Annons:

Mekonomen – toppbanner (kampanjperiod 1, 2025)

Vätternrundan får egen cykelfil på delar av rv 50 – ”Säkerheten i fokus”

Många cyklister har upplevt den sista sträckan av Vätternrundan som ”osäker och trafikmässigt otäck”.
Till årets lopp är det problemet löst.
Trafikverket har nämligen godkänt Vätternrundans önskemål om en ”egen cykelfil” på delar av riksväg 50.
– Det blir den säkerhetslösningen som vi hoppades på, säger Oliver Henriksson, säkerhetsansvarig på Vätternrundan.

Den nya sträckan av Vätternrundan 315 km kördes första gången hösten 2021. Både arrangören och cyklister är nöjda med sträckningen, men med drygt 30 körda mil, och stumma cykelben efter den beryktade Dalbybacken, väntar den högtrafikerade riksväg 50.
Då är det visserligen bara några kilometers cykling kvar innan målgång, men det är på en sträcka som minst sagt kan kännas otrevlig när lastbilar och bilar blåser förbi i hög fart.
– Men nu är det klart att alla cyklister får ett eget körfält, från söder om Nykyrka ner till Illersjökorset vid Smedsby. En sträcka på runt fyra kilometer. Därefter är det bred väg och tydlig vägren och till sist svänger man av mot målet i Motala, säger Oliver.

Ändringen innebär att biltrafiken separeras från cyklisterna i där den i dag tvåfiliga vägen går ihop till en fil strax söder om Nykyrka. Cyklisterna fortsätter mot Motala på den enfiliga vägen söderut, medan bilisterna får samsas på den norrgående tvåfiliga i ungefär 1-2km.
– Allt blev klart för bara några veckor sedan, så beslutet från Trafikverket är relativt färskt, säger Oliver som har arbetat med säkerhetsfrågan sedan förra årets lopp:
– Dels har arbetet pågått genom interna utvärderingar, dels genom en enkät om säkerhet som skickades ut till deltagarna. Här fick de sätta ut punkter på en karta var det kändes mest otryggt att cykla.

Parallellt med enkäten och den interna utvärderingen har Oliver och Vätternrundan även drivit ett forskningsprojekt tillsammans med Folksam. Ett projekt som har analyserat interaktionen mellan bilister och cyklister på en högtrafikerad landsväg och som också har legat till grund bakom årets förändring.
– Det är viktigt att vi lyssnar på våra deltagare och i vår dialog med Trafikverket har vi därmed haft mycket kött på benen och presenterat fakta på bordet, säger Oliver som är mycket nöjd med samarbetet parterna emellan:
– Vi har bollat frågor fram och tillbaka med Trafikverkets trafikingenjör, rådfrågat deras driftentreprenör när det har behövts, och haft väldigt bra diskussioner sedan start.

Gäller förändringen bara i år eller är det en permanent säkerhetslösning?
– Vi måste vara flexibla, så förändringen gäller till en början bara för i år. Därefter ska vi göra en ny utvärdering tillsammans med Trafikverket. Men fungerar det vill vi självklart fortsätta. Säkerheten kommer alltid i fokus och då är planerna att låta alternativet stanna.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Vätternrundan

 

Vätternrundan firar 60 år med nya, snygga och goda souvenirer

I år körs den 60:e upplagan av Vätternrundan och den 35:e av Tjejvättern.Två jubilarer som självklart kommer att uppmärksammas under Cykelveckan i Motala den 6–14 juni.
Vad sägs till exempel om en läcker poster, ett vackert smycke eller en himmelskt god pralin? Allt tillverkat och producerat med en enda sak i fokus: Vätternrundan.

Det är företagen Lottisson Design, Levins Guld & Silver och Ett kilo socker som är ansvariga för Vätternrundans officiella souvenirer och som nu ska presentera jubileumsnyheter under Cykelveckan.

Tjejvättern-pralin med smak av sommar

Ida Norinder är uppvuxen i Motala och driver sedan några år tillbaka företaget Ett kilo socker. Här tillverkar hon handgjorda, lyxiga praliner med smaker anpassade efter såväl säsong som högtider. Och självklart till Vätternrundan vars officiella pralin med blåbärsgelé, ganache på mörk, svensk choklad, kardemumma, karamellchoklad och digestivekex gav henne SM-guld i pralinhantverk 2023.
– Det bevisar att det är en god pralin med bra smakkombinationer, säger Ida och skrattar.

Förutom den officiella pralinen har Ida även komponerat två jubileumspraliner, en till Vätternrundan 315 km och en till Tjejvättern 100 km.
Vätternrundan 315 km får en pralin med smak av salt kola som känns aningen knäckig i smaken. På pralinskalet är jubileumsloggan tryckt med ätbart bläck. Den andra får smaken av sommar.
– Jag har cyklat Tjejvättern ett 15-tal gånger, så loppet ligger mig varmt om hjärtat. För mig förknippas det med sommar med rosa smak- och färgtema. Den görs på jordgubbar, rabarber och aningen kardemumma eftersom jag vill ha med den klassiska bullen. Själva ytterhöljet är gjort av vit choklad, säger Ida.
– Oavsett vad jag tillverkar är det viktigt att mina praliner görs av produkter i min närhet. Därför kommer exempelvis jordgubbarna från Vadstena och rabarberna från min egen trädgård, säger Ida.

Rena och raka grafiska tryck

Lottis Karlsson arbetar sedan 1995 som illustratör och grafisk designer i det egna företaget Lottisson Design i Stockholm. Här tillverkar hon bland annat Vätternrundans egna posters, vykort och brickor. Kopplingen till cykelloppet fick hon under uppväxtåren i Motala och hon älskar att komma hem under Cykelveckan för att visa upp sina varor.
– Tidigare har jag arbetat med mycket färg, blommor och snirkliga mönster åt Vätternrundan, men i år har jag tagit fram mer rena, rakare och svartvita grafiska tryck, säger Lottis som har designat för Vätternrundan sedan 2019 och vars nya produkter kommer att finnas i shopen om knappt två veckor.
– Dessutom finns det egna, nya produkter för Tjejvättern, Halvvättern och Veteranklubben. Men självklart kommer de tidigare och mer färgsprakande motiven att finnas kvar.

Silversmycke med Vättern i åtanke

Alexander Levin, guldsmed på Levins Guld & Silver i Motala, har haft symboliken med att cykla runt Vättern i åtanke när han har arbetat fram det nya jubileumssmycket. Ett halssmycke i silver som kan bäras av både kvinnor och män.
– Det har legat i tankarna ett tag, symboliken med att cykla runt Vättern, så det blev ett runt smycke med en cyklist och sjön i miniformat, säger Alexander.
– Smycket kommer bara att tillverkas i en begränsad upplaga med säljstart under Cykelveckan.

Vätternrundans officiella halssmycke med cyklar, som även det kommer att finnas att köpa under Cykelveckan, är inspirerad av Iréne Nordhs skulptur ”Vätternrundan” som står vid strandkanten i Motala. Smycket finns i tre olika färger, stål, förgyllt och svart, och har varit mycket populärt av såväl cyklister som andra besökare.
– Vi ser verkligen fram emot årets Vätternrundan och kommer självklar finnas på plats i vårt tält i start- och målområdet även i år. Vätternrundan är en folkfest och det är en speciell och härlig känsla som sprider sig över lilla Motala.
– Vi har haft väldigt bra kontakt under åren och det är roligt att få vara en del av det här jubiléet också.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

 

Köp souvenirererna under Cykelveckan eller direkt från tillverkarna!

• Lottisson Design: Posters, vykort och serveringsbrickor

• Levins Guld & Silver: Officiella halssmycket samt jubileumssmycket.

• Ett kilo socker: Den officiella Vätternrundanpralinen.

 

Nya officiella Vätternrundan-produkter – utvecklade tillsammans med Shimano

Inför det 60:e loppet av Vätternrundan presenterar vi stolt, nya officiella produkter – framtagna i samarbete med Shimano – med syftet att ge alla cyklister, oavsett nivå, bästa möjliga förutsättningar inför och under rundan.

Vittoria Rubino Pro – Däckpaket
Vätternrundans officiella däckpaket innehåller två slitstarka Rubino PRO-däck och två slangar. Ett mångsidigt val för dig som vill ha både grepp och lågt rullmotstånd – oavsett om du tränar eller står på startlinjen. Finns i storlekarna 25-622 och 28-622.

Lazer Vätternrundan Edition – KinetiCore-hjälm
Säkerhet, komfort och stil – i en hjälm som dessutom berättar en historia. Denna specialdesignade Lazer-hjälm har ett unikt blåklintsmönster, Östergötlands landskapsblomma, och symbol för värdskapet i Motala. Hjälmen är utrustad med KinetiCore-skyddsteknologi och Advanced TurnSys för optimal passform– framtagen för att klara långa distanser och bidra till en helhet med både funktion och känsla. För dig som vill ha ett komplett kit, finns även en matchande vattenflaska i samma design.

Produkterna hittar du hos Shimanos återförsäljare eller på plats i butiken under Nordic Bike Expo, Motala den 6–7 samt 12–14 juni.

Projektledare event sökes till Vätternrundan

Är du en strukturerad projektledare med ett hjärta som klappar för idrott, hälsa och upplevelser i världsklass? Vill du kombinera din yrkeskompetens med din aktiva livsstil – och bli en del av Sveriges mest välkända motionslopp? Då är det här jobbet för dig!

Vätternrundan är så mycket mer än bara ett cykellopp – det är en upplevelse för livet. En folkfest fylld av gemenskap, svett, skratt och stolthet. Varje år samlas tusentals cyklister från hela världen för att tillsammans ta sig runt Vättern, driva varandra framåt och dela den där speciella känslan av att klara något stort. Det handlar om mål, prestation och ren glädje – men framför allt om att vara en del av något större. Nu söker vi dig som vill vara med och projektleda framtidens cykelupplevelser – från idé till verklighet!

Om rollen – här leder du projekt som får hjulen att snurra
Som projektledare får du en nyckelroll i vårt team. Du blir motorn i planeringen och genomförandet av våra arrangemang – exempelvis Cykelveckan, mässor och aktiveringar.

Du leder projekt från ax till limpa – planerar, organiserar, kommunicerar och får människor att prestera tillsammans. Rollen är både strategisk och operativ – du växlar enkelt mellan långsiktiga mål och hands-on-arbete inför event.

Dina ansvarsområden kan bland annat innefatta:

  • Vägsäkerhet: Du ser till att våra deltagare cyklar tryggt – hela vägen runt.
  • Tillståndsprocesser: Du ansvarar för att alla nödvändiga tillstånd finns på plats i god tid.
  • Koordinering under loppet: Du håller ihop resurser, flöden och funktioner så att allt flyter smidigt under evenemanget.
  • ISO-certifiering: Du säkerställer att vi lever upp till våra kvalitets- och hållbarhetsmål enligt ISO-standard.
  • Funktionärskontakter: Du är en viktig länk till våra engagerade funktionärsklubbar – och skapar förutsättningar för ett gott samarbete.

Tillsammans med andra inom organisationen kan du komma att vara delaktig i sponsorsaktiviteter inför och vid loppen… och mycket mer… Blir du taggad?

Om dig
Vi tror att du har flera års erfarenhet av projektledning, gärna från evenemang, idrott eller tjänstesektor. Du har en akademisk utbildning och/eller relevant erfarenhet och kanske en formell projektledarutbildning.

Som person trivs du i en roll där du får kombinera planering med praktiskt genomförande och gillar att få saker att hända. God kommunikations- och samarbetsförmåga är en självklarhet för dig. I den här rollen gynnas du av att vara en god organisatör, med planeringsförmåga och struktur.

Du har en tydlig drivkraft, är självgående och gillar när tempot är högt. Tjänsten kräver körkort, goda kunskaper i svenska och engelska samt god systemvana.

Vad får du hos oss?
Vätternrundan arrangeras av Motala AIF Idrottsallians och vi erbjuder en unik tjänst som bidrar till Hälsa, Utmaning och Gemenskap. Hos Vätternrundan får du inte bara ett jobb – du får ett uppdrag med mening och puls. Du blir en del av ett sammansvetsat team på 10 personer där hälsa, gemenskap och rörelse genomsyrar allt vi gör.

Vi erbjuder dig en roll där du gör skillnad – varje dag. En möjlighet att påverka och utveckla ett av världens största cykelarrangemang och en vardag fylld av energi, aktivitet och passion! Vi tror att du bor i eller i närhet av Motala – hjärtat av svensk cykling!

Låter det intressant?
Om du vill veta mer, tveka inte att kontakta Rekryteringskonsult Johanna Andersson på EISS Rekrytering & Search. Hon svarar gärna på frågor och för en dialog om hur du skulle komma till din rätt på Vätternrundan. Rekryteringskonsult Johanna når du via telefon 070-272 62 66 eller johanna.andersson@eissrekrytering.se.

Sista ansökningsdag är den 16 juni 2025. Vi genomför löpande urval och tillsättning sker enligt överenskommelse.

Varmt välkommen med din ansökan!

EISS Rekrytering & Search är ett specialistbolag inom rekrytering med säte i Norrköping. Genom sin specialistkompetens inom området, marknadsledande system och innovativa fokus vill de lyfta rekrytering till en ny nivå. Deras mål är att etablera sig som Östergötlands mest eftertraktade bolag inom rekrytering och deras vision är att erbjuda den bästa kund- och kandidatupplevelsen på marknaden. Mer information finns på www.eissrekrytering.se

Välkommen till jubileet – folkfesten för alla, med eller utan cykel!

Välkommen till Motala, Cykelveckan 2025 och 60:e Vätternrundan. En festival för hela familjen, oavsett om du ska cykla något av loppen eller bara vill vara en del av gemenskapen.
Och i år blir cykelfesten något alldeles extra med dubbla jubilarer på plats: Vätternrundan körs för 60:e gången och Tjejvättern cyklas för 35:e.
– Vätternrundan är en ikon inom cykelvärlden. Det blir en folkfest som kommer att bubbla av aktiviteter, säger Jessica Nilsson, sponsoransvarig på Vätternrundan.

Att veckan i allmänhet, och cykeldagarna i synnerhet, är en populär folkfest går inte att ta miste på. Framför allt i Motala, men även utmed vägarna där tusentals personer hejar, applåderar, viftar med flaggor och entusiastiskt följer de cyklande.
Och jubileumsåret 2025 kommer att bli något alldeles extra.
– Det är något som vi redan märker av i boendestatistiken och det ökande antalet internationella gäster, säger Jessica Nilsson.
– Alla lopp ökar – och på det långa loppet, Vätternrundan 315 km, är det i nuläget 1 000 fler deltagare jämfört med förra året, med deltagare från 76 nationer.

”Cykelveckan är ett enormt skyltfönster”

Men Cykelveckan med alla sina lopp är inte bara en sprudlande cykelfest för alla besökare och cyklister. Det har under åren även blivit en viktig del i att sätta Motala kommun på kartan, såväl nationellt som internationellt.
Varje år skapar Cykelveckan och Vätternrundan 315 km nämligen en turistekonomisk effekt för kommunen på över 100 miljoner kronor. Och i år, när världens största motionslopp på cykel ska köras för 60:e gången, väntas effekten bli ännu större.
– Cykelveckan är ett enormt skyltfönster för hela vår region som vi är väldigt stolta över, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

Upplev lyckoruset i målet

Vätternrundan har sedan premiärloppet 1966 vuxit till en företeelse som de flesta känner igen. Och handen på hjärtat. De flesta av oss har säkerligen minst en gång tänkt tanken ”det vore häftigt att ha ett Vätternrundan-diplom hemma på väggen”.
Kanske är det dags nu när loppet firar 60?
– Vätternrundan är något man vill uppleva som motionär, åtminstone en gång i livet, säger Oskar Sundblad.
– Att cykla runt Vättern i den ljusa sommarnatten, få vara med om både solnedgång och soluppgång och få uppleva lyckoruset i målet… Det borde alla ta chansen att göra.

Tips att göra under Cykelveckan

  • Upplev starten av den 60:e Vätternrundan 315 km kl. 19.30 fredagen den 13 juni.
  • Köp unika och officiella (jubileums)souvenirer: smycken, posters, serveringsbrickor och praliner.
  • Ha kul på barnområdet! Träna balans och kontroll på teknikbanan, låna lätta barncyklar, busa med Vättis, Vätternrundans energiske maskot.
  • Njut av den livliga parken där du hittar ”grab and go”-mat för en avkopplande paus.
  • Besök Nordic Bike Expo och prova nya cyklar, lyssna på inspirerande samtal samt upptäck produkter och tjänster från vårs utställare. En plats för både cykelentusiaster och nyfikna.
  • Fördjupa dig i Vätternrundans 60-åriga historia och lyssna på en kostnadsfri föreläsning i Stadsparken, Motala, den 6 och 13 juni.
  • Heja på cyklisterna utmed banan.

Vill du ha fler tips på vad du kan göra, med eller utan cykel? Klicka in på guide.vatternrundan.se

Visste du att…

… årets Cykelveckan kommer att samla runt 27 000 deltagare, 80 000 beskare och cyklister från över 70 nationer?
… Vätternrundan sedan 1966 har arrangerats för och av det lokala föreningslivet runt Vättern? Den första rundan hade 344 startande varav 334 fullföljde loppet.
Stig Johansson från Fagersanna har cyklat samtliga 59 Vätternrundor och han startar självklart även i år. Med sin Husqvarna-cykel från 1937, jeans, träskor, bandspelare och färgglada mössa över hjälmen är han den stora profilen som alla känner igen och hejar på.
… det under Cykelveckan serveras cirka 170 000 släta bullar, 10 ton bananer, 3 ton av den klassiska saltgurkan, 20 000 liter sportdryck och 100 000 koppar kaffe? I Jönköping och Hjo serveras lagad mat. I Hjo serveras drygt två ton lasagne.
… de som har kört 25 lopp eller mer har särskild status som veteraner i Vätternrundan? Föreningen grundades 1990 och har i dag cirka 500 medlemmar.
… alla cyklister måste vila minst sex timmar efter fullföljd Vätternrundan innan de sätter sig bakom ratten och kör från Motala? Poliskontroller sker vid varje utfart och stäms av mot Vätternrundans tidsregistrering av cyklisternas målgång.
… hjälmtvång infördes i Vätternrundan 1984?
… rundan vände 1974? Att köra medsols kan tyckas vara helt naturligt, men synpunkterna var många före loppet. Vändningen, som bland annat påkallats av Polismyndigheten, blev en dock en succé utan några korsande vänstersvängar samt flera nya och bättre depålösningar.

Cykelveckan 2025 – då går loppen

6 juni – MTB-Vättern 25 km/50 km (första start: 17.00)
7 juni – Tjejvättern 100 km (första start: 07.30)
7 juni – Halvvättern 150 km (första start: 10.00)
7 juni – Vätternrundan 100 km (första start: 12.30)
8 juni – Minivättern (första start: 11.00)
Men aktivitetsdagen ”Skoj med hoj” startar redan kl. 09.00 i Stadsparken.
13-14 juni – Vätternrundan 315 km (första start: 19.30)

Tips! Du vet väl om att anmälningsavgiften ingår i friskvårdsbidraget?

Cykelkraft och Vätternrundan krokar arm

Branschens största aktör och världens största motionslopp på cykel går in i ett helt nytt samarbete, när Cykelkraft nu blir officiell partner till Vätternrundan.

I början av maj undertecknades avtalet som innebär att Cykelkraft blir officiell partner till Vätternrundan. Avtalet gäller till 2027 med möjlighet till förlängning ytterligare två år.

– Det känns väldigt roligt att få samarbeta med ett så stort och starkt arrangemang som Vätternrundan, säger Cykelkrafts vd Peter Arvidsson.

– För oss är det väldigt värdefullt att ha fått till ett avtal med Cykelkraft, med ambitionen att vi ska jobba tillsammans länge, säger Oskar Sundblad.

Vätternrundan, som i år jubilerar med sextionde rundan, är världens största motionscykellopp, och uppemot 27 000 cyklister från omkring 75 nationer väntas till Cykelveckan i Motala i juni. Förutom Vätternrundan 315 km omfattar Cykelveckan också Tjejvättern, Halvvättern, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Anmälningarna ökar till samtliga lopp och framför allt växer intresset bland de yngre åldersgrupperna.

Cykelkraft är en del av Spobik-gruppen, cykelbranschens största försäljningskanal där även bland annat Cykloteket och Bikester ingår. Spobik-gruppen är marknadsledande på cyklar och tillbehör i Sverige och är i sin tur en del av Wesport som 2024 omsatte cirka 3 miljarder SEK.

Hur kommer det märkas att Cykelkraft är partner till Vätternrundan?
– Samarbetet omfattar tre olika delar. Exponering av våra varumärken, kunskapsutbyte samt fysisk butik under Cykelveckan. Eftersom årets Vätternrundan arrangeras om drygt en månad satsar vi allt på att få till en attraktiv sport- och cykelbutik till 2026, och planeringen är redan i gång, berättar Peter Arvidsson och tillägger:

– Jag kan lova att vi ska ge alla Vätternrundan-cyklister ett antal starka erbjudanden inför Cykelveckan i sommar.

Vad betyder det för Vätternrundan att nu ha Cykelkraft som officiell partner?
– Det känns väldigt roligt att vi som världens största motionslopp på cykel nu får till ett samarbete med branschens största aktör. Cykelkraft är en viktig aktör på marknaden och tillsammans kommer vi att kunna driva cyklingen framåt. Jag är helt övertygad om att vi kan skapa mervärden för alla våra cyklister, säger Oskar Sundblad.

Läs mer om samarbetet på cykelkraft.se/vatternrundan

Craft lanserar jubileumskollektion för Vätternrundans 60:e upplaga

Inför den 60:e årgången av Vätternrundan presenterar Craft en ny version av den populära Vätternkollektionen. Årets upplaga kombinerar en elegant färgpalett med en klassisk design som speglar naturen, traditionen och stoltheten av att vara en del av denna unika cykelklassiker.

– Sextio arrangerade lopp är en hedervärd milstolpe som förtjänar att hyllas ordentligt, säger Daniel Ekelund, designer på Craft..
– Årets formgivning präglas av en djup skogsgrön ton, accentuerad med eleganta gulddetaljer för ett sobert och högtidligt uttryck. Den gröna nyansen – en tydlig kontrast mot tidigare års kollektioner – är inspirerad av grönskan och landskapet längs Vätternrundans sträckning. På cykeltröjans ärm syns Vätternrundans gyllene 60-symbol, och på bröstet en helt ny VR-ikon – designad med ett typsnitt som hämtar inspiration från svunna tiders nummerlappar. Resultatet är en nedtonad elegans som fångar både loppets stolta arv och dess gyllene framtid.

Enligt Andreas Andersson, kommunikationsansvarig för Vätternrundan, lyfter den nya kollektionen fram Vätternrundans ställning som en genuin klassiker med global räckvidd.
– Den 60:e upplagan av Vätternrundan är såklart något alldeles speciellt, och det märks att Craft har lagt stor omsorg i att ta fram en kollektion som verkligen speglar loppets själ, säger han.
– Den påminner oss om att Vätternrundan inte bara är ett lopp i mängden, utan en tradition och en upplevelse som förenar motionärer från hela världen. Just därför är det extra fint att erbjuda något som speglar Vätternrundan – då, nu och framåt.

Kollektionen för Vätternrundan 2025 är som tidigare upplagor framtagen i samarbete med Vätternrundan och innefattar bland annat cykeltröja, cykelbyxor, strumpor, armvärmare och keps. Plaggen kan köpas på craftsportswear.com, vatternrundan.se och på plats i Crafts eventbutik i Motala i juni.

Ute och cyklar – ny film med Vätternrundan i huvudrollen

Den 23 maj är det premiär för Netflix nya svenska långfilm ”Ute och cyklar”, där Vätternrundan spelar en av huvudrollerna. Filmen har premiär bara några veckor före den 60:e upplagan av världens största motionslopp på cykel.

– Att Vätternrundan spelar en så central roll i en svensk långfilm är ett bevis på vilken särskild plats loppet har i svenskarnas hjärtan, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan. I närmare 60 år har vi varit en del av människors utmaningar och drömmar, precis som det är för karaktärerna i filmen. Vätternrundan är en fantastisk upplevelse där varje deltagare bär på sin egen historia.

I filmen ”Ute och cyklar”, som är en fristående uppföljare till ”Ur spår” från 2022, följer vi syskonen Lisa och Daniel som ställer upp i Vätternrundan inte bara för att cykla, utan också för att hitta klarhet i sina relationer och framtidsdrömmar. När Daniels äktenskap krisar och Lisa börjar ifrågasätta sitt livsval blir loppet en krokig väg till både insikt och förändring.

– Vi hoppas att filmen ska inspirera fler att hitta glädjen i att cykla. Motion är så otroligt viktigt för vårt mående, såväl psykiskt som fysiskt. Och det är något som vi vill uppmuntra, oavsett om det handlar om att cykla till jobbet eller att träna för att genomföra Vätternrundan en gång i livet, säger Oskar Sundblad.

Filmen är producerad av Yellow Bird och Jarowskij och släpps på Netflix den 23 maj 2025. Bara några veckor senare, den 13-14 juni, ger sig tusentals cyklister i väg från Motala för att ta sig runt Vättern.

Nordic Bike Expo 2025 – Vätternrundans nya mässa erbjuder något för alla cykelentusiaster

Sommarens premiär av Nordic Bike Expo kommer att bli en nystart för Cykelsverige och för eventet. Den renodlade cykelmässan är nämligen öppen parallellt med Cykelveckan i Motala som lockar över 25 000 deltagare och upp till 80 000 besökare. Kort sagt, mitt i smeten av ett enormt cykelintresse.
–  Tycker du om att cykla, till vardags eller på elitnivå, blir det ett event där du  kommer att trivas och få bra råd och hjälp på vägen från flera av de ledande varumärkena i branschen, säger Jessica Nilsson, sponsringsansvarig på Vätternrundan.

Ska du cykla något av loppen under Cykelveckan i juni? Eller kommer du att besöka Motala som turist eller anhörig till någon av av deltagarna? Då kommer du garanterat att märka av Nordic Bike Expo.

Mässan, som fyller hela Hamnområdet i Motala under två perioder, 6–7 juni och 12–14 juni, kommer att sjuda av liv, rörelse och givetvis massor av cykelprylar.
– Jämfört med tidigare år kommer allt att centreras till hamnområdet som nu kommer att få ett mer strategiskt läge. Hit flyttas exempelvis både nummerlappstältet och Shimanos servicetält, vilket kommer att generera mycket folk på plats, säger Max Lundgren som är projektledare på Vätternrundan.
– Alla varumärken kommer att ha sina egna platser och inte samsas i ett gigantiskt tält som förr. Nordic Bike Expo kommer att upplevas som en mässa och inte som en butik.

Ny cykelmässa med några av branschens främsta varumärken
Vätternrundan är redan i dag Nordens största konsumentplattform för cykling sett till antal deltagare och besökare. Nordic Bike Expo är ett sätt att stärka den positionen genom att utveckla eventet och växa med flera varumärken på ett sätt som bidrar till det växande intresset för cykling. Den långsiktiga visionen är att skapa en heltäckande plattform för cykelbranschen med ett utbud för såväl motions- som vardagscykling och cyklar och tillbehör för såväl  racer som MTB och gravel. Här ska företag som vill nå cykelmålgruppen  samtidigt kunna lösa leverantörs- och kundträffar, lanseringar och mycket mer.

Målsättningen första året är ett bra urval av varumärken och produkter med fokus på kvalitet, service och stor vikt på att bygga långvariga relationer med en passionerad målgrupp.

Och här kommer att finnas något för alla.
– Detta blir första året som vi arrangerar mässan, och i ärlighetens namn känns det lite pirrigt. Det har varit några tuffa år för branschen som fortfarande är luttrade. Nu har vi ett bra urval av varumärken att bygga ifrån. Från Vätternrundans sida ser vi långsiktigt på Nordic Bike Expo och jag är övertygad om att mässan kommer att bygga relationer och skapa förutsättningar för både varumärke och försäljning säger Jessica Nilsson.

Måste jag delta i ett lopp under Cykelveckan för att tycka att mässan är intressant?
– Absolut inte! Huvudfokus blir självklart alla cyklister som ska köra våra lopp under Cykelveckan, men här kommer att finnas cyklar och utrustning även för vardagscyklister. Och som vanligt finns barn- och matområdet, andra utställare och aktiviteter i till exempel Stadsparken, säger Max Lundgren.

Max får medhåll av kollega Jessica Nilsson:
– Kopplat till ändrade konsumenttrender och digitaliseringen så har den här typen av evenemang, fått en viktigare roll än någonsin. Cykling har blivit en året-runt-grej för alla åldrar och därmed en fritidsaktivitet som inte har några begränsningar. Med Nordic Bike Expo vill vi inte bara skapa relationer till de som ska cykla under Cykelveckan utan till alla som älskar att cykla – oavsett syfte och tidpunkt på året.

Urval av varumärken på Nordic Bike Expo 2025: Abus, Atletus, Brompton, Canyon, Craft, Crescent, Enervit, Hestra, Lazer, ListNride, Maurten, Medevi, Mekonomen, Orbea, Radflex, Selle, Shimano, Sidi, Thule, USWE, Vitargo, Vittoria, Void, VTI/Cykelcentrum cykelsimulator, Wahoo, Windfree, woom, Kryptonite, Grepp.

Unik modell för certifierade tillgängliga cykellopp

Efter flera års samarbete tar Svenska Cykelförbundet, Svenska Triathlonförbundet, Vätternrundan och Fritidsbanken nästa steg och arbetar för tillgänglighetscertifierade lopp och inspiration för tävlingar.

Genom samverkan mellan Svenska Cykelförbundet, Svenska Triathlonförbundet, Vätternrundan och Fritidsbanken är målsättningen att ta fram en unik certifiering för tillgänglighet för Vätternrundans lopp. Syftet är att underlätta för personer med funktionsnedsättning att delta genom att tydliggöra vad man som deltagare kan förvänta sig och vilka anpassningar som finns.

– Ett fantastiskt bra initiativ för att informera personer vad det finns för förutsättningar både före, under och efter loppen. Ett nytt steg med att få fler personer i rörelse med att cykla, och för att få fler personer med funktionsnedsättning att cykla något av loppen säger Michael Lindgren, koordinator/assisterande förbundskapten paracykel, Svenska Cykelförbundet.

De senaste åren har samarbetet mellan organisationerna fokuserat på att synliggöra och möjliggöra för fler att delta i loppen under Cykelveckan. De erfarenheter som har gjorts, har tydliggjort behoven för vad som ska till för att ett lopp ska vara tillgängligt. Vad krävs av organisationen bakom arrangemanget? Hur utvecklar man kommunikationen så att fler kan delta självständigt? Vad behövs under själva loppet för att så många som möjligt ska kunna delta?

– Att skapa en certifiering för tillgänglighet är ett viktigt steg för att göra våra lopp mer inkluderande. Vi vill att alla, oavsett förutsättningar, ska känna sig välkomna och ha möjlighet att delta. Genom den här satsningen hoppas vi inspirera fler arrangörer att arbeta för ökad tillgänglighet inom idrott och motion, säger Jessica Nilsson, sponsringsansvarig, Vätternrundan.

Arbetet med modellen för tillgänglighet har nu påbörjats med målsättningen att vara helt färdig för lansering till Vätternrundan 2026. Visionen är att fler arrangörer av idrotts- och motionsevenemang kan och vill ta del av den för att fler ska få möjlighet att delta i olika arrangemang, både i Sverige och internationellt.

Om Svenska Cykelförbundet
Paracykel är en gren inom Svenska Cykelförbundet och har varit det sedan 2003. Arbetet inom Paracykel fokuserar på att få fler personer med funktionsnedsättning att börja cykla, både på motionsnivå och inom landslagsverksamhet. Dessutom strävar man efter att fler cykelföreningar ska ha kunskap och inkludera paracykel i sin verksamhet.

Om Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet har som uppgift att administrera, utveckla och marknadsföra sporten triathlon. År 2021 startades projektet Triathlon för alla, med fokus på att skapa förutsättningar för att inkludera personer med funktionsnedsättning i förbundets verksamhet – från prova på-aktiviteter och föreningsträning till lägerverksamhet, tävlingar och satsningar på elitnivå.

Om Om Fritidsbanken Sverige
Fritidsbanken Sverige är en ideell förening där kommuner är medlemmar. Det finns 130 stycken fritidsbanker runt om i Sverige. Verksamheten samlar in sport- och friluftsutrustning, även parasportutrustning, som inte används och lånar ut gratis till alla. Fritidsbanken samlar den sociala, miljömässiga och ekonomiska dimensionen i en verksamhet och är ett starkt förankrat koncept, både lokalt och nationellt.

Annons:

Shimano – toppbanner (kampanjperiod 1, 2025 ”officiella produkter”)

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten.

Official Industry Partners

Official Media Partners

Official Suppliers

Official Community Partners