MTB-VÄTTERN

Det mångsidiga loppet

Anmälan är öppen på Mina Sidor

MTB-Vättern 7 juni 2019

På klassisk mark i cykelstaden Motala körs årligen MTB-Vättern, ett mångsidigt mountainbikelopp med fantastiska vyer längs Göta Kanal och Vätterns strand.

Ett namn – två distanser

MTB-Vättern är ett instegslopp med två distanser – 50 km och 25 km. Både den långa och den korta distansen är relativt lättcyklade och alla från 11 år har möjlighet att delta i detta motionslopp. Du som deltagare kan räkna med en stor variation längs vägen – snabba asfaltspassager varvas med skogsvägar, backar och mer teknisk cykling på stigar.

Nummerlappen hämtar du samma dag som loppet

Du hämtar ut din nummerlapp i nummerlappsutdelningen inne på evenemangsområdet fredag 7/6, från klockan 12.00. Klicka här för att se hur nummerlappsutdelningen går till.

Första start

Första start för MTB-Vättern 2019 är klockan 17.00.

Fartgrupper – Långa distansen 50 km

På MTB-Vättern tillämpar vi fartgrupper på den långa distansen. Fartgruppsindelning har vi för att du som deltagare ska hamna i en startgrupp som passar dig och ditt tempo bäst, så att omkörningarna blir färre och säkerheten högre.

När du gör din anmälan på Mina Sidor väljer du den fartgrupp som bäst passar in på dig och din åkprofil. Observera att du väljer fartgrupp baserat på din egen bedömning. Tänk på att inte överskatta din förmåga.

Fartgrupper

Avancerad (bedömd åktid 1.45-2.10 h)
Åkprofil: Passar dig som är van att ligga i täten och som har en mycket god fysisk form och är en tekniskt skicklig mtb-cyklist.

Tuff (bedömd åktid, 2.10-2.30 h)
Åkprofil: Passar dig som är van att ligga långt fram och hålla ett högt tempo när du cyklar, både i öppna och mer tekniska partier.

Medel (bedömd åktid 2.30-3 h)
Åkprofil: Passar dig som tränar regelbundet och är van att hålla ett jämnt tempo både i öppna och mer tekniska partier när du cyklar.

Måttlig (bedömd åktid 3 h+)
Din åkprofil: Passar dig som nyligen upptäckt tjusningen med MTB och/eller vill cykla i ett lugnare tempo.

Karta

Banprofiler

MTB-Vättern 50 km

Depåer: Dunteberget (19 km), Motala Idrottspark (28 km) och Smedsby (37 km)

MTB-Vättern 25 km

Depåer: Dunteberget (15 km)

Anmälan

 1. MTB-Vättern Anmälan till MTB-Vättern 2019 öppnar den 5 september klockan 9.00.
 2. Skapa din profil/logga in Har du varit med i något av våra lopp tidigare är du redan registrerad. Om du är ny går du till Mina Sidor och registrerar dig.
 3. Intresseanmälan är viktigast i Vätternrundan. För MTB-Vättern innebär det att du väljer vilken distans du ska köra och vilken fartgrupp du bedömer dig tillhöra (fartgrupper tillämpas på långa distansen, 50 km). Här kan du också skapa grupper.
 4. Anmälan Antalet platser för 2019 är begränsat till 2000 och platserna kommer att fördelas mellan de båda distanserna och är öppen för alla från 11 år. Du genomför anmälan i direkt anslutning till intresseanmälan.
 5. Betalning Sker direkt efter anmälan. Läs mer om betalning här nedanför!

Betalning

Båda distanserna (50/25 km) kostar lika mycket men avgiften varierar mellan åldersgrupper:

15 år+: 500 kr (5 september – 2 april 2019).
11-14 år: 200 kr
OBS! Platsen måste vara BETALD senast kl. 23.59 den 2 april för att slippa prishöjningen.

15 år+: 600 kr (3 april – 3 juni 2019).
11-14 år: 200 kr
Observera att startavgiften ska vara oss tillhanda senast 4 juni. Obetalda platser plockas bort den 4 juni.

Direktanmälan: Ja, i mån av plats till en kostnad av 750 kr (15 år+) / 300 kr (11-14 år)

Betalning sker i direkt anslutning till anmälan och görs på Mina Sidor. Webbsidan kan hantera direktbetalning från Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB internetbank samt Visa och Mastercard betalkort.

Avanmälan

Hinder för deltagande medför ej återbetalningsskyldighet för arrangören. Folksam kan återbetala din anmälningsavgift vid sjukdom om du har tecknat avbeställnings- och olycksfallsförsäkringen Folksam Motionsloppsförsäkring Bas eller Folksam Motionsloppsförsäkring Stor (öppnas i ny flik).

Inställt arrangemang

Om loppet på grund av extraordinära omständigheter (force majeur) måste inställas, förbehåller sig arrangören rätt att behålla halva anmälningsavgiften.

Regler

 • 11 år är lägsta ålder för deltagande (man måste fylla 11 under aktuellt år)
 • Startbevis får ej överlåtas, ej nyttjas av annan person.
 • Varje cyklist ansvarar för att vara registrerad på den nummerlapp och chip som används.
 • Inga följebilar eller egna depåer är tillåtna, vare sig privata eller från företag.
 • Inga ej anmälda följecyklande personer är tillåtna på banan
 • Godkänd cykelhjälm enligt europeisk EN 1078-standard ska användas under HELA loppet.Hjälmen skall bäras på huvudet och vara synlig för övriga deltagare och funktionärer. Således är inte uppblåsbar nackkrage, ex modell Hövding, godkänd under Vätternrundans arrangemang.
 • Det är inte tillåtet att använda din telefon (gäller såväl samtal som sms och fotografering) när du sitter på cykeln. Om du i en nödsituation måste nyttja telefonen så kliv av cykeln och gå bort från banan för att inte påverka säkerheten under loppet. Vätternrundan vill också uppmana deltagare att INTE fotografera eventuella olyckor och skador för delning i sociala medier med hänsyn till de drabbade och deras anhöriga.
 • Det är inte tillåtet att lyssna på musik i hörlurar under loppet då uppmärksamheten mot övriga deltagare och andra trafikanter blir lidande.
 • Chip ska bäras på hjälmens högra sida ovanför örat, nummerlapp på ryggen och cykelnummerlapp på styret under hela loppet.
 • Hänsyn ska visas mot samtliga medtrafikanter, funktionärs/flaggvakts anvisning ska följas.
 • I övrigt ska gällande trafikregler, lagar och förordningar följas.
 • Vila efter målgång innan bilkörning.
 • Samtliga deltagare förbinder sig att följa dessa regler genom sin namnteckning på startbeviset.

Regler för din cykel:

 • Endast cyklar med två hjul är tillåtna. Enhjuling, elcyklar, trehjuling, roller eller motordriven cykel är inte tillåtna.
 • Cyklar som bedöms vara trafikfarliga tillåts ej användas, vid tveksamhet, kontakta kansliet.
 • Cykelcross med bockstyre är tillåten i motionsklass, vilket är aktuellt för 2019 års MTB-Vättern.

Försäkring

Folksams Motionsloppsförsäkring ger dig avgiften tillbaka vid skada/sjukdom
Folksams Motionsloppsförsäkring är anpassad för dig som motionsidrottar. Med den får du anmälningsavgiften tillbaka om du missar lopp eller tävlingar på grund av skada eller sjukdom. Dessutom ingår en olycksfallsförsäkring. Väljer du Motionsloppsförsäkring Stor är du försäkrad även när du tränar inför dina lopp. Läs mer om Folksams Motionsloppsförsäkring (öppnas i ny flik)

Anmäl återbetalning av anmälningsavgift eller olycksfallsskada till Folksam, 106 60 Stockholm, e-post: folksam.sport@folksam.se eller telefon 0771-960 960. Ange Vätternrundan och ett kontonummer för återbetalningen.

Kollektiv försäkring
Varje deltagare åker på egen risk, men en kollektiv olycksfalls- och ansvarsförsäkring tecknas av Vätternrundan via Svenska Cykelförbundet och Folksam som omfattar samtliga anmälda deltagare.

För mer information kontakta Folksam Idrott, 106 60 Stockholm, telefon 0771-960 960, Fax 08-772 87 35.

Lokalt träningstips: Vätternrundans MTB-led runt Motala

MTB-banan går på lokala cykelvägar och i terrängen runtom i Motala och invigdes som en del i Vätternrundans jubileumsfirande 2015. MTB-banan är skänkt som en gåva från Vätternrundan till kommunen och dess invånare där det underliggande syftet är att bidra till en bättre folkhälsa samt få fler människor i Motala att cykla. Läs mer om Vätternrundans MTB-led (länk öppnas i nytt fönster).

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten