vatternrundan.se > Nyheter > Halvvättern > OS-guldekipage till Retrovättern

OS-guldekipage till Retrovättern

 
 
16 May

Bernt Johansson kör sin klassiska guldcykel från OS i Montreal i nya satsningen Retrovättern. Och countrystjärnan Doug Seegers inviger med gratiskonsert i Stadsparken. Årets Cykelvecka i Motala, som drar igång den 9 juni, blir en folkfest på alla sätt. Kronan på verket är förstås Vätternrundan 300 km den 16-17 juni.

Ingen kan väl glömma bilderna från 1976. Bernt Johansson från Mariestad höjer armarna och rullar över mållinjen som OS-guldmedaljör i herrarnas linjelopp. Och när Vätternrundan presenterar nyheten Retrovättern den 15 juni, står Bernt Johansson på startlinjen. Med guldcykeln från Montreal.

– Den står på ett museum i dag och jag har funderat länge på att damma av den, säger han. Det finns ett lopp i Italien som körs på veterancyklar. Men så fick jag höra talas om det här och det lät ju väldigt kul. I dag är det så mycket high tech med karbon och annat. Det här är verkligen back to basic.

– Samtidigt skiljer det inte jättemycket, jag skulle mycket väl kunna köra Vätternrundan på min OS-cykel. Den rullar lika lätt och det är samma lösning på hjul, ram, kedja och växlar. Skillnaden är att växlarna sitter i ramen på de gamla cyklarna och att det är remmar i pedalerna istället för att man klickar fast skorna.

Retrovättern är ett uppvisningslopp där alla med en gammal cykel och tidsenlig utrustning kan delta, kostnadsfritt. Förutom Bernt Johansson får deltagarna samsas med ännu en OS-guldmedaljör. Skidåkaren Johan Olsson värmer upp inför sin första Vätternrundan på en veterancykel. Gamle proffscyklisten Tommy Prim kommer också till start, på en gammal Bianchi, och Per-Olof Kippel från Standard Highwheels deltar på en höghjuling.

– Retrovättern går på samma bana som Vättern GP, berättar Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Och vi har fått till ett riktigt bra startfält. Vem får inte gåshud av att tänka på Bernt Johanssons guld i Montreal? Här har vi hela ekipaget på plats.

Nytt för i år är också att Cykelveckan invigs redan den 9 juni, direkt efter Minivättern. Invigningen avslutas med en gratis konsert i Stadsparken med Doug Seegers, countrystjärnan som upptäcktes av Jill Johnsson i tv-programmet Jills veranda.

– Det blir en fantastisk start på en veckas cykelfest, säger Gunilla Brynell-Johansson. Vi räknar med omkring 80 000 besökare till Motala under Cykelveckan och vi ska bjuda alla på en härlig cykelfest.

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten