vatternrundan.se > Nyheter > Vätternrundan > Flanörcyklare får egen startgrupp i Vätternrundan

Flanörcyklare får egen startgrupp i Vätternrundan

 
 
29 April
Flanörcyklare

För första gången på tre år är Vätternrundan, världens största motionslopp på cykel, äntligen tillbaka den klassiska veckan i juni. Och det vankas en hel del nyheter under årets cykelvecka. Bland annat en särskild startgrupp för flanörcyklare i Vätternrundan 100 km.
– Det blir ett extra fokus på upplevelsen i våra olika lopp år, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

Vätternrundan i juni är en upplevelse som slår det mesta, det kan nog alla deltagare vittna om. Solnedgång och soluppgång över Vättern och en ljus sommarnatt, när det aldrig riktigt vill bli mörkt. Vätternrundan körs traditionsenligt varje år i juni, men de senaste två åren har pandemin satt käppar i hjulet för det. 2020 fick loppet ställas in och ersättas av en Min Vätternrundan på hemmaplan och 2021 flyttades det till september på grund av restriktionerna. Men nu är Cykelveckan tillbaka där den ska vara.

– Det känns härligt att kunna välkomna tillbaka alla cyklister som har längtat efter att få köra Vätternrundan i juni, som det ska vara, säger Oskar Sundblad. Nu är vi tillbaka – bättre än någonsin.

Årets cykelvecka bjuder på en hel del nyheter och en tydlig inriktning är just upplevelsen. Att cykla är att uppleva och Vätternrundan vill stärka den känslan hos deltagarna.

– Vi vill ge cyklisterna en ännu bättre upplevelse med fler aktiviteter längs banan och mer som händer i målgången. Det kommer att hända mer när man är ute på sin runda, där vi bland annat tar hjälp av olika partners. Vi kör ju också vår satsning mot alla 18-åringar, som vi erbjuder att uppleva Vätternrundan tillsammans och vi bjuder på startkostnaden.

En annan nyhet, som är starkt kopplad till att uppleva, är den särskilda startgrupp för flanörcyklare som Vätternrundan har infört i Vätternrundan 100 km. Flanörcykling myntades av sportjournalisten Jens Bollius som förra året flanörcyklade Vätternrundan 315 km iklädd kavaj och i ett alldeles eget tempo.

– Flanörklassen i Vätternrundan 100 km är ett sätt för oss att bejaka det tankesättet och ta tillbaka en del av cyklingen till grunden, säger Oskar Sundblad. Man cyklar på sitt eget sätt, utan några krav på hastighet eller en särskild stil.

– Man kan komma som man är, i kavaj om man vill, och cykla som man vill. Man kan titta på omgivningen och lukta på blommorna. Det är ett sätt för oss att arbeta ännu mer för för folkhälsan och få fler att röra på sig.

Cykelveckan 2022 – då går loppen

10 juni – MTB-Vättern 25/50 km
11 juni – Tjejvättern 100 km
11 juni – Vätternrundan 100 km
12 juni – Halvvättern 150 km
13 juni – Minivättern och ”Skoj med hoj”
17–18 juni – Vätternrundan 315 km

Tips! Du vet väl om att anmälningsavgiften numera ingår i friskvårdsbidraget?

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten