Annons:

Enervit – toppbanner (kampanjperiod 1, 2024)
 
vatternrundan.se > Nyheter<!--Vätternrundan--> > 10 867 fullföljde Vätternrundan 2022

10 867 fullföljde Vätternrundan 2022

 
 
19 June

När målet i Vätternrundan stängde vid midnatt natten till söndagen, hade 10 867 cyklister fullföljt loppet och cyklat 315 kilometer runt Vättern.
– Det har bitvis varit en tuff utmaning, med regn under natten och en hel del vind, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad. Men belöningen blev strålande sol i målet på lördagen.

Totalt kom 12 216 deltagare till start när den 57:e Vätternrundan kördes under fredagen och lördagen. De första cyklisterna gav sig iväg 19.30 på fredagskvällen och den sista, lyckliga cyklisten kom i mål vid midnatt på lördagskvällen. När målet stängde hade 10 867 cyklister gått i mål, medan 1 349 deltagare bröt loppet. En av dem som gick i mål under kvällen var pionjären Stig Johansson, den ende som har kört alla Vätternrundor sedan starten 1966. Han rullade in i mål strax efter 22-tiden.
– Det har varit tufft för många i år, säger Oskar Sundblad. Men det var också ofantligt många lyckliga ansikten när cyklisterna strömmade in i målet under lördagen, ofta tillsammans med helt nya bekantskaper. Det är något av det roligaste med Vätternrundan, att deltagarna får dela den här fantastiska upplevelsen med så många andra.

Det var något som Kerstin Ekeroth Reijm från Borlänge kunde skriva under på. Hon körde sin första runda och startade tillsammans med sin dotter.
– Men hon är snabbare än mig, så hon gick i mål långt före mig. Men jag hittade andra att köra med. Det har varit det roligaste under rundan, att prata med alla människor längs vägen. Både i depåerna och utefter vägen.

Högt internationellt deltagande
Efter två år präglade av pandemi var Vätternrundan äntligen tillbaka den klassiska helgen i juni och det internationella deltagandet var högt. Bland cyklisterna fanns 63 nationer representerade och efter Sverige är Tyskland det land med flest deltagare i loppet. Friedhelm Goetjes från Münster och Ludger Michels från Duisburg har kört Vätternrundan nio gånger.
– Det är så roligt att cykla Vätternrundan med alla dessa människor, säger Goetjes Fiedhelm. Vi har cyklat från Hamburg till Vadstena för att köra Vätternrundan och jag hoppas och tror att jag kommer tillbaka.

Trött mästerkock
En av de mycket trötta cyklisterna som gick i mål på lördagseftermiddagen var Sofia Henriksson, som vann Årets mästerkock 2020. Hon rullade in mot medaljutdelningen med tårar i ögonen.
– Det känns helt underbart, säger hon. Åh, gud vad glad jag är. Nu ska jag få medalj och äta mat och bada i Vättern.

Annons:

Stadium – toppbanner (2024)

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten