MINIVÄTTERN

Cykelloppet för de yngsta deltagarna


Välkommen till Minivättern och ”Skoj med hoj” den 11:e juni 2018

Minivättern är cykelloppet för de yngsta deltagarna i Cykelveckan och samtidigt finalen för barnens alldeles egna ”Skoj med hoj”-dag.


”Skoj med hoj” – vad är det?

”Skoj med hoj” är samlingsnamnet för barnens dag under Cykelveckan. I och omkring Stadsparken kommer det från klockan 12.00 finnas stationer som barnen kan besöka. Några stationer är kunskapsbaserade medan andra är aktivitetsbaserade.

Några av stationerna barnen kan besöka: ”Pricka skräpet” med Håll Sverige Rent, Hjälmskola tillsammans med Crescent, teknikbana, pumptrack och loppet Minivättern!

”Skoj med hoj”-protokollet

Väl på plats i Stadsparken får barnen varsitt ”Skoj med hoj”-protokoll. I protokollet finns en karta där alla de olika stationerna är utritade. Varefter stationerna besöks får barnen en stämpel i protokollet. Alla barn som lyckats samla ihop minst två stämplar under dagen/kvällen får en gåva från Stadium.

Loppet Minivättern

Finalen för ”Skoj med hoj” är loppet Minivättern, med första start klockan 17.00. Precis som tidigare år finns det två banor – en lite kortare bana (1 km) och en lite längre bana (2,7 km). Årets upplaga av Minivättern innehåller en hel del nyheter. En nyhet är att barnens ålder inte längre styr vilken bana de får cykla, utan barnen väljer själva (eller i samråd med föräldrar/anhöriga) om de vill cykla den korta eller långa banan. En annan nyhet är att det inte kommer vara någon nedre åldersgräns för att få delta i Minivättern, utan du som förälder/anhörig avgör om ditt barn är gammalt nog för att kunna vara med och cykla. En tredje och sista skojig nyhet är att även balanscyklar är tillåtna!

Bra att veta om Minivättern

Start och mål: Vätternpromenaden, nedanför Folkets Hus.
Banlängd: 1 km/2,7 km
Åldersgräns: Ingen (men rekommenderad minimiålder är 2 år)
Första start: 17.00 (korta banan)
Antal barn/startgrupp: 10
Saftdepå: Finns utmed banan
Målgångsfika: Självklart! Fikat består av saft, bullar, bananer och blåbärssoppa.
Minivätternmedalj: Fås efter målgång
Minivättern t-shirt: Kan köpas i Stadiumbutiken på evenemangsområdet (öppen kl. 16.00-19.00)
Regler: En bra och fungerande cykel/balanscykel samt en godkänd cykelhjälm är ett krav för att få delta i loppet

Anmälan till Minivättern

Anmälan görs från klockan 12.00 samma dag som loppet, den 11 juni. Anmälan görs vid Ändringar (Nummerlappstältet). Deltagaravgiften är 100 SEK och betalning görs med kort eller Swish, ej kontanter.

Föredrag och diskussion om ”Barn och cykling”

Barn och unga cyklar betydligt mindre än förr. Nyttan av att röra på sig är
tydligare än någonsin – hur ökar vi cyklandet?

Den frågeställningen kommer Anna Niska, forskare på VTI och verksamhetsansvarig för det nyupprättade nationella cykelkundskapscentrumet, beröra i sitt föredrag som hålls på Motala bibliotek samma dag som ”Skoj med hoj”. Föredraget följs upp av en politikerdiskussion med riksdagspolitiker från de olika partierna.

Plats: Motala bibliotek
Datum: 11 juni
Tid: 14.30 – 16.30
Anmälan: Görs via e-post till info@vatternrundan.se

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten