vatternrundan.se > Cykla > 10 000 km för Huntingtons sjukdom

10 000 km för Huntingtons sjukdom

Jeroen de Schepper startade sin resa i Belgien den 5 april. I augusti var han tillbaka där allt började och då hade han cyklat 10 000 kilometer genom flera av Europas länder. Allt för att uppmärksamma Huntingtons sjukdom.

 
 

– Det var riktigt jobbigt första veckan, men därefter kom jag in i det och sedan dess har det gått bra. Det gäller bara att se upp så att man inte cyklar för snabbt, säger han.

Lagom till att de flesta cyklade i mål under Halvvättern i juni dök Jeroen de Schepper upp med sin fullpackade cykel, närmast från Jönköping. Sammanlagt avverkade han cirka 147 mil i Sverige och besökte 14 orter.

Syftet med resan var att öka medvetenheten om Huntingtons sjukdom samt att samla in medel för att kunna bygga boenden för Huntington-patienter i Östeuropa.

– Jag vill att flera ska få kännedom om sjukdomen, och på så sätt har jag redan nått mitt mål. Vilket jag är väldigt glad över. Jag hoppas att det här bara är starten på något som kan inspirera andra, säger han.

10-k

Jeroen de Scheppers mormor avled alldeles för tidigt i Huntingtons sjukdom och tre av hans mostrar är just nu sjuka i olika stadier. Sjukdomen är krävande både för den som blir sjuk och för anhöriga.

– Det påverkar familjen väldigt hårt eftersom personligheten förändras helt, både fysiskt och psykiskt, till att bli aggressiv, deprimerad och frustrerad. Som anhörig måste du vara mentalt stark och ha en bra omgivning som kan hjälpa dig, säger han.

[vc_colour_content_box colour=”blue” box_title=”Huntingtons sjukdom”]

Huntingtons sjukdom är en ärftlig neuro-psykiatrisk sjukdom med fortskridande nedbrytning och undergång av nervceller i vissa områden av hjärnan. Ärftligheten är så hög som 50 procent. Insjuknandet sker oftast i vuxen ålder. Sjukdomsbilden kännetecknas av både neurologiska och psykiatriska förändringar. Enstaka ofrivilliga rörelser är ofta en tidig symptom. Sjukdomen är ovanlig och förekommer hos cirka 7–12 individer på 100 000. I Sverige finns det runt 1 000 personer med sjukdomen.

Källa: huntington.se

[/vc_colour_content_box]

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten