Annons:

CRC – toppbanner (sommar 2024)
 
vatternrundan.se > Nyheter > Cykla > Känn pulsen från världens största cykelmotionslopp

Känn pulsen från världens största cykelmotionslopp

 
 
1 June

Världens största motionslopp på cykel, Vätternrundan, storsatsar på modern teknik och ger åskådarna en unik möjlighet att hänga med alla 30 mil runt Vättern.
– Vi live-sänder hela rundan med hjälp av kameror på några utvalda cyklister, berättar Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för Vätternrundan.

Vätternrundans 300 km brukar beskrivas som en riktigt tuff utmaning, en av de tuffaste vi har i landet. Samtidigt berättar de flesta cyklister om en mycket speciell upplevelse med storslagna soluppgångar och mäktiga vyer över Vättern. Och nu tar Vätternrundan tekniken till hjälp för att fler ska få ta del av upplevelsen.

– Ett gäng utvalda cyklister, med olika starttider, förses med kameror som live-sänder varje meter de kör längs banan, berättar Ulrika Smith Svenstedt. Sändningarna kommer att ge en unik inblick i vad det faktiskt innebär att cykla 300 km runt Vättern, oavsett om man cyklar på 14 eller 8 timmar.

– Som åskådare ska vi få dela deras upplevelse, i med- och motgångar. Vi får känna pulsen på riktigt, nästan som att vi sitter på cykeln själva.

Live-sändningen från Vätternrundan kan följas av alla på sajten Cykla.se och på Vätternrundans webbplats vatternrundan.se. Dessutom kommer den att sändas på storbildsskärmar i målområdet och i depån i Hjo.

– Det blir ett sätt att knyta ihop loppet för cyklisterna också, säger Ulrika Smith Svenstedt. Man ska känna att man är med i hela loppet, inte bara sitt eget. Vätternrundan är ett långt lopp, och vi vill göra det lättare och roligare för alla att följa vad som händer – inte bara i Motala.

Vätternrundan 300 km går den 16-17 juni och arrangören räknar med att ha omkring fem kameror igång på olika cyklister i loppet. Alla kameror strömmar live och sändningen växlar hela tiden mellan de olika kamerorna.

– Vi bevakar samtliga strömmar hela tiden för att se vad som är mest intressant att visa för besökarna – mycket kan hända under så många timmar. Vi försöker undvika strömmar där uppkopplingen tryter eller när cyklister behöver gå på toaletten. Det fick vi tillräckligt av på Giro d’Italia, säger Robert Furelid, partner, strateg och projektledare på den digitala byrån In The Cold.

Några av sändningarna blir dessutom lite extra intressanta. En av cyklisterna vars lopp ska live-sändas är före detta skidåkaren Johan Olsson, som får klassas som nybörjare i cykelsammanhang. Andra cyklister tittarna kommer att kunna följa är triathleten Lisa Nordén och före detta proffscyklisten Fredrik Kessiakoff, båda från Skoda Cycling Team.

– Vi kommer att live-sända även Tjejvättern och Halvvättern, berättar Ulrika Smith Svenstedt. I de loppen kör fyra av våra ambassadörer, två i varje lopp.

Och det finns mer teknik att ta till för den som vill följa Vätternrundan på nära håll. Via appen RaceONE kan cyklister själva dela sitt lopp med vänner och bekanta.

– Dessutom kan man precis som tidigare år prenumerera på sms för specifika åkare, så att man ser precis när de har varit i olika depåer.

Annons:

Mekonomen – toppbanner (kampanjperiod 1, 2024)

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten