vatternrundan.se > Nyheter > Halvvättern > Glädjebeskedet – nu ingår Vätternrundananmälan i friskvårdsbidraget

Glädjebeskedet – nu ingår Vätternrundananmälan i friskvårdsbidraget

 
 
6 August

I somras kom ett glatt besked till alla motionsidrottare. Antalet aktiviteter som ingår i friskvårdsbidraget utökades vilket innebär att du nu kan få bidrag för startavgifter till Vätternrundan och andra motionslopp.
– Det är en positiv nyhet som förhoppningsvis medför att ännu fler anmäler sig till såväl våra som andra motionslopp. Och som i sin tur leder till att fler motionerar och stärker folkhälsan, säger Andreas Andersson på Vätternrundan.

Friskvårdsbidraget har funnits sedan 1988 och syftar till att minska den fysiska och psykiska ohälsan i arbetslivet. Under de senaste åren har ett stort antal nya aktiviteter tillkommit och i somras adderades ytterligare några – däribland startavgifter till motionslopp. Något som troligtvis gläder de över en halv miljon svenska som varje år deltar i ett sådant lopp.
– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Det gäller såväl fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion som mer avancerade kurser som vi inte tidigare har kunnat godkänna, säger Pia Blank Thörnros, rättslig expert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Skatteverkets hemsida skriver myndigheten: “Du kan använda friskvårdsbidraget för att helt eller delvis bekosta anmälningsavgifter till motionslopp eller andra tävlingar som innehåller inslag av motion även om anmälningsavgiften överstiger 1 000 kr.”

Utöver startavgifter till motionslopp är exempelvis agility, paintball och enduro nya på listan över aktiviteter som ingår i friskvårdsbidraget. Men det är endast för själva motionsaktiviteten som bidraget kan användas. Inköp av utrustning eller personliga medlemsavgifter i föreningar ingår därför inte.

Så gör du – steg för steg!

  • Kolla om du har friskvårdsbidrag via din arbetsgivare och vilket belopp det är på. Har du det inte? Fråga om du kan få det, då det är avdragsgillt för arbetsgivaren och skattefritt för dig…
  • Anmäl dig till något av Cykelveckans lopp! 
  • OBS! För information om Epassi se nedan.

  • Lämna in ditt kvitto till din arbetsgivare, som därefter ersätter dig för anmälningsavgiften. OBS! Om din arbetsgivare är ansluten till Epassi, ska du lägga beställningen hos Epassi först. Därefter får vi en bekräftelse på din beställning och vi skickar då en kod till dig som du anger i Kassan och som ger dig ”0” kronor att betala.

Friskvårdsbidrag – så funkar det

Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda har kostnad för exempelvis gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot ett kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

Grundregeln är att de flesta motions- och friskvårdsaktiviteter räknas som skattefri personalvårdsförmån. Utrustning som löparskor eller skidor är däremot inte en skattefri förmån. Det gäller oavsett om du köper eller hyr utrustningen.

Källa: Skatteverket.se, där du också kan läsa mer om friskvårdsbidraget.

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten