Annons:

CRC – toppbanner
Start > Vätternrundan > Om loppet > Historik

Historik

Anmälda
Startande
Fullföljde

Efter två år med svalare temperaturer var värmen äntligen tillbaka under Vätternrundan. Natten blev en av de mest behagliga någonsin – med sköna temperaturer runt hela Vättern – innan solen verkligen började värma under lördagen. Många cyklister passade på att ta sig ett svalkande och välförtjänt dopp vid strandpromenaden efter målgången.  

Som vanligt var det ett högt internationellt deltagande, med cyklister från 60 nationer. Dock var, så klart, svenskarna i majoritet. En av dem var gamingprofilen Elias ”Elajjaz” Lönn, som dessutom livesände loppet på Twitch inför sina 475 000 följare och samlade samtidigt in 800 000 kronor till Rädda Barnen. En imponerande insats som tog honom 18 timmar.  

Desto snabbare gick det för sub-gruppen Motala AIF Serneke Allebike, som korsade mållinjen på sju timmar och fem minuter – rekord i Vätternrundans historia. 

… och vi får inte glömma Fagersannas stolthet och Vätternrundans ende kvarvarande pionjär, Stig Johansson, som fullföljde för 58:e gången. 

Efter två år av pandemi var Vätternrundan tillbaka där den ska vara igen – med start och mål i Motala helgen innan midsommar. Men den 57:e upplagan av loppet präglades av svåra förutsättningar, med regn och hård blåst. Vissa rutinerade rävar menar till och med att det var den tuffaste sedan ”snörundan” 1981 – inte minst de som startade under fredagskvällen. 

Under lördagen sprack himlen upp och av de 10 867 som tog sig i mål hade de allra flesta ett stort leende på läpparna efter att ha utfört en enorm prestation. En av dem var pionjären Stig Johansson, 76, som återigen fullföljde loppet – precis som han har gjort samtliga gånger sedan starten 1966. Det är han ensam om. 

Något som också präglade årets runda var det höga internationella deltagandet. Cyklister från 63 länder deltog och bland de långväga gästerna fanns exempelvis japaner, nya zeeländare, venezuelaner, mexikaner och ugandier representerade. 

Årets upplaga av Vätternrundan blev historisk – av flera anledningar. För första gången någonsin cyklades det på hösten och dessutom var det premiär för den nya bansträckningen som gjorde loppet 18 kilometer längre än någonsin.  

De två delarna förändrade förutsättningarna rejält för deltagarna, som fick uppleva en av de tuffaste rundorna någonsin. Inte minst genom att den mörka natten blev både betydligt längre och kallare än vad det vanligtvis är under en normal Cykelvecka i juni. Men trots de tuffa premisserna kom 604 av 604 i mål med hemmavarianten ”Min Vätternrunda” och 6 459 av 6 956 startande i mål i Motala, och så gott som alla väldigt lyckliga och stolta. En av dem var 18-årige Edvin Adolfsson, från Katrineholm. 

”Jag har alltid drömt om att få cykla runt Vättern och nu har jag äntligen gjort det”, sade han i målfållan. 

Längs den nya bansträckningen fick han också uppleva hejarop, sånger och fest vid Dalbyporten, där Systrarna K hade styrt upp en uppskattad show för cyklisterna. 

Efter 54 år i följd blev 2020 ett år som gick till historien. På grund av pandemin tvingades Vätternrundan att ställa in Cykelveckan – åtminstone det fysiska evenemanget på plats i Motala. I stället tänkte organisationen om och lät cyklisterna ta sig an loppet på hemmaplan. Min Vätternrundan blev en stor succé och hela 5 455 cyklister från 26 länder genomförde de olika loppen. En av dem var pionjären Stig Johansson, som därmed höll sin svit som den ende kvarvarande att ha cyklat samtliga Vätternrundor. Traditionsenligt cyklade han på sin gamla Husqvarna-cykel från 1937 runt Vättern, men den här gången med start och mål i hemorten Fagersanna. 

Den totala sträckan som cyklades (1 375 825 meter) av alla deltagare motsvarar 34 varv runt jorden. 

Vd:n Gunilla Brynell-Johansson var nöjd över det stora engagemanget från deltagarna: ”Det var över förväntan och visar hur stort cykelintresset är. Det handlar om att vara kreativa och hitta sätt att lösa situationer, något som våra deltagare har visat sig vara väldigt bra på. En positiv del är att omkring en fjärdedel av de som har registrerat sina lopp inte var anmälda från början”, sade hon. 

Precis som året innan blev den 54:e upplagan av Vätternrundan en riktig solskenshistoria. Förutsättningarna var de allra bästa för de drygt 19 000 som gav sig i väg runt sjön. Det var blå himmel, medvind ner till Jönköping och behaglig temperatur. Som gjort för att cykla 30 mil. I startlistan fanns deltagare från ett 70-tal nationer, bland dem prinsessan Tessy av Luxemburg som cyklade loppet för första gången. ”Det var fantastiskt, en otrolig upplevelse”, var hennes betyg efter premiären. Ett omdöme som hon delade med de allra flesta.

Under fredagskvällen fick vi även höra Jonas Thander och Stefan Nykvist framföra Vätternrundans nya officiella låt ”Oslagbara” live precis intill startfållan.

Solen sken på vägarna runt den stora sjön under 2018. För 53:e året i följd var det dukat för cykelfest i Motala och när repet drogs i Stadsparken sent under lördagen hade 19 002 av de 19 709 cyklisterna som kom till start cyklat 30 mil. Med orden ”bland de finaste idrottsarrangemangen jag har varit på”, summerade den förre skidstjärnan Robin Bryntesson sin loppdebut när han kom i mål. Vid sidan om loppet underhöll bland annat bandet Summer Kid med låten Bike, årets officiella Vätternrundanlåt.

Inför den 52:a Vätternrundan blev det tydligt att intresset för cykling vuxit sig allt större bland tjejer. Medan Tjejvätterns deltagarantal sjönk så steg antalet kvinnor som satsade på de 300 kilometerna. 4 474 anmälde sig – nästan en fördubbling på tio år. Intresset för att samla in pengar genom cyklingen ökade denna sommar. Bland annat så lyckades Team Mustasch få ihop nära 200 000 kronor till sin insamling för prostatacancer. 19 487 deltagare tog sikte runt sjön och 18 856 cyklister kom i mål.

Somliga klarade sig helt undan regnskurarna medan andra hamnade rakt under dem denna 51:a Vätternrundan. Endast två personer återstår nu som cyklat alla de 51 loppen, nämligen pionjärerna Stig ”Lappen” Johansson och Lars-Åke Åkerman. Nils Dåverhög tvingades tyvärr bryta efter ca 8 mil.
Nytt för i år var att den klassiska måltiden med köttbullar och potatismos serverades på den nya depåplatsen i Kinnarps Arena.
Eurovisionvinnaren Måns Zelmerlöw, radiorösten i Rix FM Fredrik Birging och artisten Markoolio var några av de kändisar som, mycket nöjda och trötta passerade mållinjen på lördagskvällen.

Jubileumsrundan kan inte ses som annat än en succé.Det optimala cykelvädret gjorde att Vätternrundan för första gången passerade 20 002 startande. Med rekordmånga startande och få brutna, 650 stycken, får man också ett nytt rekord i antal cyklister som passerade mållinjen – hela 19 352. Vätternrundan är ingen tävling, men ett nytt banrekord sattes av Team Tre Berg som passerade mållinjen på 6 timmar och 33 minuter.

I startfältet märktes Kronprins Frederik av Danmark som genomförde sin första runda.

Vätternrundan 2014 var en fantastisk cykelhelg. Nästan perfekt cykelväder, förutom något tilltagande vind under lördagen. Med 43% förstagångsåkare i årets lopp befäster Vätternrundan sin position i bräschen för folkhälsan. Klockan 24.00 natten till söndagen stängdes målet och Vätternrundans 50-års jubileum inleddes.

När Vätternrundan 2014 sammanfattas kan man konstatera att årets runda slog flera rekord från förra året i bland annat antal startande och fullföljda. Startskottet gick klockan 19.30 på fredagskvällen och klockan 04.50 på lördagsmorgonen kom första cyklist i mål efter den 30 mil långa rundan runt Vättern.

Vätternrundan 2013 var enligt oss själva den bäst organiserade rundan sen starten 1966. Återigen blev det en rekordrunda med 19 406 startande där många var oroliga för att även årets runda skulle bli regntyngd men som tur var höll sig regnet borta sånär som på några stänk. Däremot var vindarna friska, men det hindrade inte de 18 475 som fullföljde och satte rekord. – Sammanfattningsvis en blåsig men ändå solig runda med massor av härliga prestationer, benämnde Vätternrundans VD Eva-Lena Frick, rundan.

Rekordmånga anmälda, rekordmånga nationer, rekordsnabba tider och nästan rekordmånga brutna (1985 bröt 2350). Vätternrundan 2012 levde verkligen upp till epitetet rekordrunda och den kommer bli ihågkommen. Det blev dock inte rekord i antal startande eller antal i mål. Men årets runda kommer ändå att vara en av de mest minnesvärda i modern tid. 23 307 anmälda, 46 representerade nationer, den 500 000:nde starten och en tid på 6:38 som Ride of Hope-gruppen stod för, är nya rekord. Dessutom har inte så många brutit sedan 1985 och det är säkert att säga att Vätternrundan 2012 kommer att räknas som en av de tuffaste genom tiderna. Ett ca fem timmar långt, ihärdigt regn fick ca 2 250 cyklister att bryta.

Torsdagens Cykelforum hade i år kommunernas cykelsatsningar, cykling som friskvård och 30 bilfria mil på agendan. Dagen avslutades av Eurosport Vättern GP som i år ingick i Svenska Cupen. Fredagen inleddes med ostadigt väder men det blev bättre ju närmare starten vi kom. Martin Stenmarck underhöll och Sten Otto Liljedahls konstverk invigdes innan första startgrupp rullade iväg. Väldigt många kom till start och med tanke på den kraftiga motvinden ner till Jönköping så var det väldigt många som gick i mål. Hela 37 nationer deltog. Många vittnar om en väldigt trevlig runda som gav mersmak.

Redan på torsdagen bjöd Vätternrundan in till en diskussion om cykelns plats i trafikmiljön. Det blev startskottet för helgens cykeleufori som inleddes med polis- och brandkårs SM, Eurosport Invitational och Eurosport Vättern GP följt av ett rekordstort Vätternrundan. Aldrig har loppet haft så många anmälda, så många startande eller så många som fullföljt. Inte heller har det någonsin varit så få skadade. Motala bjöd på festivalstämning och trots några regnstänk under natten så gav de nöjda cyklisterna och arrangören Vätternrundan 2010 ett mycket högt betyg. Även årets nyhet med separerad starttid för Sub9 fungerade väl.

På lördagskvällen rullade de sista cyklisterna i mål i Vätternrundan för 44:e gången. Årets upplaga präglades till viss del av regn, men vädret blev ändå bättre än vad som först befarats och som helhet blev det en lugn runda. Den stora nyheten i år var naturligtvis flytten av startplatsen som numera är belägen vid hamnen i centrala Motala. Responsen från deltagarna var övervägande positiv och det bedömdes definitivt som ett koncept att fortsätta utveckla. Intresset för årets lopp var större än någonsin och loppet blev fulltecknat redan tidigt i januari. Många klassikeraspiranter var inte beredda på detta varför en exklusiv skara på 250 personer fick lotsas runt Vättern ett par veckor innan ordinarie lopp.

Den ökade efterfrågan på startplatser i Vätternrundan märktes tydligt på fredags eftermiddagen. Köerna till namnändringen, en konsekvens av andrahands försäljningen, ringlade sig långa över Motala torg. Fler än någonsin kom också till start – 15 945 och rekordmånga 15 205 korsade mållinjen 30 mil senare. Efter en kort skur på fredags kvällen hade vädret under natten varit gynnsam och lördagen i Motala bjöd på strålande sol. Bilden av en sommar grön stadspark full med nöjda men trötta cyklister värmer. Glädjande är det också att inga allvarliga olyckor inträffade, totalt bröt 740 personer. En cykelfest utan dess like med totalt cirka 25 000 deltagare och minst lika många påhejande supportrar utmed vägen! Anmälda: 17 929 (15 438 män/ 2 491 kvinnor).

Cykelfesten i Motala, årets samlingspunkt för cykelintresserade från hela Sverige och stora delar av världen, vilken upplevelse! Hela 34 nationer deltog, det internationella intresset har aldrig varit större. Tillsammans med samarbetspartners och duktiga funktionärer kunde manäven i år bjuda cyklisterna på en trevlig helg i Motala och bra service runt banan. Den utökade mässan på torget mottogs väldigt positivt och helt klart är det där, centralt i Motala som man ska vara konstaterades det. Viss mått av timing är också viktigt, nu blev det en till stora delar behaglig Vätternrunda, mitt emellan fredagens starka vind eller söndagens regn. Rekord blev det också i antalet startande i Vätternrundan: 15.673 (näst bästa år var 2003 med 15.442). Fler än någon gång tidigare fullföljde: 14.954 (näst bästa år var 2006 med 14.832). Värt att notera också är att på lördagskvällen gick den 400.000:e Vätternrundan-cyklisten i mål.

Superlativen visste inga gränser när Vätternrundans VD Eva-Lena Frick på lördagskvällen summerade den 41:a Vätternrundan. Efter två regniga och tuffa rundor bjöd hennes tredje som ansvarig äntligen på fint väder (så som hon modigt gått ut och lovat innan). Hela arrangemanget genomfördes i strålande sol och med mycket lite vind. Det spekulerades i om Vätternrundan någonsin haft så fint väder men någon pionjär trodde sig minnas att det varit så någon gång förut… . Tappra funktionärer och medaljprydda cyklister sken i kapp med solen. Bara 427 cyklister bröt av olika anledningar och de sjukhusbesök som gjordes var pga mindre allvariga skador, delvis problem med värmen. Sken gjorde också handlarna i Motala centrum. Flytten av nummerlappsutdelningen in till centrum hade också fungerat bra, inkl. omdirigeringen av bilar och extra parkeringsytor. Vätternrundan bidrog till en folkfest och stämning på torget av sällan skådat slag. I Vätternrundan samsas alla typer av cyklister och alla är vinnare. Det rapporterades också om mindre biltrafik än vanlig runt Vättern. De åtgärder som vidtagits, bl a med information till långtradarna, hade uppenbarligen gett resultat. Vätternrundans ledning är också tacksam att kravet på vila efter målgång respekterades av så många och att deras vädjan om fint väder hörsammats. På torsdagen 15 juni genomfördes Vättern GP i centrala Motala som vanns av Lucas Persson, Team Mälarenergi.

Målgången under lördagen i Motala bjöd på ett underbart väder och den vackra Stadsparken visade sig från sin bästa sida. Många dröjde kvar en stund på gräset i Stadsparken och avnjöt maten där under tiden Musikskolans duktiga elever underhöll på eftermiddagen. Det var sommar, sol och trivsam folkfest. Vid midnatt när Vätternrundans ledning mötte de sista vid målet sammanfattades jubileumsfesten och årets runda som mycket lyckad. 11 pionjärer startade och fullföljde den 40:e rundan. Festligheterna hade påbörjats redan dagen innan med ett digert musikprogram av världsklass på torget avslutat med en välbesökt invigning då alla som bör hyllas för sin insats för Vätternrundans utveckling under åren så också gjordes. De tilldelades av arrangörsföreningen Motala AIF en exklusiv miniatyr av konstverket ”Vätternrundan”. Motala hyllade sin jubilar på ett storslaget sätt. Lagom när landshövding Björn Eriksson förklarat årets runda invigd öppnade sig så himlen och regnet började falla. Säkert var det då många som tänkte, inte i år igen…. Regnet höll sedan i sig hela fredagskvällen och de cyklister som startade under de första timmarna fick därför en mycket blöt tur. Cirka 900 cyklister bröt, säkert många pga vädret. Några fördes till sjukhus med lättare skador men inga allvarliga incidenter inträffade. Jubileumsrundan kan även ur den aspekten anses som lyckad mycket tack vare våra duktiga funktionärers insatser liksom polisens uppbackning. Utanför loppet har Team SK Rye satt ett officiellt rekord på Vätternrundans nu aktuella bansträckning; 6.41:45. Lagkapten Björn Hamre sa efter målgången på fredagsförmiddagen att det hade gått fantastiskt bra om än en mindre vurpa.

15080 cyklister startade från ett grått och regnigt Motala. Regnet följde sedan med dem de ca 30 milen runt Vättern och 13450 tappra kom trötta, blöta och kalla till målet i Motala. Sista biten in mot Motala fick cyklisterna i år åka över Lemunda pga den nya 2 + 1 vägen. En vacker väg vid fint väder. Trots svåra förutsättningar uppger många sig vara nöjda, särskilt med funktionärernas bemötande. Inga allvarligare incidenter har rapporterats och allt kring arrangemanget har fungerat bra även om vädret ställde extra krav. Dubbelt så många uppsamlingsbussar fick sättas in. Efter fjolårets olycka hade polisen i år kraftsamlat sina insatser vilket gav ett gott resultat och samarbetet mellan Vätternrundan, Polisen och Vägverket fungerade mycket bra.

Hela 15 424 cyklister kom till start vilket är nytt deltagarrekord. Av dessa var 2314 damer anmälda och detta var en ny rekordsiffra. I procent är ökningen 14 jämfört med år 2002 och så mycket som dryga 25% i förhållande till år 2001. De första cyklisterna nådde målet i Motala en kvart i sex på lördagsmorgonen och strax före midnatt kom de sista cyklisterna till det hägrande målet. Totalt kom 14 598 åkare i mål vilket var något färre än året innan. Vädret var under större delen av loppet bra för cyklisterna. Motvind till Jönköping gjorde den första delen lite jobbigare än vanligt men under lördagen var vädret nära nog idealiskt. Några cyklister drabbades av lite regn och vid lunchtid drog ett kraftigt åskväder fram på norra delen av västgöta-sidan. Tyvärr inträffade en både onödig och samtidigt tragisk olycka i Vätternrundans slutskede. En bilist kom över på fel sida vid Stora Forsa cirka 3 mil norr om Motala och körde in i en grupp cyklister. En deltagare från Tyskland omkom och fyra från Danmark skadades, varav två allvarligt. Den bilist som orsakade olyckan hade tidigare cyklat Vätternrundan och var på hemväg. Alla som cyklar Vätternrundan förbinder sig att följa reglerna som gäller för loppet och där ingår att man ska vila minst 6 timmar innan man sätter sig bakom ratten.

Det blev nytt deltagarrekord. Av de 17 781 anmälda kom 15 314 till start vilket är den högsta siffra under rundans 37-åriga historia. När Vätternrundan avslutades strax före midnatt natten till lördag hade 14 647 fullbordat 30-milaturen runt Vättern vilket också är nytt rekord. – Vi är mycket nöjda med årets runda som är en av de lugnaste någonsin, konstaterar Vätternrundans kanslichef Jan Svensson. Cyklisterna är vältränade och har uppträtt mycket disciplinerat vilket gjort att färre än vanligt brutit loppet. Totalt bröt 667 cyklister Vätternrundan men inga allvarligare skador inträffade under loppet. 28 cyklister fick uppsöka sjukhus för sina skador och av de fick ett tiotal ligga kvar över natten för observation. Det handlade om några åkare som fått hjärnskakning, några som fått skelettskador och några med hjärtbesvär. Deltagarna i Vätternrundan gynnades i år av bra väder. Under natten var temperaturen runt 10 grader och vinden var svagt sydvästlig, vilket gav motvind till Jönköping och därefter medvind på Vätterns västgötasida. På lördagskvällen kom dock ett kraftigt regn som ställde till lite besvär för det fåtal åkare som då fortfarande var kvar på banan. Tyvärr inträffade en bilolycka i anslutning till Vätternrundan. Det var två cyklister som deltagit i loppet som omkom när deras bil krockade med en långtradare strax söder om Vadstena. Olyckan skedde endast någon timme efter deras målgång. – Det oerhört tragiskt att en sådan här olycka inträffar, säger Jan Svensson. Vi har på alla tänkbara sätt påpekat att man är en olämplig bilförare efter att ha cyklat 30 mil. Det är därför viktigt att alla deltagare respekterar 6-timmarsregeln vilket innebär att man inte kör bil förrän man vilat minst sex timmar efter loppet. Tredje raka miljödiplomeringen – Vätternrundan har länge arbetat systematiskt med miljöfrågorna och har nu tagit ytterligare ett steg genom att dela ut påsar till de tävlande för att minska nedskräpningen, säger Henrik Alsén på Håll Sverige Rent. Dessutom driver arrangemanget ett samarbete med leverantörer för att undvika att förpackningar hamnar runt banan till skada för djur och natur. Nytt bröllop i Vätternrundan – och det är Bylins igen! Året 1969 var den mest omtalade händelsen bröllopet mellan Anna-Karin Karlsson och Leif Bylin. Under den 37:e upplagan av Vätternrundan är det dags igen. Denna gång var det dottern Ann-Sofie som under pågående lopp sammanvigdes med Eric Pontius från Oakland USA. För att klara alla tider så startade brudparet i specialgruppen kl 19.00 från Stora Torget i Motala. Gästerna, som är bl a 14 st andra cyklister, gav sig iväg i 3: e startgrupp kl 20.06. Planen var sedan att stråla samman i Gyllen Uttern och genomföra vigseln på samma sätt som för 33 år sedan. Och med samma knypplade brudkrona! Efter vigselakten fortsatte cyklandet och festen fick anstå till söndagen med stort kalas hos mamma och pappa på Grankulla i Motala.

Den 36:e Vätternrundan avslutades strax före midnatt natten till söndagen då de sista cyklisterna nådde målet i Motala. Till Vätternrundan 2001 hade 17 701 åkare anmält sig och av dessa kom 14 949 till start. De kunde genomföra ett lopp under nära nog idealiska förhållanden. – Vi kan inte vara annat än nöjda, menar Vätternrundans kanslichef Jan Svensson när han summerar årets lopp. Våra 2 700 funktionärer gör ett fantastiskt jobb och ser till att cyklisterna blir väl omhändertagna under de 29 timmar som Vätternrundan pågår. Av de startande nådde 14 274 målet i Motala och det är den näst högsta siffran efter rekordåret 1999. Det innebär att 675 cyklister bröt loppet vilket är en helt normal siffra. Säkerheten i Vätternrundan är mycket hög men det hindrar inte att en del incidenter inträffar. Ett 40-tal åkare fick uppsöka sjukhus och av dem kvarlåg ett tiotal kvar för observation till påföljande dag. Vanligast är skrapsår och skador på nyckelben och axlar som ofta uppstått vid omkullåkning i samband med klungkörningar. Två personer hade drabbats av lårbens- eller bäckenbensbrott och en cyklist hade skadat några kotor vid en omkullkörning men ingen beräknas få några bestående men. – Tyvärr var det en cyklist som inte respekterade överenskommelsen att vila minst sex timmar före bilkörning, konstaterar Jan Svensson. Han körde av vägen vid Omberg men som tur var blev det inga allvarliga följder. Det här visar hur viktigt det är att cyklisterna vilar innan de åker hem. De första cyklisterna nådde målet kl. 5.11 på lördagsmorgonen vilket var en minut efter det att de sist startande gett sig i väg. Under någon minut fanns alltså nära 15 000 cyklister spridda på de 30 milen runt Vättern. De sista cyklisterna kom i mål strax före klockan 24 på lördagsnatten. 14 sk pionjärer, dvs åkare som genomfört samtliga tidigare lopp, fullföljde de 30 milen. För första gången i Vätternrundan användes sk chip för att registrera start- och ankomsttider. Passertider noterades också i Hjo och i Medevi. Chipet fäst runt ena benet och registrering sker vid passage över en sk antennmatta. Registreringen förs sedan vidare till datorsystemet och informationen blir därmed tillgänglig vid frågeterminaler och även via internet.

Aldrig tidigare har så många startat i Vätternrundan som i denna den 35:e rundan, över 15.000. Och det blev en bra runda med undantag för för de tidigt startande som ”bjöds på” skyfall, kyla och motvind i varierande grad. Det här satte organisationen på ett tufft prov. 997 deltagare bröt alltså. Men omhändertagande och återtransporterna fungerade mycket bra. Dessa Vätternrundans funktionärer är värda en extra eloge. Tyvärr drabbades rundan av ett dödsfall då en man i 60-årsåldern några mil före målet i Motala fick hjärtstillestånd och avled. Av pionjärerna från första rundan 1966 är det nu 17 som ställer upp för 35:e gången. Imponerande! Det var mer cykelfest än vanligt denna Vätternrundans startdag. På fredagsmiddagen startade nämligen Postgirot en etapp från torget i Motala. En girostart som aldrig haft fler åskådare. Härligt att Cykelförbundet äntligen hittat till cykelstaden Motala! Totalt var 19 nationer representerade detta jubileumsår. Nu har över 300.000 fullföljda rundor gjorts i detta världens största motionslopp på cykel. Totalt en liten nätt sträcka på nio miljoner mil! Eller 2.246 varv runt jorden vid ekvatorn eller 188 resor tur och retur månen.

Det blev nytt deltagarrekord när den 34:e Vätternrundan genomfördes.14 841 cyklister kom till start och 14 295 kom i mål, vilket i bägge fallen var rekordnoteringar. Deltagarna kom från 25 olika länder, de flesta naturligtvis från Sverige. I år deltog 2 000 kvinnor, vilket var fler än någonsin tidigare. Väderförhållandena under 1999 års runda var de bästa tänkbara. Solen sken under dagtid och vinden var mestadels sydvästlig vilket inte besvärade cyklisterna i någon nämnvärd grad. Dagstemperaturen var runt 20 grader och under den ljumma natten sjönk temperaturen bara ned till 11 grader. En olycka i slutet av rundan där fyra cyklister blev påkörda av en bil som kom över på fel sida av vägen var det negativa i en för övrigt perfekt Vätternrundan.Utöver olyckan var det färre skador än normalt under årets Vätternrundan. Det här visar att vårt säkerhetsarbete har gett resultat, säger Vätternrundans läkare Jörgen Larsson. Hjälmtvånget som vi införde för många år sedan har lett till att vi nu nästan inte har några huvudskador. Av årets deltagare har 17 varit med i alla Vätternrundor hittills och det innebar att de under årets runda passerade 1000 mils trampande runt Vättern. De första cyklisterna kom till målet i Motala redan kl. 5.07 på lördagsmorgonen och den siste kom in kl. 23.50.

Inte mindre än 14.622 cyklister från 22 länder kom till start i den 33:e Vätternrundan. Ja, det var naturligtvis nytt rekord. Rekordantal anmälda, rekordantal i mål. En fin runda, men för de deltagare som startade senare på natten mötte en besvärlig motvind i stort sett hela sträckan ner mot Jönköping. Därtill också ganska svalt. Och så de sista fyra milen ner till målet i Motala. Inte mindre än 875 valde att kliva av, vilket är fler än normalt. Annars var det idel kungar runt Vättern detta år. Dansbandskungen Thorleif Thorstensson och simmarkungen Anders Holmerts var med. Men den som tilldrog sig största intresset var ändå alla tiders slalomkung Ingemar Stenmark. Tillsammans med brodern Jan rullade han i mål efter cirka elva och en halv timme. Men så hade de 130 träningsmil före rundan. De 18 Vätternrundan-Pionjärerna fullföjde nu för 33:e gången. Cykelfamiljen i Motala fick detta år ett fjärde arrangemang. Det blev succépremiär för MTB-Vättern med start och mål i Borensberg på en tuff bana med sin huvudsträckning på Kvarn/Prästtomta militärområde.

Detta världens största motionslopp på cykel har under alla år från 1966 bjudet deltagarna på skiftande förutsättningar. Några riktigt besvärliga rundor, men de allra flesta med fint väder. Och denna den 32:a rundan kom att bli den ljumma nattens runda. De korta regnskurar som dök upp under lördagen kändes för de flesta endast som uppfriskande! Bara drygt 500 som bröt av de 14.140 startande. Det här var året då vi också tog emot den 250.000:e åkaren vid målet i Motala, Gudmund Toijer från Saltsjöbaden som just fullföljt sin 13:e runda. I årets runda fann två gamla stjärncyklister på plats. Bernt Johansson som ”plöjde” ensam mot mål redan halv sex på lördagsmorgonen. Och så Tommy Prim, som på tandem med hustru Eivor tog det betydligt lugnare. De kvarvarande 18 pionjärerna fullföljde nu sin 32: runda. Inför årets runda introducerades tidningen Cykla, ett magasin för cykelmotionärer, med Vätternrundan som utgivare, och blev Sveriges största cykeltidning med en upplaga på 50.000 ex redan från första numret.

Den 31:a Vätternrundan kunde genomföras under gynnsamma väderleksförhållanden, trots att försommarvädret varit osedvanligt dåligt. Intresset var som vanligt stort och det var inte långt borta att nytt anmälningsrekordet noterades. Och för andra året i rundans historia kom över 13.000 i mål. Vid invigningen på torget var det Östergötlands nytillträdde landshövding Björn Eriksson som talade inför stor publik. Vätternrundan 1996 skrev f ö ett stycke idrottshistoria. Som första svenska idrottsevenemang låg rundan on-line på Internet. Det innebar att praktiskt taget hela världen kunde ”gå in” och kolla läget. Över 10.000 uppkopplingar gjordes under Vätternrundandagarna.

Jubileumsrundan blev just den succé som arrangörerna väntat. Vädermässigt ganska hyggligt. De flesta klarade sig runt de 30 milen utan att få många regndroppar på sig, en del hade oturen att följa regnet mil efter mil när det drog upp längs västgötasidan. För första gången var det officiell invigning på Stora torget med tal av landshövding Rolf Wirtén och fanfar när Vätternrundanflaggan gick i höjden. Lagom till jubileet gav Motala Tidning ut en innehållsrik jubileumsbok. Nytt för deltagarna var passagen över nya Hammarsundsbron. Gunnar Sjöberg, Saltsjö Duvnäs vann första priset i jubileumslotteriet, en Eddy Merckx-racer värd 22.000 kr. Förste cyklist i mål kom kl. 05.31 och den siste passerade målfållan två minuter i midnatt!

Vätternrundan blev både en kall, solig och problemfri runda. Över 12.800 åkare från 17 länder kom till start och därmed håller Vätternrundan med glans ställningen som världens största motionslopp på cykel. Drygt 500 cyklister bröt loppet, de flesta på grund av kylan under natten. På vissa ställen var temperatuiren nere under noll. I Medevi frös således saften i en slang under natten! De bäst tränade cyklisterna klarar sig alltid bäst när det är lite kyligt, sagde rundanläkaren Jörgen Larsson. Regn är trots allt värre. Ryktet om rundans förträfflighet sprider sig ut över världen. Ny nation i år var Estland. Gunvor Mildenberger från Gagnef i Dalarna blir med sina 63 år den hittills äldsta kvinnliga debutanten. Han har nu bara Vätternrundan kvar på sin klassiker. 81-årige Ivar Hammartun, 83 år, gör sin 21 runda. Och så måste initiativtagaren Ewert Rydell avstå även detta år. Men trots en kranskärlsoperation för några veckor sedan var han på plats för att bl a se de 23 pionjärerna starta. På torget hade Uffe Holmertz direktsänd show i TV4.

Bästa regnrundan hittills. Ja, så lät det från många av Vätternrundans cyklister efter den 28:e rundan Ett betyg som trots allt får uppfattas som positivt. Årets runda ingår nämligen i ”statistiken” som en av de fyra jobbigaste genom alla år. 1981, 1985 och 1991 var dock värre. Glädjande nog har antalet anmälda deltagare åter ökat. Nu över 15.600 igen. Bara 559 bröt, en procentuellt sett mycket låg siffra. Ett dödsfall på grund av sjukdom var ett tragiskt inslag i den annars stora cykelfesten. Vid målet på Vätterpromenaden tog man detta år emot den 200.000:de i mål sedan starten 1966. Det var Ylva Björnör från Örebro som mottog present och blommor. Det här var året då Monarks testcyklist Bobbi Thorén efter genomförd 30-milarunda gav sig ut på ytterligare ett var runt Vättern, men ej längre som deltagare i Vätternrundan. Och så måste Ewert Rydell på grund av en besvärlig ischiasnerv stå över rundan för första gången. Men Ewert är trots allt hittills ensam om att ha genomfört 29 rundor: han gjorde ju ”provrundor” både 1964 och 1965!

För andra gången i rundans 27-åriga historia minskade antalet anmälningar. En minskning med ca 800 deltagare. Är det nystartade Tjej-Vättern som tagit deltagare från stora Vätternrundan? Nej, det tror vi inte. Den allmänt dåliga ekonomin och fjolårets bedrövliga väder torde vara förklaringen. I takt med att SMHI lovade fint väder vaknade åter intresset och åkarna droppade in till start i stora skaror. Det blev en ny fin cykelfest. Bara en gång tidigare (1990) har fler nått målet i Motala efter fullföljd 30-milarunda än i år. En som gjorde det i allra högsta grad av Gunbrith Skoog från Mjölby, som nu blev historisk genom att som första tjej klara av sin 25:e runda. Hon missade första rundan 1966 och tvingades bryta 1974, men annars har hon kämpat sig runt under alla år. Det här var också året då ett gäng proffsmassörer från SMRF var på plats i sex depåer som komplement till Röda kors-personalen. Vid målet serverades i år lättölet i muggar i ställer för på flaska.

Olympiska flaggan hissas i Motala! Vätternrundan har detta år som ett av åtta breddarrangemang i hela världen utsetts att motta Olympiska kommitténs ”Sport for all”-utmärkelse. Högtidliga ceremonier hölls på Stora torget och vid startplatsen i Motala, vid depån i Jönköping och i Hjo. Ledamoten av Sveriges Olympiska kommitté, Stig ”Stickan” Pettersson var på plats och hyllade på olympiskt sätt detta världens största motionslopp på cykel. Hedersbetygelsen följdes av IOKs hedersmedalj som utdelads till eldsjälar och företag inom Vätternrundans ram. Dessutom till Motala kommun, Motala AIF, Motala Tidning och Svenska Cykelförbundet. Annars var det en regnig runda med mycket blåst. En jobbig 30-milatur tyckte många och klev av cykeln för att åka buss tillbaka till Motala. 60 bussar och 60 långtradare sattes in för att klara uppgiften. En insats som kostade arrangörerna ca 400.000 kronor extra. Och många av de som valde att fortsatta satte massörerna i hårt arbete vid varje depå. Men värt att notera är att det ändå var nästan 12.000 som fullföljde!

Vätternrundan bara växer. Nu kom över 13.000 till start. Fantastiskt att så många kan köra så disciplinerat. Vätternrundans läkare sedan 22 rundor tillbaka, Jörgen Larsson, sammanfattade 25:e rundan som en av de allra bästa sett ur skadesynpunkt. Han har själv en stor del av resultatet på säkerhetssidan. Envist har han under alla år predikat vikten av att ta de lugnt, vara vänner på vägen och att använda cykelhjälm. Poliskommissarie Lars-Olof Ulterman ger rundanarrangörerna beröm för sin satsning på säkerhet. 32 deltagare körde nu sin 25:e runda. Samtidigt har på initiativ från Bengt Ljungman, Stockholm, bildats Vätternrundans Veteranklubb, där alla som fullföljt 25 rundor får vara med. Inför denna jubileumsrunda överlämnade ordf. Ingemar Gustafson Vätternrundans jubileumsgåva på 35.000:- till Sten-Otto Liljedahls minnesfond. Sonen Peter Liljedahl och läkaren Jörgen Larsson mottog gåvan.I det stora jubileumslotteriet vann Sune Karlsson från Rimbo en bil på sitt startnummer.

En landshövding, en motorlegend, en skidlandslagstjej. Där har ni tre helt olika personligheter i den 24:e Vätternrunda. Landshövding Rolf Wirtén fick blodad tand efter en fin tur förra året. Från England och Felixtown kom Varg-Olle Nygren, nyss fyllda 60 och med 135 träningsmil i benen. Och så skidtjejen Marie Johansson, numera fru Gunde Svan med ambitionen att bli En Svensk Klassiker. En runda som blev lik de flesta dvs strålande väder, fin stämning och gott humör. Av pionjärerna från 1966 återstår nu 32. En märklig debut gör den pensionerade kaptenen Magni Gunvén från Stockholm. Han är nämligen hela 79 år gammal. Och så firar paret Leif och Anna-Karin Bylin minnet av sitt märkliga bröllop i Vätternrundan för 20 år sedan. Matdepån i Hjo hade detta år laddat upp med 75.000 köttbullar, 3 ton potatis, 3.600 liter mjölk, 800 liter sås, 350 kg saltgurka och 700 kg lingonsylt. Fyra cyklister fick avstå från start sedan deras cyklar blivit stulna på fredagskvällen!

Landshövdingen i Östergötland, Rolf Wirtén, blev det mest uppmärksammade namnet när 23:e Vätternrundan avverkades i åkvänligt väder med nytt deltagarerekord. Det här blir min tredje runda förklarade ”hövdingen”, som i unga år cykelsemetrat på cykel runt Vättern och så klarat Vätternrundan på riktigt i början av 70-talet. Inte på många år har cyklisterna haft ett bättre väder. En ljum fredagskväll, svaga vindar hela tiden, lagom kylig natt och en inte alltför varm lördag. Trots bra förhållanden – kanske var det för bra och gick lite för fort för många – inträffade en del incidenter med sjukhusvistelser som följd. Kravet på cyklehjälm hjäpler ju inte mot allt, men vi följer givetvis upp alla skador och jobbar fortsatt på säkerheten i arrangemanget, sade Vätternrundanläkaren Jörgen Larsson.

Det här var året då Vätternrundan fick ny ordförande och en ny Liljedahl intog startnummer 1. När Carl-Uno Johansson nu flyttat från Motala gick budet till Ingemar Gustafson med massor av rutin från tidigare rundor att ta över ordförandeklubban. Och så intog Peter Liljedahl startnummer 1. Han gjorde dessutom en försenad bröllopsrunda tillsammans med sin Maud. Rundan blev en kall och blåsig tillställning, en fortsättning på en kylig vår som nu fått många att avstå träningsturerna. Men 15 länders cyklister kom till start. Ny länder i rundanstatistiken är Tjeckoslovakien, Jugoslavien och Luxemburg. 38 cyklister av ”järngänget” som kört alla rundor finns fortfarande kvar.

Redan i mars månad tvingades arrangörerna att sätta stopp för fler anmälningar. Taket var nått för detta år. Kanslichefen Jan Svensson gläds åt nya rekordnoteringar liksom att antalet kvinnor i Vätternrundan ökar. De utländska cyklisterna blir också fler. Denna den 21:a Vätternrundan genomfördes i bra väder, befriad från svåra olyckor och utan regn och blåst. Det här var rundan då datorerna gjorde sitt intåg. Den klassiska anslagstavlan var borta och ersatt med datorer i en liten röd kiosk vid målområdet. Antalet funktionärer är nu upp i 2.500 för att klara arrangemanget. Roland Dackert gör som 75-åring sin första runda. Äldst var annars 79-årige Albert Nylén från Nossebro. Anna G Ringqvist är ålderdam, drygt 70 nu, och ute på sin 17:e runda.

Jubileumsrundan, den 20:e Vätternrundan sedan starten 1966, blev den hittills tuffaste, hårdaste och blötaste i rundans historia. I hällande regn och blåst tog sig nästan 13.000 runt, men manfallet var stort och hela 2.476 tvingades bryta. Härmed slogs två rekord: rekordmånga startade – rekordmånga bröt. 40 av de 334 som fullföljde första rundan var nu anmälda till sin 20:e 30-milatur i Vätternrundan. Äldst i gänget är Sten Törnqvist från Linköping med sina 75 år. Sten-Otto Liljedahls minne hyllades med en gåva till hans minnesfond för forskning och rehabilitering av trafikskadade. I jubileumsrundan trampade Sten-Ottos dotter Eva med startnummer 1. Och Ewert Rydell (nr 2) hade med både dotter Annica och dotterdotter Gunilla. Östergötlands landshövding Göte Svensson hedrade jubileet med att cykla master före första startgrupp sträckan från start till Vadstenavägen.

Säkerheten främst – därför krav på hjälm. Ja, så löd maningen till de 13.941 cyklister som var anmälda till Vätternrundan 1984. Rekord förstås! Vi har dock fått få protester, konstaterade Vätternrundan-organisationens nye ordförande Carl-Uno Johansson, som fick ta över efter Hans Hadenius som hållit i rodret i sju år. Få olyckor, riktigt bra cykelväder och rekordmånga cyklister i mål var facit av årets runda. Kravet på hjälm bedömdes också vara anledning till att man nu slapp allvarliga huvudskador. Populär gäst i Motala denna runda var 67-årige ”Mora-Nisse” Karlsson, som representant för klassikerkollegorna i Vasaloppet. Märkligt nog noterar nu när cykelintresset bara ökar och ökar rundansponsorn Monark Crescent-koncernen ett kraftigt försämrat resultat och bl a 41 000 färre sålda cyklar! 43 pionjärer dvs åkare som fullföljt samtliga hittills arrangerade rundor – finns fortfarande kvar i Vätternrundan.

Den 18:e Vätternrundan präglades av att initiativtagaren och store profil Sten-Otto Liljedahl inte längre fanns med. Han hade efter ännu en hjärtinfarkt avlidit hösten 1982. Vid starten från fredagskvällen erinrade kommunfullmäktiges ordf. Thore Pettersson om Sten-Ottos betydelse för Vätternrundans tillkomst och utveckling. Från ock med nu kommer startnummer 1 endast att användas av nära släktingar till Sten-Otto Liljedahl. Årets runda, en ny rekordrunda och för första gången över 10.000 startande, kunde genomföras under perfekta förhållanden. Bästa rundan hittills. Inte för kallt på natten och lagom varmt på dagen. Bengt Malm från Linköping, ställde upp i sin 12:e runda och hyllades som den 100.000:e anmälde deltagaren i rundans historia. Från premiäråret 1966 finns nu 43 pionjärer kvar för att köra sin 18:e runda. Och det här var året då vi fick lära oss att hålla i Vätternrundancykeln. Polisen fick nämligen anmälan om sex stulna cyklar denna helg!

Vad kan ett års planering, 1.400 funktionärer och 102.000 bullar ha gemensamt? Jo, Vätternrundan förstås. Kanslichefen Jan Svensson har nu tre heltidsanställda på sitt kansli för att klara alla förberedelser. Och skulle så fjolårets skräckrunda skrämma bort de stora massorna från den 17:e Vätternrundan? Nej tvärtom, intresset visade sig vara större än någonsin. Det här var året då initiativtagaren, professorn Sten-Otto Liljedahl fick avstå. En lindrig hjärtinfarkt en dryg vecka före rundan satte stopp för startnummer 1. Från åskådarplats tittar också legendariske ”Stålfarfar” Gustav Håkansson, nu 96 år, på Vätternrundan. Det här var också året då 601 åkare från elva nationer var anmälda. Martti Knuutila cyklade Sundsvall tur och retur, 122 mil, för att cylka runt Vättern också. Och i rundan hittade vi detta år också Gösta Fåglum tillsammans med en testkvartett från MCB-koncernen.

Så kom då skräckrundan som alla minns. Och gärna berättar om. Den 16:e Vättenrundan blev en riktig skräckupplevelse, både för cyklister och funktionärer. Fredagskvällen och natten blev just så besvärlig som väderleksrapporten talade om. Besvärande vindar uppemot stormstyrka, bitande kyla, hällande regn i kombination av snöbyar. Manfallet blev stort. Nästan 2.500 cyklister kom inte till start. Av de i startgrupperna fram till midnatt som ändå trotsade vädrets makter och gav sig iväg valde många att bryta loppet redan efter 43 km d v s i Hästholmen. Totalt var det 1.255 deltagare som hoppade av. Och vilken pärs för arrangörerna! SMHI hade lovat bättre väder redan på fredagskvällen, men omslaget kom inte förrän fram på småtimmarna. De som startade efter kl. 3 fick normalt väder. Tänka sig att drygt 6.500 ändå fullföljde!
– Jag är imponerad av det sätt på vilket cyklisterna klarade dessa strapatser, sade Jörgen Larsson, Vätternrundans läkare.

Inför 15:e upplagan av världens största motionslopp på cykel ger arrangörerna en ”bild” av genomsnittscyklisten i denna exklusiva motions genre: En manlig före detta aktiv idrottsman som i år tränat 125 mil på en tioväxlad svensktillverkad cykel! Det är en enkät som gjordes bland de 55 cyklister som deltagit i samtliga hittills körda Vätternrundorna. Det blev en jubileumsrunda av bästa märke med strålande väder, fin stämning och som vanligt med rekorddeltagande. Över 9.300 hade anmält sig och att det var en fin runda visar att bara 206 cyklister bröt. Det här året inledde vi också samarbetet Skandinavialoppet. Danskarna har nu på allvar ”hittat” Vättenrundan-arrangemanget. I år var inte mindre än 429 anmälda. Skolor, gymnastiksaler och campingplatser var överfyllda. Vättenrundancyklisterna är skötsamma, lugna och trevliga, konsataterade Z-parkens föreståndare Folke Johansson. Det växande arrangemanget kräver allt fler funktionärer. I år var det över 1.200 frivilliga som ställde upp. På torget och runt centrum var allting sig likt, Hjulmarknad i butikerna och Bengt Bedrup underhållsansvarig på scenen på Stora torget.

En ny rekordrunda. För första gången kunde kanslichefen Jan Svensson räkna in 9.009 anmälda deltagare. Det blev en ganska problemfri runda i bra cykelväder. Endast 200 tvingades bryta och det är en ovanligt låg siffra mot bakgrund av det stora antalet startande. Ett 100-tal poliser var igång under Vätternrundan-dygnet och specialbevakade den norra ”slutdelen” av loppet, ty där brukar det klumpa ihop sig enligt länspolischefen Lennart Palmér. Man kunde konstatera att rundancyklisterna skötte sig med den äran. Pionjärerna i detta den 14:e rundan var nu 58. En speciell minnesrunda blev det för Anna-Karin och Leif Byhlin, som nu firade tioårig bröllopsdag, men barnen Ann-Sofie (9) och Anders (4) fick stanna hemma den här gången. I specialgruppen från torget var Fritz Andersson från Motala nestor med sina 78 år.
– Jag har cyklat omkring 100 mil och det skall nog räcka, sade renlevnadsmannen Fritz, som har ett eget recept för att hålla sig i form och klara Vätternrundan.
– Undvik, sprit, cigaretter och äktenskap så går det bra!

I bästa Vasaloppsstil blev det tjuvstart i den 13:e upplagan av Vätternrundan. Någon ivrig i första grupp stack iväg tre minuter före utsatt tid och fick med sig hela klungan. Men vad gjorde det! Det här var året då organisationen fått ny ordförande. Hans Hadenius hade nu efterträtt Lennart Brask som haft högsta ansvaret de första 12 åren. Vädret var annars en stor fråga inför årets lopp. Och visst blev det ett väder som många minns med fasa. Frostkallt så det frös till is i dryckesflaskorna var det på natten och därtill en isande vind på hemvägen till målet i Motala. En cyklist som satt sig vid ratten för hemfärd efter fullföljd runda frontalkrockade strax norr om Medevi med två cyklister på väg mot mål. En av dessa, en 35-årig Uppsalabo, avled på väg till lasarettet. Alice Hedhin, 67 år, fullföljde nu sin 13:e runda och är en av de 56 som funnits med i alla rundor alltsedan starten. Östergötland är främsta län med 1.610 anmälda åkare och därefter följer Stockholm med 1.186, Skaraborg med 600 och Jönköpings län med 648.

Tre italienska proffscyklisters framfart är kanske det man minns bäst från den 12:e Vätternrundan. Det blev också en ny rekordrunda. Dels för att deltagareantalet sköt i höjde på ett överraskande sätt, dels för att det blev den snabbaste rundan som åkts runt Vättern. En av världens främsta cykelproffs Francesco Moser med sina hjäpryttare Renato Marcetto och Claudio Betolotto hade som mål att slå Gösta Fåglums rekord på 6 timmar och 42 minuter. Trion startade redan kl. 19 från torget. Efter en fantastisk jakt och växeldragning samt en hel del pace nådde Francesco Motala på otroliga 6,23. Det här året hade också diplomet En Svensk Klassiker tillkommit och bidrog säkert till det ökade intresset. Därtill kom nästan 100 utländska åkare. Funktionärsstaben är nu uppe i 900 personer. Det är racercyklar som gäller till 60 procent nu och läkaren Jörgen Larsson funderar kring om inte obligatoriskt huvudskydd borde införas.

För första gången sedan starten 1966 bröts trenden av ständigt nya anmälningsrekord i Vätternrundan. Hade rundan nått taket nu? Man till start kom exakt lika många som föregående år. Enligt de flesta bedömare blev årets runda en lugn och behaglig resa runt Vättern. Klart bästa rundan hittills, det var varken för varmt eller kallt, sade pionjären K-G Bergvall från Motala. På skadefronten bättre än på flera år, även om man drabbades av ett dödsfall. En 64-årig skaraborgare hittades död vid vägkanten i Fagerhultstrakten, troligen drabbad av hjärtinfarkt. Äldst i den specialgrupp som startade från torget var 76-årige Nils Rommel från Jönköping. Länstrafikgruppens Ruben Lundberg följde Vätternrundan i polishelikopter och gav arrangemanget ett mycket högt betyg.

Fredagen den 13 juni 1975. Skulle jubileumsrundan bli en otursrunda, eller…? Det blev en runda med både glädje och sorg. Glädje över en ny arrangörssuccé och bytt deltagarerekord och sorg över att Vätternrundan drabbats av sin första dödsolycka. En deltagare påkördes bakifrån av en privatbilist på en raksträcka mellan Karlsborg och Olshammar. Märkligt eftersom den förolyckade var ensam på vägen vid tillfället. Årets runda blev en kall och blåsig tillställning och betecknades av många som jobbig. Vi noterar att inte mindre än 97 åkare från första rundan 1966 fortfarande är med i loppet. Däribland två damer, Alice Hedhin från Uddevalla och Ewa Eriksson, Stockholm. Bland de som tog sig runt i Jubileumsrundan märktes Gösta ”Fåglum” Pettersson som körde tandem med en kompis. Det här var året då polisen granskade cyklisternas belysning extra noga.

Nionde rundan går till historien som den då rundan vände. Helt naturligt att köra i medsols kan tyckas, men synpunkterna mot denna förändring var många. Före loppet! Men vändningen, som bl a påkallats av polismyndigheten, blev en succé. Inga korsande vänstersvängar och flera nya och bättre depålösningar. Utfarten från start via Vätternpromenaden genom stadsparken och infarten till målet på Vätternpromenaden blev riktiga höjdpunkter. Det blev en fin och solig runda, om än lite blåsig. Och blåsten knäckte bl a radiounderhållarna Fredrik Burman och Bengt Nordlund, som gav upp i Hjo. I statistiken läser vi att deltagare från sju andra nationer fanns på plats. Förutom de nordiska grannländerna även Schweiz, Tyskland, Holland och England. Rundans äldste detta år var Karl ”Kalle-Viktor” Andersson, från Motala, 81 år. Vättenrundans läkare Jörgen Larsson konstaterar efter loppet att cyklisterna kommer allt bättre tränade och också efterhand lärt sig att cykla rätt i sådana här motionssammanhang med många deltagare.

Legendariske löparstjärnan Gunder Hägg, nu 55 år, blev åttonde Vätternrundans stora profil, när han nu för första gången gav sig i kast med utmaningen att cykla de 30 milen. Nr 5 Gunder Hägg hade sällskap med an annan kändis Eric ”Kvar-i-sängen” Sandström. På åskådarplats fanns ytterligare en känd person, nu 85-årige tidningsmannen Torsten Tegnér. Idrottsbladets grundare och son till Alice Tegnér. Att 1973 blev ett nytt rekordår behöver väl inte påpekas. Varje runda är numera en rekordrunda. Nu tusen fler till start än förra året. Vätternrundan blir också alltmer internationell och ryktet om den trevliga turen runt Vättern har spritt sig långt ner i Europa. Äldste deltagaren för året är 82-årige Ivan Stendahl från Katrineholm med 150 träningsmil innan start.

Intresset för Vätternrundan bara ökar och det här året inledde vi samarbetet En Svensk Klassiker. Nytt rekord igen, 3.353 anmälda, trots en kylig vår som dragit ner på träningsmöjligheterna. Det blev en fin runda. Cyklisterna fick beröm för sitt sätt att ta sig fram, men så var vädrets makter återigen på den soliga sidan. Trafikanterna på vägarna runt Vättern fick också godkänt. Men inför rundan hade förts en debatt i massmedia om man inte rent av skulle förbjuda motionsloppen. Orsaken var flera dödsolyckor och svåra olyckstillbud under våren, både inom skidåkning och mindre motionslopp på cykel. Visa mer hänsyn i uppträdandet på vägarna ,manade Sten-Otto Liljedahl och då menade han alla trafikanter. Av de startande tvingades 82 av en eller annan anledning bryta denna den sjunde rundan.

Aldrig tidigare har Vätternrundan körts så friktionsfritt. Så summerade organisationskommitténs ordförande Lennart Brask årets runda. Nytt anmälningsrekord igen. Endast 67 tvingades bryta. Och då är att märka att det var extra besvärligt med hård motvind de sista 12 milen till mål från Jönköping, därtill lite kyligt och stundtals regn. I resultatlistan (man hade officiell tidtagning på den tiden) hittar vi trots detta inte mindre än 36 åkare som hörde under nio timmar. Noteras att cykeldoktorn själv, Sten-Otto Liljedahl körde tillsammans med sex läkarkollegor från regionsjukhuset i Linköping, att parti(s)ekreteraren Sten Andersson med möda klarade kraftprovet. Innan start höll Bengt Bedrup i den populära underhållningen på Stora torget. Och Expressens Gösta Ollén höll på att knäcka organisationen med att ta 44 timmar och 10 minuter på sig att fullborda turen runt Vättern.

Den första jubileumsrundan, den femte Vätternrundan, blev utan tvekan den jobbigaste hittills. Det blåste, regnade och åskade. Men inför rundan var intresset mycket stort, så stort att arrangörerna inte kunde ta emot alla som ville vara med. Tyvärr är många alltför tävlingsinriktade, kör i bredd och i stora klungor. 63 åkare tvingades bryta och av dessa hamnade sju på sjukhus med bl a nyckelbensbrott och revbensskador. Bland många kända ansikten i denna runda fanns fotbollsbröderna Knut och Bertil Nordahl, båda med proffs- och landslagsförflutet. – Jobbigare än att spela fotboll, tyckte Bertil, som erkände att ha nog var för dåligt tränad. Fjolårets brudpar Anna-Karin och Leif Byhlin firade ettårigt äktenskap med att åter trampa Vätternrundan. Trots vädret var det mycket positiva tongångar kring denna den femte rundan.

Årets runda, den fjärde i ordningen, slår alla rekord. Ingenstans i världen har ett större motionscykellopp arrangerats och det handlar nu om nästan 2.000 anmälda deltagare. – Vi var tvungna att sätta stopp här, sade organisationskommitténs ordförande Lennart Brask, väl medveten om vikten av att prestera ett bra arrangemang. I årets runda fann nu fem bröder från Schweiz anmälda liksom två norrmän som ville pröva på äventyret. Men den stora kuppen hade PR-chefen Lars Lidberg ordnat. Han fixade nämligen till ett bröllop mitt under rundan. Och de som mest minns 1969 års runda är säkert äkta paret Leif och Anna-Karin Bylin. Nyförlovade vid starten, men nygifta vid målet i Motala 15 timmar senare. Det enkla ”cykelbröllopet” skedde utan krusiduller på Gyllene Uttern i Gränna. På kändislistan hittar vi detta år legendariske ishockeymålvakten i Tre Kronor Leif ”Honken” Holmqvist och en viss nr 317 Wilhelm Malmberg (mera känd som sångartisten/skådespelaren Jan Malmsjö. Åter en runda som gynnades av härligt väder om än en lite kylt natt. Det här var året då man för första gången skickade iväg en grupp äldre cyklister från Stora torget, tre och en halv timma före första ordinarie start.

Tredje upplagan av Vättenrundan kördes fredagen/lördagen den 14-15 juni 1968. Nytt deltagarerekord igen. Efter omläggningen till högertrafik hösten 1967 blev det nu att trampa på höger sida, men fortsatt i vänstervarv runt Vättern, alltså norrut efter starten. Flera depåer hade flyttats till mer lämpliga platser. En annan nyhet var att man för första gången kunde skicka brev/vykort från Motala och få stämplat med en speciell Vätternrundanstämpel. Det blev ett rejält kraftprov ty lördagen bjöd på sommarväder med hög temperatur och vätskeförlusterna stora. Mellan sex till åtta liter svettas åkarna bort, berättade rundanläkaren för pressen. Bland året deltagare märktes åter Oskar ”Stålmorfar” Olsson, nu 82 år, samt tidningen Expressens motionsfantom Gösta Ollén och ett gäng (s)-riksdagsmän med stadsrådet Sven Moberg i spetsen. Det börjar bli trångt om utrymmet där cyklisterna drar fram. Polisen uppskattade nu att bortåt 100.000 personer fanns ute på vägarna runt sjön.

Premiärårets succé blev ett perfekt riktmärke. Ryktet om det fina arrangemanget spred sig. Så när inbjudan till andra Vätternrundan distribuerades på senvintern väntade många intresserade. Hela 1.052 anmälningar droppade in innan det var dags för start, en tredubbling jämfört 1966. Men funktionärsstaben utökades för att klara all service från start till mål och var nu ca 400. Premiärårets förbud att använda ”utanpåliggande växel” dvs racercykel hade tagits bort. Inte mindre än 37 damer var nu anmälda. Särskilt intresse tilldrog sig 81-årige Oskar ”Stålmorfar” Olssons start. Den spänstige, envise Hässleholmaren, klarade kraftprovet, men det tog 24 timmar och 6 minuter innan han var åter i mål på Sjögatan ovanför stadsparken. Ett tiotal riksdagsmän kom efter Sten-Otto Liljedahls invit till start. Vädret var riktigt hyggligt, lite kyligt på natten och med motvind på Västgötasidan ner till Jönköping, men lördagen kom med fint solsken. Fredagskvällens Hjulmarknad i Motala drog över 5.000 personer, men så var det ingen mindre än radio- och TV-mannen Lennart Hyland som höll i underhållningen på Stora torget.

Året var 1966 och det var fredagen den 17 juni. Dags för premiären på Vätternrundan. Ett motionslopp på cykel över 300 km i en etapp. Start och mål i Motala och med Motala AIF som arrangör. Motionslopp eller galenskap? Fiasko eller succé? Ja, frågorna var minst lika många som synpunkterna inför premiärrundan. Men initiativtagarna, professorn, idrottsläkaren, Motalasonen Sten-Otto Liljedahl och cykelhandlaren Ewert Rydell, kunde garantera att det inte var någon fara på taket. ”Bara man tar rundan som en motionstur och har 40-50 träningsmil i benen.” Men fanns det något intresse för detta mandomsprov? Jodå, det blev succé från första stund. Vädret var strålande. Kl. 21.43 på lördagskvällen kom siste cyklist i mål.

Annons:

CRC – toppbanner

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten