Annons:

Stadium – toppbanner (2024)
 
vatternrundan.se > Nyheter<!--Vättern Bike Games--> > 20 000 cyklister kämpade runt Vättern

20 000 cyklister kämpade runt Vättern

 
 
17 June

Närmare 20 000 cyklister kom till start i årets Vätternrunda, den 52:a i ordningen. Vid 16-tiden hade 14 486 cyklister gått i mål och flera tusen hade fortfarande några timmar kvar på banan.

Totalt startade 19 474 cyklister i den 52:a Vätternrundan. Den första startgruppen gav sig iväg halv åtta på fredagskvällen och därefter startade cyklisterna med två minuters mellanrum, hela natten mot lördagen, från torget i Motala.

Den första cyklisten körde i mål i Motala redan strax efter halv fyra på lördagsmorgonen och efterhand fylldes målgången alltmer av cyklister. Vid 16-tiden på lördagen hade 14 486 deltagare gått i mål och fått känna lyckan att ha klarat av den tuffa utmaningen. Flera tusen var då fortfarande ute på banan, målet stänger först vid midnatt.

– Det har varit en fin runda med bra väder för cyklisterna, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Utöver ett tragiskt dödsfall på grund av sjukdom, har vi sett färre olyckor och incidenter så här långt än vi brukar.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och lockar deltagare från omkring 60 nationer. En av dem var australiensaren Ankur Das, som bor i London och läste om Vätternrundan när han cyklade en av etapperna i Tour de France förra året.

– Det här första gången jag kör och det har varit helt fantastiskt. En tuff utmaning, de sista tio milen kändes som en evighet. Men jag är oerhört glad och nöjd att vara i mål.

En annan glad deltagare var Anna Sandberg från Falkenberg som firade sin 40-årsdag med att cykla Vätternrundan.

– När klockan passerat midnatt sjöng övriga i gruppen ”Ja må hon leva”. Det var häftigt, säger Anna efter målgång. Det var ett väldigt kul sätt att fira 40-årsdagen på, berättar Anna, när hon pustar ut tillsammans med sambon Mikael Larsson.

Regnet som drog in över Motala på fredagseftermiddagen upphörde under kvällen och de nästan 20 000 startande cyklisterna fick mycket gynnsamt väder under sin runda. Vid 16-tiden hade 456 cyklister brutit loppet, vilket är en relativt låg siffra.

En tragisk händelse inträffade när en man i 60-årsåldern drabbades av hjärtstopp i höjd med Kaxholmen strax norr om Jönköping. Mannen fick hjärt- lungräddning på platsen och fördes med ambulans till sjukhus. Mannens liv gick dock inte att rädda.

– Det är fruktansvärt tragiskt när det inträffar den här typen av händelser, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan, och våra tankar går till mannens anhöriga.

Smått och gott från Vätternrundan

Bike blessing före loppet
Motala församling bjöd deltagande cyklister på välsignelse inför loppet under fredagskvällen. Karin Olofsson och Petter Fredin från Stockholm var två av cyklisterna som tog chansen att få välsignelse av prästen Jenny Linde.

– Det känns som att det kan behövas, säger de före loppet. Det är vår första runda och vi har inte tränat riktigt så mycket som vi kanske skulle ha behövt.

Mustaschfix
Team Mustasch, först ut av Vätternrundans snabbgrupper, körde loppet för att samla in pengar till Mustaschkampen och Prostatacancerförbundet. Hela gruppen om 30 cyklister fick mustascher, skägg och hår snyggt fixade inför rundan i den pop up barber shop som fanns på området.

Livesändning
Vätternrundans satsning på live-sändning direkt från banan blev en succé. Ett antal utvalda cyklister live-sände utifrån banan. Tittarna kunde bland annat följa stjärnor som Roberto Vacchi och Johan Olsson under hela rundan.

Madde maxade
Madelene Burgström, som var förra årets Vätternrundan-ambassadör körda alla fyra loppen under Cykelveckan. Hon inledde med MTB-Vättern, Tjejvättern och Halvvättern förra helgen och avslutade med att köra Vätternrundan på drygt tio timmar.

– Jag har haft en fantastisk runda, säger hon och skrattar stort efter loppet. Vackert väder och lite vind. Vi har kört två stycken och dragit hela vägen, så jag är otroligt nöjd.

Praktikant-Malin klarade rundan
Mix Megapols medarbetare Praktikant-Malin tackade ja till att köra Vätternrundan i direktsändning och hade två och en halv månad på sig att förbereda sig.

– Det känns fantastiskt nu, bitvis har det inte varit lika kul. Jag hade fått ihop 60-70 mil innan, men jag vet inte om man kan förbereda sig för det här. Den mentala resan är lika tuff. Men jag tänkte, det är de som cyklar på damcyklar och allt möjligt. Varför skulle inte jag klara det på en racercykel?

Världsstjärnor i slopestyle
I Vätternrundans eventområde var ett av de häftigare inslagen när slopestylestjärnor som Anton Thelander och Martin Söderström körde sina uppvisningar, som en kittlare inför Vättern Bike Games. Vättern Bike Games är ett helt nytt tävlingsevent som samlar några av cykelsportens häftigaste grenar under en och samma helg. Den 6-8 oktober väntar tre dagar med tuffa cykeltävlingar, bland annat Cykelcross, Cross Country-tävlingar för allt från ungdom till elit, åtta timmars lagtävling i Cross Country och SM i slopestyle.

Friade i målgången
Tobias Haraldsson från Umeå överraskade sin flickvän Julia Olsson rejält när han friade till henne inför hela publiken i målgången. Frieriet var planerat sedan länge och Julia svarade enligt plan.

– Självklart svarade jag ja, säger hon mellan tårarna. Superja!

Annons:

Carlsberg – toppbanner (sommar 2024)

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten