Frågor & svar

 • Vad gör jag om jag inte fått en plats?

  Kölistan

  Alla de som inte fick en plats den 4:e november har placerats i kölistan i den ordning anmälan kom in. Det innebär att om platser inte betalas så kommer dessa tillsättas från kölistan uppifrån. Om man får en plats via kölistan kommer man få ett mail som berättar hur man går till väga.

  Klassikeranmälan

  Klassikerdeltagare som fullföljt skidloppet 2016 i Öppet Spår, Vasaloppet eller Engelbrektsloppet och som inte har en startplats i Vätternrundan 2016 är välkomna med sin anmälan. Anmälan sker på Mina Sidor. Läs mer om Klassikeranmälan här!

  Transferperioden

  Efter Klassikeranmälan är avslutad öppnar vi vår transferperiod. Det innebär att man då (och endast då) får köpa och sälja startplatser i Vätternrundan. Affären fullbordas sedan på Mina Sidor och den sålda platsen registreras på den nya köparen och blir giltig. Läs mer om platsöverlåtelse här!

 • Min kompis och jag har fått olika starttider och har betalat våra respektive startplatser. Hur gör vi för att hamna i samma grupp?


  I mån av plats kan ni göra ett startgruppsbyte i Motala i samband med loppet. Detta görs vid ”Ändringar” i mässområdet nere vid hamnen till en kostnad av 200 kr.

 • Hur loggar jag in på Mina Sidor?

  Du behöver ett kundnummer och ett lösenord. Om du har kört något av våra lopp sedan 2001 så har du redan de uppgifterna. Om du glömt dessa kan du på Mina Sidor begära ut uppgifterna igen, under förutsättning att du har tillgång till den mailadress som finns lagrad hos oss. Skulle du inte ha tillgång till mailen måste du kontakta kansliet (0141-22 32 90). Klicka på ”Jag är ny kund” om du inte deltagit tidigare och registrera dina uppgifter.

 • Jag har beställt nya inloggningsuppgifter men får inte dessa till min e-post, varför?

  Kontrollera ditt Spam-filter, ibland hamnar e-post där. Annars kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 så hjälper vi dig.

 • Hur tar jag bort min intresseanmälan?

  Om du behöver göra om eller ta bort din intresseanmälan går du till Mina Sidor, klickar på ”Anmälningar” i den blå menyn och väljer lopp.
  Du kommer då till din sida för din intresseanmälan och längst ut till höger ser du en soptunnesymbol.
  Klicka på den och klicka Ok när du får frågan.
  Därefter är din anmälan borttagen och du kan göra en ny intresseanmälan.

 • Måste jag bekräfta min/gruppens intresseanmälan?

  Nej, din eller gruppens intresseanmälan stängs per automatik när Mina Sidor stängs kl 12.00 på anmälningsdagen.

 • Anmälningskoden har 12 tecken (13 med bindestreck)

  Anmälningskoden är 12 tecken lång (123456-abcdef). MEN! Bindestrecket ska med vilket gör det till 13 tecken.

  Alltså ska hela koden INKLUSIVE bindestreck skrivas eller klistras in!

 • Hur fungerar anmälan till Vätternrundan?

  Till Vätternrundan måste du göra en intresseanmälan för att få den anmälningskod som du anmäler dig med den 4:e november. Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din intresseanmälan. Sedan väntar du till anmälningsdagen den 4:e november och klistrar in din anmälningskod. Om du blivit tilldelad en plats får du ett mail om detta och har i och med det fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan här!

 • Vad är lojalitetsprogrammet?

  Det är till för att premiera de cyklister i Vätternrundan som återkommer år efter år. Kraven är att du ska ha genomfört minst tre Vätternrundan under de senaste sex åren. Du måste genomföra intresseanmälan och anmälan som vanligt men om du fyllt i på Mina Sidor att du vill utnyttja lojalitetsprogrammet kommer du att tilldelas en plats om du inte tilldelas en i den ordinarie anmälan.

 • Vad är platsöverlåtelse och hur fungerar det?

  Under perioden 26 mars till 18 maj är vår transferperiod. Du ges då, och endast då, möjlighet att köpa och sälja en startplats i Vätternrundan (OBS! Vätternrundan säljer inga platser efter 4 november. Du får hitta köpare/säljare på till exempel tradera.se eller blocket.se). Platsöverlåtelse är även tillåtet i Tjej- och Halvvättern. Läs mer om det på siten: VätternrundanTjejvättern och Halvvättern

 • Jag vill cykla tillsammans med vänner. Hur anmäler jag oss som en grupp?

  FÖR ALLA LOPP:
  En person skapar gruppen på Mina Sidor och blir då gruppledare. Gruppledaren väjer ”Skapa en grupp” och erhåller en anmälningskod som ges ut till övriga i gruppen. Observera att samtliga gruppmedlemmar måste ha ett konto hos Vätternrundan. Det registrerar man på Mina Sidor. Gruppmedlemmarna loggar in på Mina Sidor och väljer aktuellt lopp, klickar sedan på ”Gå med i grupp” och fyller där i anmälningskoden.
  FÖR HALVVÄTTERN OCH TJEJVÄTTERN:
  När gruppledaren ser att alla finns med i gruppen klickar han/hon på ”bekräfta/betala grupp”. Då sätts starttiden och gruppen stängs. Efter detta moment kan inga fler läggas till i gruppen.
  FÖR VÄTTERNRUNDAN:
  På anmälningsdagen, den 4 november, går gruppledaren in och anmäler gruppen med anmälningskoden.

 • Hur fungerar anmälan till Tjej- och Halvvättern?

  Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din anmälan. Därefter har du fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan: Tjejvättern, Halvvättern

 • Jag ska välja önskad starttid, men vissa tider är rödmarkerade. Är dessa starttider fulltecknade?

  Nej, dessa tidsintervaller påvisar endast att de är eftertraktade tider som många vill ha. Gul är mindre eftertraktade tider och grönt är minst eftertraktade.

 • Jag har råkat klickat på knappen ”Bekräfta/betala” innan alla gruppmedlemmar hunnit gå med i gruppen. Vad gör jag?


  Om ingen i gruppen har hunnit betala sin plats går detta att ordna. Varje gruppmedlem måste gå in på Mina Sidor, klicka på ”Anmälningar” och aktuellt lopp. Längst till höger efter namnet finns en soptunne-symbol. Klicka på den och din anmälan tas bort och ni kan göra om anmälan på nytt.

  Detta gäller bara TJEJVÄTTERN och HALVVÄTTERN!

 • Hur fungerar klassikeranmälan?

  Efter Vasaloppet 2016 kan du som genomfört något av skidloppen under Vasaloppsveckorna (inklusive Engelbrektsloppet) anmäla dig på klassikerplatserna. Läs mer här!

 • Jag har blivit sjuk/skadad och kan inte delta. Hur gör jag?


  Om du har tecknat Startklarförsäkringen kontaktar du först Folksam på telefonnummer 0771-96 09 60. Därefter kontaktar du Vätternrundans kansli på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se som avanmäler dig. Har man inte tecknat startklarförsäkringen görs tyvärr ingen återbetalning av startavgiften.

 • Jag har fått förhinder och kan inte delta. Hur avanmäler jag mig?

  Kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se. Vätternrundan återbetalar inte din startavgift.

MTB-VÄTTERN

Det mångsidiga loppet

Anmälan är öppen på Mina Sidor!

MTB-Vättern 8 juni 2018

På klassisk mark i cykelstaden Motala körs årligen MTB-Vättern, ett mångsidigt mountainbikelopp med fantastiska vyer längs Göta Kanal och Vätterns strand.

Ett namn – två distanser

MTB-Vättern är ett instegslopp med två distanser – 50 km och 25 km. Både den långa och den korta distansen är relativt lättcyklade och alla från 11 år har möjlighet att delta i detta motionslopp. Du som deltagare kan räkna med en stor variation längs vägen – snabba asfaltspassager varvas med skogsvägar, backar och mer teknisk cykling på stigar.

Nummerlappen hämtar du samma dag som loppet

Du hämtar ut din nummerlapp i nummerlappsutdelningen inne på evenemangsområdet fredag 8/6, från klockan 12.00. Klicka här för att se hur nummerlappsutdelningen går till.

Första start

Första start för MTB-Vättern 2018 är klockan 18.00.

Fartgrupper – Långa distansen 50 km

På MTB-Vättern tillämpar vi fartgrupper på den långa distansen. Fartgruppsindelning har vi för att du som deltagare ska hamna i en startgrupp som passar dig och ditt tempo bäst, så att omkörningarna blir färre och säkerheten högre.

När du gör din anmälan på Mina Sidor väljer du den fartgrupp som bäst passar in på dig och din åkprofil. Observera att du väljer fartgrupp baserat på din egen bedömning. Tänk på att inte överskatta din förmåga.

Fartgrupper

Tuff (25+ km/h)
Åkprofil: Passar dig som är van att ligga långt fram och hålla ett högt tempo när du cyklar, både i öppna och mer tekniska partier.

Medel (20-25 km/h)
Åkprofil: Passar dig som tränar regelbundet och är van att hålla ett jämnt tempo både i öppna och mer tekniska partier när du cyklar.

Måttlig (-19 km/h)
Din åkprofil: Passar dig som nyligen upptäckt tjusningen med MTB och/eller vill cykla i ett lugnare tempo.

Banprofiler

MTB-Vättern 50 km

(Banprofilen kommer uppdateras)
Depåer: Dunteberget (15 km), Motala Idrottspark (23 km) och Smedsby (34 km)

MTB-Vättern 25 km

Depåer: Dunteberget (15 km)

Anmälan

 1. MTB-Vättern Anmälan till MTB-Vättern 2018 öppnar den 6 september klockan 9.00.
 2. Skapa din profil/logga in Har du varit med i något av våra lopp tidigare är du redan registrerad. Om du är ny går du till Mina Sidor och registrerar dig.
 3. Intresseanmälan är viktigast i Vätternrundan. För MTB-Vättern innebär det att du väljer vilken distans du ska köra och vilken fartgrupp du bedömer dig tillhöra (fartgrupper tillämpas på långa distansen, 50 km). Här kan du också skapa grupper.
 4. Anmälan Antalet platser för 2018 är begränsat till 2000 och platserna kommer att fördelas mellan de båda distanserna och är öppen för alla från 11 år. Du genomför anmälan i direkt anslutning till intresseanmälan.
 5. Betalning Sker direkt efter anmälan. Läs mer om betalning här nedanför!

Betalning

Båda distanserna (50/25 km) kostar lika mycket men avgiften varierar mellan åldersgrupper:

Anmälningsavgifter MTB-Vättern 2018
11-14 år: 200 SEK
15+: 500 SEK

Betalning sker i direkt anslutning till anmälan och görs på Mina Sidor. Webbsidan kan hantera direktbetalning från Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB internetbank samt Visa och Mastercard betalkort.

Avanmälan

Hinder för deltagande medför ej återbetalningsskyldighet för arrangören. Folksam kan återbetala din anmälningsavgift vid sjukdom om du har tecknat avbeställnings- och olycksfallsförsäkringen Startklar.

Inställt arrangemang

Om loppet på grund av extraordinära omständigheter (force majeur) måste inställas, förbehåller sig arrangören rätt att behålla halva anmälningsavgiften.

Regler

 • 11 år är lägsta ålder för deltagande (man måste fylla 11 under aktuellt år)
 • Startbevis får ej överlåtas, ej nyttjas av annan person.
 • Varje cyklist ansvarar för att vara registrerad på den nummerlapp och chip som används.
 • Inga följebilar eller egna depåer är tillåtna, vare sig privata eller från företag.
 • Inga ej anmälda följecyklande personer är tillåtna på banan
 • Godkänd cykelhjälm enligt europeisk EN 1078-standard ska användas under HELA loppet.Hjälmen skall bäras på huvudet och vara synlig för övriga deltagare och funktionärer. Således är inte uppblåsbar nackkrage, ex modell Hövding, godkänd under Vätternrundans arrangemang.
 • Det är inte tillåtet att använda din telefon (gäller såväl samtal som sms och fotografering) när du sitter på cykeln. Om du i en nödsituation måste nyttja telefonen så kliv av cykeln och gå bort från banan för att inte påverka säkerheten under loppet. Vätternrundan vill också uppmana deltagare att INTE fotografera eventuella olyckor och skador för delning i sociala medier med hänsyn till de drabbade och deras anhöriga.
 • Det är inte tillåtet att lyssna på musik i hörlurar under loppet då uppmärksamheten mot övriga deltagare och andra trafikanter blir lidande.
 • Chip ska bäras på hjälmens högra sida ovanför örat, nummerlapp på ryggen och cykelnummerlapp på styret under hela loppet.
 • Hänsyn ska visas mot samtliga medtrafikanter, funktionärs/flaggvakts anvisning ska följas.
 • I övrigt ska gällande trafikregler, lagar och förordningar följas.
 • Vila efter målgång innan bilkörning.
 • Samtliga deltagare förbinder sig att följa dessa regler genom sin namnteckning på startbeviset.

Regler för din cykel:

 • Endast cyklar med två hjul är tillåtna. Enhjuling, elcyklar, trehjuling, roller eller motordriven cykel är inte tillåtna.
 • Cyklar som bedöms vara trafikfarliga tillåts ej användas, vid tveksamhet, kontakta kansliet.
 • Cykelcross med bockstyre är tillåten i motionsklass, vilket är aktuellt för 2018 års MTB-Vättern.

Försäkring

”Startklar” ger dig avgiften tillbaka vid skada/sjukdom
Vid sjukdom eller skada som förhindrar deltagande återbetalas hela anmälningsavgiften om Startklar eller Startklar Plus tecknas i samband med betalningen av din anmälan. Du måste kunna visa upp ett läkarintyg som styrker orsaken. I Startklar och Startklar Plus ingår också en olycksfallsförsäkring som gäller när du deltar och även under resan i Sverige till och från arrangemanget. I Startklar Plus ingår dessutom en olycksfallsförsäkring som gäller under träning i Sverige inför loppet. Försäkringen gäller ett år från teckningsdatum. Startklar kostar 155 kr och Startklar Plus 275 kr. Läs mer på www.startklar.nu

Anmäl återbetalning av anmälningsavgift eller olycksfallsskada till Folksam, 106 60 Stockholm, e-post: folksam.sport@folksam.se eller telefon 0771-960 960. Ange Vätternrundan och ett kontonummer för återbetalningen.

Kollektiv försäkring
Varje deltagare åker på egen risk, men en kollektiv olycksfalls- och ansvarsförsäkring tecknas av Vätternrundan via Svenska Cykelförbundet och Folksam som omfattar samtliga anmälda deltagare.

För mer information kontakta Folksam Idrott, 106 60 Stockholm, telefon 0771-960 960, Fax 08-772 87 35.

Lokalt träningstips: Vätternrundans MTB-led runt Motala

MTB-banan går på lokala cykelvägar och i terrängen runtom i Motala och invigdes som en del i Vätternrundans jubileumsfirande 2015. MTB-banan är skänkt som en gåva från Vätternrundan till kommunen och dess invånare där det underliggande syftet är att bidra till en bättre folkhälsa samt få fler människor i Motala att cykla. Läs mer om Vätternrundans MTB-led (länk öppnas i nytt fönster).

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten