vatternrundan.se > Nyheter<!--Cykla--> > Smartaste förvaringen – på väggen!

Smartaste förvaringen – på väggen!

Är du lite extra rädd om din cykel och vill slippa ställa den ute eller i husets cykelrum? Då är den bästa lösningen att hänga upp den på väggen hemma. Det är praktiskt och frigör golvyta.

 
 

Gustaf Gustafson från Jönköping har sex cyklar, varav fyra förvaras i lägenheten.

Smartaste förvaringen – på väggen

Hur får du plats med dem i din tvåa?

– Två finns i vardagsrummet, hängda på ett stativ och två hänger på väggen ute på balkongen. På så sätt frigör jag yta och gör det lättare för mig att städa än om de stod på golvet.

Hur hängde du upp dem?

– Cyklarna på balkongen hänger på varsin cykelhängare. Det är som en mindre hake, fäst mot väggen, som håller upp cykeln genom det främre hjulet. I vardagsrummet har jag en annan typ av cykelhängare – ett stativ. Och det behöver man inte fästa på väggen, stativet står stadigt mellan tak och golv.

Varför har du så många cyklar?

– De är för olika tillfällen. Jag har en mountainbike, en tempocykel, en landsvägscykel, en cross och två vintercyklar. Två av dem lånar jag ut till vänner.

Har du tips till andra som vill förvara cykeln hemma?

– Om man saknar garage eller bor i lägenhet passar det bäst att hänga cykeln på väggen. Det är enkelt, smidigt och frigör yta. Man kan till och med bygga sin egen cykelhållare. Det är både enkelt och billigt.

Tänk på det här:

Före upphängningen

  1. Börja med att ta bort sadelstolpen och ställ cykeln upp och ner på en tidning. På så sätt får du ur fukten i sadelröret, vilket är bra om du har en stålram du är rädd om.
  2. Ta bort hjulen från ramen och töm dem på luft. Häng hjulen i ett svalt och mörkt utrymme så håller de i flera säsonger. Däck har nämligen en tendens att spricka om man låter det vara pumpat med högt tryck i flera månader. När det kommer till vajrarna rekommenderas att de ska bytas varje år, speciellt om man har för vana att cykla i dåligt väder.
  3. För att tvätta rent cykeln ska du använda ljummet vatten och ett milt avfettningsmedel avsett för cyklar. Glöm inte att smörja in vevlagren, naven och styrlagren med kullagerfett.

Upphängningen

  1. Att hänga upp cykeln på väggen kan säkert göras på flera sätt, men här kommer ett bra tips: Börja med att köpa två praktiska beslag. Det går bra att använda handtag som egentligen är avsedda för köksluckor, eller två tavelhyllor i samma storlek. Använd rätt plugg. Beslagen ska fästas i samma höjd och vågrätt, använd vattenpass.
  2. Markera var kroken som ska hålla cykeln upprätt ska sitta genom att ställa upp cykeln på beslagen och markera var pedalen hamnar när den pekar rakt upp. Där ska du borra hål för kroken. Skruva i kroken med lämplig plugg.

Se där! Nu är det klart!

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten