AKTUELLT JUST NU:
För vissa går det på rutin, för andra spritter det av nervositet i benen. Ja, Halvvättern blev ett lika vackert som utmanande lopp på 150 km. För alla. ”Jag är här med mitt äldsta barnbarn. Vi gissar att han är en av de yngsta, kanske till och med den yngsta som cyklar loppet”, berättade Jan Fryk. Och barnbarnet Julian fyllde i; ”Det är lite nervöst, men jag och farfar har planerat Halvvättern länge”.
En annan cyklist som stack ut tillsammans med sitt team var Stephan Wilson. Med ett av de största gängen i Halvvätterns historia cyklade han för Cykelprojektet. Ett projekt som bidrar till att flickor ska få en ljusare framtid genom att lära sig cykla.
Det sista loppet under den första helgen av Cykelveckan lockade flera kända namn till startlinjen. Bland dem fanns cykelprofilen och kommentatorn Roberto Vacchi som fick en något en annorlunda upplevelse än vad han är van vid. Han gjorde nämligen debut som pilot på tandem, när han cyklade tillsammans med den blinda paralympics-stjärnan Louise Jannering. Dessutom deltog den specialbyggda ”tridem”-cykeln som förde Joakim Ericsson, Dennis Byström och Ola Danielsson runt den 150 kilometer långa banan.
För Lukas Vernersson och hans klubbkompisar i Motala AIF Serneke Allebike var det däremot en vanlig racer som gällde. Och för dem gick det fort. Med tre timmar och 18 minuter har de nu den snabbaste tiden i Halvvätterns historia.
Cykelveckan brukar ha många kända namn i deltagarlistorna. Men få har så fina cykelmeriter som en av årets deltagare i Halvvättern. Med två andraplatser totalt och ett antal etappsegrar i Giro d’Italia är Tommy Prim en av våra främsta proffscyklister någonsin. Under Halvvättern 2022 cyklade 66-åringen tillsammans med Team Mustasch, som uppmärksammar och samlar in pengar till Prostatacancerförbundet.
Andra bekanta namn bland de som tog sig i mål var forne handbollsstjärnan Staffan Olsson och tidigare Vätternrundan-vd:n Gunilla Brynell-Johansson. De fick båda uppleva ett lopp som bjöd på flera olika väderlekar, då sol, vind och regn byttes om vartannat under dagen i Motala.
I år samsades Halvvättern på samma dag som Tjejvättern och Vätternrundan 100 km, där solen strålade ikapp med cyklisterna. Till 2021 hade vissa ändringar gjorts i bansträckningen för att minska antalet vänstersvängar och därmed skapa ett säkrare lopp. Något som uppskattades mycket av deltagarna. Christine Stafström hade ingenting att jämföra med, då det var premiär för henne på Halvvättern. Men banan gillade hon. ”Det var väldigt fint, och en rolig bana. Och kul med gemenskapen. Det var mycket tack vare mina cykelkompisar som jag tog mig runt”, sade hon.
Debut var det även för Team Mustasch – teamet som samlar in pengar till forskningen mot prostatacancer. Tidigare hade de endast cyklat Vätternrundan 300 km, men i år fanns de för första gången med även i Halvvättern med en grupp på 16 cyklister. Det är ett lopp som de kommer att fortsätta delta i även kommande Cykelveckor.
Efter 54 år i följd blev 2020 ett år som gick till historien. På grund av pandemin tvingades Vätternrundan att ställa in Cykelveckan – åtminstone det fysiska evenemanget på plats i Motala. I stället tänkte organisationen om och lät cyklisterna ta sig an loppet på hemmaplan. Min Vätternrundan blev en stor succé och hela 5 455 cyklister från 26 länder genomförde de olika loppen. En av dem var pionjären Stig Johansson, som därmed höll sin svit som den ende kvarvarande att ha cyklat samtliga Vätternrundor. Traditionsenligt cyklade han på sin gamla Husqvarna-cykel från 1937 runt Vättern, men den här gången med start och mål i hemorten Fagersanna.
Den totala sträckan som cyklades (1 375 825 meter) av alla deltagare motsvarar 34 varv runt jorden.
Vd:n Gunilla Brynell-Johansson var nöjd över det stora engagemanget från deltagarna: ”Det var över förväntan och visar hur stort cykelintresset är. Det handlar om att vara kreativa och hitta sätt att lösa situationer, något som våra deltagare har visat sig vara väldigt bra på. En positiv del är att omkring en fjärdedel av de som har registrerat sina lopp inte var anmälda från början”, sade hon.
Om det var strålande sol och högsommarvärme under de övriga loppen under Cykelveckan 2019, var det sämre förutsättningar under Halvvättern. Men trots såväl regnskurar som stundtals hård blåst var stämningen på topp bland de drygt 5 000 cyklisterna som startade loppet. Hemmaåkaren Johan Svensson, som vi fick följa i webb-tv-serien ”Vägen mot målet i Motala”, var en av alla nöjda cyklister som tog sig i mål.
Värmeböljan över Sverige hindrade varken Anders ”Arga snickaren” Övfergård eller de andra 6 116 cyklisterna som tog sig de 150 kilometerna runt Halvvättern. Hemma framför skärmarna gick det att följa killarna och tjejerna i integrationsprojektet Cykla Tillsammans och Vätternrundanveteranen Gary Flemings framfart på banan – en del av sommarens stora satsning på livesändningar.
Efter förra årets deltagarrekord var Halvvättern tillbaka. Nära 6 300 cyklister kom till start och vid dagens slut hade 6 153 av dem tagit sig runt. För de som cyklade fort eller startade tidigt var förutsättningarna mycket goda, för de som var kvar på banan under eftermiddagen väntade skurar. Först i mål blev Jocke Bernström som också var ambassadör för loppet.
När den i ordningen 10: e Halvvättern kördes sattes ett nytt deltagarrekord. 7567 deltagare var anmälda och 6412 av dessa kom till start. Vädermässigt bjöds det på bästa tänkbara förutsättningar. Luften var visserligen sval under de tidiga morgontimmarna när de första cyklisterna rullade iväg, men den värmdes snart upp till en behagligare temperatur och en härlig sol lyste från en klarblå himmel.
7 503 anmälda är ett nytt rekord! Men när vi sammanfattar ser vi att de siffrorna inte överfördes till antal startande och fullföljande.
Det mesta kan nog skyllas på det olyckliga vädret. För om Tjejvättern bjöd på solsken så bjöd Halvvättern på kraftiga vindar. Så kraftiga att arrangören fick vänta med att stänga målet till 20:22 då sista cyklist passerade mållinjen.
Loppet höll på att få ett tragiskt besked då en deltagare drabbades av hjärtstopp, men tack vare medcyklister, kunnig personal och de ambulerande hjärtstartarna klarade sig cyklisten. Fantastiskt skönt!
Aldrig förr har så många anmält sig, startat och fullföljt Halvvättern. Söndagen bjöd på milda vindar och strålande solsken; något som märktes på de rekordmånga
deltagarna som samlades i Stadsparken efter Halvvättern. Förmodligen den bästa Halvvättern hittils enligt de flesta. Roberto Vacchis välgörenhetssatsning tillsammans med Vätternrundan från ifjol där man samlade in 160 000 till prostatacancerforskning fortsatte i år och totalt fick prostatacancerförbundet, Sockertoppen och Time For Ghana dela på hela 385 000 kronor.
Aldrig förr har så många velat cykla de 15 milen. Med över 1 200 anmälningar fler än förra året blev 2012 års Halvvättern en verklig succé. Även om vädret stundtals spelade oss ett spratt var så gott som alla glada när de gick i mål. Och på Facebook märktes tydligt deltagarnas och åhörarnas förtjusning mot såväl arrangören som funktionärerna. Vätternrundan var nöjda, deltagarna nöjda och åskådarna nöjda.
Flera hundra valde att direktanmäla sig på torget, det osäkra vädret till trots. Det visade sig bli ett perfekt cykelväder även om det bitvis var lite motvind, inte ovanligt på östgötaslätten. Det var många nöjda cyklister och funktionärer som sammanfattade årets version. Arrangören MAIF/Vätternrundan kan inte annat än tacka och gratulera alla inblandade! Bland de brutna fanns en dansk man som fick kliva av cykeln och återvända till Motala för vidare färd till BB i Jönköping tillsammans med sin fru.
Efter ett på många sätt stormigt lördagslopp var både cyklister och funktionärer spända inför söndagens prövningar. En vindstilla och ljus morgon tände dock hoppet om en lovande dag hos många, många efteranmälde sig på plats. De startande i dagens Halvvättern fick uppleva ett mycket lyckat arrangemang på alla sätt. En uppskattad bana och fint väder nästan hela dagen resulterade i många glada cyklister.
Halvvättern fortsätter att utvecklas, både arrangörs- och deltagarmässigt. Halvvätterns deltagare öser beröm över den vackra banan. Söndagen bjöd på fint väder även om många fick motvind på slutet. Loppets gemytliga stämning infann sig självklart ändå. Flera hundra män och kvinnor kvalificerade sig för premiemedaljen.
Några cyklister körde ganska snabbt medan andra tog det lite lugnare. Målgången i Halvvättern påbörjades mitt på dagen och avslutades inte förrän framåt sju på söndags kvällen. Under hela eftermiddagen var det en strid ström av cyklister som passerade under mål portalen på Vätternpromenaden i Motala. Halvvättern hade i år fått en delvis ny sträckning över natursköna Omberg. Den nya banan mottogs väl och fick betyget mycket vacker men tuff. Troligtvis var det värmen som orsakade att ett antal fick bryta pga trötthet och kramp. Så som det brukar i Vätternrundans cykellopp var stämningen god och många uttryckte sig vara nöjda med sin prestation. 15 mil är en bedrift och en heldag i stekande sol är ingen lek. Varken för cyklister eller funktionärer. Anmälda: 2980 (1 712 män/ 1 268 kvinnor).
150 km i strålande solsken. De 2065 deltagande cyklisterna i premiären av Halvvättern på söndagen var överväldigade av den fina och varierande banan. 33 bröt, de flesta pga värmen. Och det gick snabbt för många. Av de 500 beställda premie plaketterna till killar som cyklat under 5 timmar och tjejer som cyklat under 6 timmar, så gick nästan alla åt. Förste man gick i mål strax efter tolv och sista cyklist passerade mållinjen kvart över sex. Premiären av Halvvättern kan inte anses annat än lyckad. Arrangören tror på en positiv fortsatt utveckling av loppet med alla dessa goda blivande ambassadörer.
Grabbvättern 2006 – Sista året Anmälda: Ca 1000 Startande: 849 Fullföljde: 847 Män i alla former …med skiftande kondition och teknisk utrustning. Cyklade idag de 9 milen i Grabbvättern med start och mål i Motala. Grabbarna erbjöds solsken och en något friskare vind än vad tjejerna hade igår. Loppet bestod av många kompisgäng, bl a fd elitcyklisterna ”Recycle Team” bestående av Björn Johansson, Michael Lafis, Stefan Andersson, Anders Eklundh, Magnus Knutsson och Lars Wahlqvist. För andra året hade de kommit för en helhelg i Motala med mycket cykel och gamla minnen. På andra sidan den vackra Stadsparken var sorlet och glädjen minst lika livlig där 12:e Minivättern gick av stapeln. Minivättern för 6-10 åringar är ett av Vätternrundans mest fotograferade lopp. Efter målgång fotade Litho de som ville och placerade på Motala Tidnings förstasida.
Nykomlingen i årets Cykelfest i Motala, Grabbvättern, kördes för första gången under söndagen. Förutsättningarna för de 848 killarna som trampade iväg från Motala var bästa tänkbara med behaglig temperatur och mestadels solsken. Humöret var på topp och alla trivdes på 9-mila rundan. -”Det är alltid spännande med premiärer, säger kanslichef Eva-Lena Frick. Man vet inte om allt ska gå som man har tänkt sig, men idag har allt gått enligt planerna och vi kan summera ett mycket lyckat arrangemang som vi hoppas ska växa till kommande år”.