Därför startade han och kompisen Victor Johansson för några år sedan ett eget spinningpass – anpassat för cyklister.
– Dels är det tuffare, dels mer inriktat på traditionell inomhuscykelträning, säger Thomas Bråhn.
Vinterspinningen har snabbt blivit populär i Jönköping, där de håller till. När anmälningarna till den kommande vinterns träningspass släpptes såldes de slut på väldigt kort tid.
– En stor del till att de är så populära är att det är likasinnade som deltar, de får ut mer av passen och triggas att prestera av övriga i gruppen. Alla är ute efter samma sak, säger Thomas.
[vc_simple_quote quote=”En stor del till att de är så populära är att det är likasinnade som deltar, de får ut mer av passen och triggas att prestera av övriga i gruppen. Alla är ute efter samma sak.”]
Tanken kom fram för några år sedan efter att Thomas och Victors dåvarande cykelklubb hyrde in sig på en träningslokal för att köra spinning under vintern. Då var det dock med en ”vanlig” spinningledare och ett klassiskt spinningpass. De kände båda att detta var något som kunde utvecklas och förfinas för att passa en cyklist bättre.
Så för några år sedan startade de upp sin egen vinterspinning – med fokus på att hålla i gång cykelmusklerna under vinterhalvåret. Men det handlar inte bara om själva träningen, utan även om det sociala. En bra sak med vinterspinningen, menar Thomas, är att deltagare från alla klubbar i Jönköping är med och det stärker relationer och samarbetet mellan deltagarna och klubbarna i området.
– I och med det här kan vi cyklister träffas även på vintern i stället för att skingras efter höstsäsongen, säger Thomas.
[vc_overlap_image image=”1649″]Vinterspinning fungerar lika bra fär mountainbikecyklister och landsvägscyklister och är ett bra sätt att hålla i gång cykelmusklerna under vinterhalvåret.[/vc_overlap_image]
Passen bygger på de egna erfarenheterna som har byggts upp genom åren. Thomas är först och främst mountainbikecyklist, men menar att hans vinterspinning fungerar lika bra för landsvägscyklister.
– Man tränar samma typ av grundträning under vintern oavsett om man cyklar i skogen eller på landsväg så det är inte så stor skillnad. Däremot skiljer sig inomhuscykelträningen mot vanlig spinning, där den klassiska spinningen mest handlar om konditionsträning, menar Thomas, men han säger också att den klassiska spinningen har utvecklats de senaste åren och har fler pass med olika inriktningar nu.
Efter en vintersäsong tillsammans så upplever Thomas att många har lyft sig ett snäpp och det är ett antal av deltagarna som också har kommenterat att det här har gjort att det tagit ett extra kliv.
[vc_simple_quote quote=”Kondition och styrka kan du träna upp och behålla längre i kroppen, medan snabbheten hela tiden måste underhållas för att kvarstå.”]
Historiskt har vinterspinningen haft samma form hela vintern men för att vidareutveckla sitt koncept har Thomas i år lagt upp passet i två perioder. En vinterdel med mycket styrka, lågkadens och tung cykling samt en försäsongsdel med fokus på snabbhet och intervaller.
– Kondition och styrka kan du träna upp och behålla längre i kroppen, medan snabbheten hela tiden måste underhållas för att kvarstå. Så med det här upplägget hoppas jag att alla ska komma ännu mer förberedda när det väl är dags att ta ut cykeln i vår.
Så lägger Thomas upp passen!
- En powerpoint-presentation visas upp där varje delmoment beskrivs – både före passet och när varje delmoment ska inledas.
- Coachar deltagarna så att de vet exakt hur mycket tid varje delmoment tar och hur mycket de ska ta i och pressa sig.
- Ser till att man tar ut sig under varje del, för att sedan vila ordentligt mellan dem.
- Instruerar utifrån puls, för att deltagarna ska veta hur mycket de ska ta ut sig i varje del.
Första delen av vintern utgår från styrka och tung cykling, medan den andra delen mest handlar om snabbhet och intervaller.