Annons:

Enervit – toppbanner (kampanjperiod 1, 2024)
 
vatternrundan.se > Nyheter<!--Halvvättern--> > Första helgen i Cykelveckan genomförd

Första helgen i Cykelveckan genomförd

 
 
11 June

Närmare 12 000 deltagare fullföljde något av loppen när Cykelveckan inleddes i helgen. Deltagarna i Tjejvättern och MTB-Vättern fick en relativt torr resa, medan cyklisterna i Halvvättern fick mer regn under sitt lopp.

En tragisk händelse inträffade under Halvvättern, när en man i 60-årsåldern drabbades av hjärtstopp under loppet och avled.

Totalt startade 11 702 cyklister när MTB-Vättern, Tjejvättern och Halvvättern i helgen inledde Cykelveckan. Av dem tog sig 11 546 i mål i något av loppen. Dessutom kom cirka 500 barn till start i Minivättern på fredagseftermiddagen.

En av deltagarna var Madelen Burgström, som startade i alla tre lopp. Och nästa helg väntar Vätternrundan 300 km.

– Det var i ett tillstånd av cykel-extas förra året i målfållan som jag fick idén, sa Madelen efter Halvvättern. Och nu är tre av fyra lopp avklarade. Jag trodde nog att jag skulle vara tröttare än vad jag är, men jag har fått ett bra träningsprogram som jag använt under vintern och våren.

– Nu ska jag ladda om mentalt för Vätternrundan nästa helg. Jag har fortfarande fyra målgångar i sikte, fyrtal i Vätternlopp är målet för året.

Sonia Coelho Sutton från Brasilien körde Halvvättern på tandem tillsammans med maken Iain Sutton från England. De båda bor i Arlöv och körde loppet för första gången. Men det var inte den sista.

– Nej, vi kommer definitivt tillbaka nästa gång, sa Sonia Coelho Sutton efter loppet. Det har inte varit ett dugg jobbigt. Vi har nog tränat 50 mil tillsammans på tandem.

Halvvättern över 15 mil kördes på söndagen och 6 277 cyklister kom till start. Av dem kom 6 153 cyklister i mål, medan 124 tvingades bryta. Efter en solig start fick deltagarna en del regn senare under dagen, men ändå en relativt varm runda.

Ett tragiskt dödsfall inträffade under loppet, när en man i 60-årsåldern drabbades av hjärtstopp.

– Mannen fick hjärt- lungräddning av andra deltagare och en följebil var snabbt på plats med hjärtstartare, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Men tyvärr gick mannens liv inte att rädda.

– Det är en oerhört tragisk händelse och våra tankar går till mannens anhöriga, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Cykelveckan inleddes på fredagen med Minivättern för de yngsta och MTB-Vättern. I MTB-Vättern startade 863 åkare. Av dem kom 851 i mål, tolv cyklister tvingades bryta loppet.

I Tjejvättern, som kördes över tio mil på lördagen, kom 4 562 cyklister till start och de fick bra cykelväder med lagom temperatur, relativt svag vind och bara enstaka regnskurar. Hela 4 542 cyklister tog sig runt alla tio milen, bara 20 bröt loppet.

Nu väntar Vätternrundan med start 19.30 fredagen den 16 juni. Över 23 000 cyklister är anmälda till världens största motionslopp på cykel, 30 mil runt Vättern. Redan på torsdagen startar cykelhelgen med nyheten Retrovättern och Vättern GP.

Annons:

Stadium – toppbanner (2024)

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten