med vänner. Hur anmäler jag oss som en grupp?

  FÖR ALLA LOPP:
  En person skapar gruppen på Mina Sidor och blir då gruppledare. Gruppledaren väjer ”Skapa en grupp” och erhåller en anmälningskod som ges ut till övriga i gruppen. Observera att samtliga gruppmedlemmar måste ha ett konto hos Vätternrundan. Det registrerar man på Mina Sidor. Gruppmedlemmarna loggar in på Mina Sidor och väljer aktuellt lopp, klickar sedan på ”Gå med i grupp” och fyller där i anmälningskoden.
  FÖR HALVVÄTTERN OCH TJEJVÄTTERN:
  När gruppledaren ser att alla finns med i gruppen klickar han/hon på ”bekräfta/betala grupp”. Då sätts starttiden och gruppen stängs. Efter detta moment kan inga fler läggas till i gruppen.
  FÖR VÄTTERNRUNDAN:
  På anmälningsdagen, den 4 november, går gruppledaren in och anmäler gruppen med anmälningskoden.

    
 • Hur fungerar anmälan till Tjej- och Halvvättern?

  Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din anmälan. Därefter har du fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan: Tjejvättern, Halvvättern

    
 • Jag ska välja önskad starttid, men vissa tider är rödmarkerade. Är dessa starttider fulltecknade?

  Nej, dessa tidsintervaller påvisar endast att de är eftertraktade tider som många vill ha. Gul är mindre eftertraktade tider och grönt är minst eftertraktade.

    
 • Jag har råkat klickat på knappen ”Bekräfta/betala” innan alla gruppmedlemmar hunnit gå med i gruppen. Vad gör jag?


  Om ingen i gruppen har hunnit betala sin plats går detta att ordna. Varje gruppmedlem måste gå in på Mina Sidor, klicka på ”Anmälningar” och aktuellt lopp. Längst till höger efter namnet finns en soptunne-symbol. Klicka på den och din anmälan tas bort och ni kan göra om anmälan på nytt.

  Detta gäller bara TJEJVÄTTERN och HALVVÄTTERN!

    
 • Hur fungerar klassikeranmälan?

  Efter Vasaloppet 2016 kan du som genomfört något av skidloppen under Vasaloppsveckorna (inklusive Engelbrektsloppet) anmäla dig på klassikerplatserna. Läs mer här!

    
 • Jag har blivit sjuk/skadad och kan inte delta. Hur gör jag?


  Om du har tecknat Startklarförsäkringen kontaktar du först Folksam på telefonnummer 0771-96 09 60. Därefter kontaktar du Vätternrundans kansli på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se som avanmäler dig. Har man inte tecknat startklarförsäkringen görs tyvärr ingen återbetalning av startavgiften.

    
 • Jag har fått förhinder och kan inte delta. Hur avanmäler jag mig?

  Kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se. Vätternrundan återbetalar inte din startavgift.

    
 
vatternrundan.se > Vättern Bike Games > 20 000 cyklister kämpade runt Vättern

20 000 cyklister kämpade runt Vättern

 
 
17 juni

Närmare 20 000 cyklister kom till start i årets Vätternrunda, den 52:a i ordningen. Vid 16-tiden hade 14 486 cyklister gått i mål och flera tusen hade fortfarande några timmar kvar på banan.

Totalt startade 19 474 cyklister i den 52:a Vätternrundan. Den första startgruppen gav sig iväg halv åtta på fredagskvällen och därefter startade cyklisterna med två minuters mellanrum, hela natten mot lördagen, från torget i Motala.

Den första cyklisten körde i mål i Motala redan strax efter halv fyra på lördagsmorgonen och efterhand fylldes målgången alltmer av cyklister. Vid 16-tiden på lördagen hade 14 486 deltagare gått i mål och fått känna lyckan att ha klarat av den tuffa utmaningen. Flera tusen var då fortfarande ute på banan, målet stänger först vid midnatt.

– Det har varit en fin runda med bra väder för cyklisterna, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Utöver ett tragiskt dödsfall på grund av sjukdom, har vi sett färre olyckor och incidenter så här långt än vi brukar.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och lockar deltagare från omkring 60 nationer. En av dem var australiensaren Ankur Das, som bor i London och läste om Vätternrundan när han cyklade en av etapperna i Tour de France förra året.

– Det här första gången jag kör och det har varit helt fantastiskt. En tuff utmaning, de sista tio milen kändes som en evighet. Men jag är oerhört glad och nöjd att vara i mål.

En annan glad deltagare var Anna Sandberg från Falkenberg som firade sin 40-årsdag med att cykla Vätternrundan.

– När klockan passerat midnatt sjöng övriga i gruppen ”Ja må hon leva”. Det var häftigt, säger Anna efter målgång. Det var ett väldigt kul sätt att fira 40-årsdagen på, berättar Anna, när hon pustar ut tillsammans med sambon Mikael Larsson.

Regnet som drog in över Motala på fredagseftermiddagen upphörde under kvällen och de nästan 20 000 startande cyklisterna fick mycket gynnsamt väder under sin runda. Vid 16-tiden hade 456 cyklister brutit loppet, vilket är en relativt låg siffra.

En tragisk händelse inträffade när en man i 60-årsåldern drabbades av hjärtstopp i höjd med Kaxholmen strax norr om Jönköping. Mannen fick hjärt- lungräddning på platsen och fördes med ambulans till sjukhus. Mannens liv gick dock inte att rädda.

– Det är fruktansvärt tragiskt när det inträffar den här typen av händelser, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan, och våra tankar går till mannens anhöriga.

Smått och gott från Vätternrundan

Bike blessing före loppet
Motala församling bjöd deltagande cyklister på välsignelse inför loppet under fredagskvällen. Karin Olofsson och Petter Fredin från Stockholm var två av cyklisterna som tog chansen att få välsignelse av prästen Jenny Linde.

– Det känns som att det kan behövas, säger de före loppet. Det är vår första runda och vi har inte tränat riktigt så mycket som vi kanske skulle ha behövt.

Mustaschfix
Team Mustasch, först ut av Vätternrundans snabbgrupper, körde loppet för att samla in pengar till Mustaschkampen och Prostatacancerförbundet. Hela gruppen om 30 cyklister fick mustascher, skägg och hår snyggt fixade inför rundan i den pop up barber shop som fanns på området.

Livesändning
Vätternrundans satsning på live-sändning direkt från banan blev en succé. Ett antal utvalda cyklister live-sände utifrån banan. Tittarna kunde bland annat följa stjärnor som Roberto Vacchi och Johan Olsson under hela rundan.

Madde maxade
Madelene Burgström, som var förra årets Vätternrundan-ambassadör körda alla fyra loppen under Cykelveckan. Hon inledde med MTB-Vättern, Tjejvättern och Halvvättern förra helgen och avslutade med att köra Vätternrundan på drygt tio timmar.

– Jag har haft en fantastisk runda, säger hon och skrattar stort efter loppet. Vackert väder och lite vind. Vi har kört två stycken och dragit hela vägen, så jag är otroligt nöjd.

Praktikant-Malin klarade rundan
Mix Megapols medarbetare Praktikant-Malin tackade ja till att köra Vätternrundan i direktsändning och hade två och en halv månad på sig att förbereda sig.

– Det känns fantastiskt nu, bitvis har det inte varit lika kul. Jag hade fått ihop 60-70 mil innan, men jag vet inte om man kan förbereda sig för det här. Den mentala resan är lika tuff. Men jag tänkte, det är de som cyklar på damcyklar och allt möjligt. Varför skulle inte jag klara det på en racercykel?

Världsstjärnor i slopestyle
I Vätternrundans eventområde var ett av de häftigare inslagen när slopestylestjärnor som Anton Thelander och Martin Söderström körde sina uppvisningar, som en kittlare inför Vättern Bike Games. Vättern Bike Games är ett helt nytt tävlingsevent som samlar några av cykelsportens häftigaste grenar under en och samma helg. Den 6-8 oktober väntar tre dagar med tuffa cykeltävlingar, bland annat Cykelcross, Cross Country-tävlingar för allt från ungdom till elit, åtta timmars lagtävling i Cross Country och SM i slopestyle.

Friade i målgången
Tobias Haraldsson från Umeå överraskade sin flickvän Julia Olsson rejält när han friade till henne inför hela publiken i målgången. Frieriet var planerat sedan länge och Julia svarade enligt plan.

– Självklart svarade jag ja, säger hon mellan tårarna. Superja!

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten