Många cyklister har upplevt den sista sträckan av Vätternrundan som ”osäker och trafikmässigt otäck”.
Till årets lopp är det problemet löst.
Trafikverket har nämligen godkänt Vätternrundans önskemål om en ”egen cykelfil” på delar av riksväg 50.
– Det blir den säkerhetslösningen som vi hoppades på, säger Oliver Henriksson, säkerhetsansvarig på Vätternrundan.
Den nya sträckan av Vätternrundan 315 km kördes första gången hösten 2021. Både arrangören och cyklister är nöjda med sträckningen, men med drygt 30 körda mil, och stumma cykelben efter den beryktade Dalbybacken, väntar den högtrafikerade riksväg 50.
Då är det visserligen bara några kilometers cykling kvar innan målgång, men det är på en sträcka som minst sagt kan kännas otrevlig när lastbilar och bilar blåser förbi i hög fart.
– Men nu är det klart att alla cyklister får ett eget körfält, från söder om Nykyrka ner till Illersjökorset vid Smedsby. En sträcka på runt fyra kilometer. Därefter är det bred väg och tydlig vägren och till sist svänger man av mot målet i Motala, säger Oliver.
Ändringen innebär att biltrafiken separeras från cyklisterna i där den i dag tvåfiliga vägen går ihop till en fil strax söder om Nykyrka. Cyklisterna fortsätter mot Motala på den enfiliga vägen söderut, medan bilisterna får samsas på den norrgående tvåfiliga i ungefär 1-2km.
– Allt blev klart för bara några veckor sedan, så beslutet från Trafikverket är relativt färskt, säger Oliver som har arbetat med säkerhetsfrågan sedan förra årets lopp:
– Dels har arbetet pågått genom interna utvärderingar, dels genom en enkät om säkerhet som skickades ut till deltagarna. Här fick de sätta ut punkter på en karta var det kändes mest otryggt att cykla.
Parallellt med enkäten och den interna utvärderingen har Oliver och Vätternrundan även drivit ett forskningsprojekt tillsammans med Folksam. Ett projekt som har analyserat interaktionen mellan bilister och cyklister på en högtrafikerad landsväg och som också har legat till grund bakom årets förändring.
– Det är viktigt att vi lyssnar på våra deltagare och i vår dialog med Trafikverket har vi därmed haft mycket kött på benen och presenterat fakta på bordet, säger Oliver som är mycket nöjd med samarbetet parterna emellan:
– Vi har bollat frågor fram och tillbaka med Trafikverkets trafikingenjör, rådfrågat deras driftentreprenör när det har behövts, och haft väldigt bra diskussioner sedan start.
Gäller förändringen bara i år eller är det en permanent säkerhetslösning?
– Vi måste vara flexibla, så förändringen gäller till en början bara för i år. Därefter ska vi göra en ny utvärdering tillsammans med Trafikverket. Men fungerar det vill vi självklart fortsätta. Säkerheten kommer alltid i fokus och då är planerna att låta alternativet stanna.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Vätternrundan