Ad:

(Svenska) Mekonomen – toppbanner (kampanjperiod 1, 2024)

MINIVÄTTERN

Cykelloppet för de yngsta deltagarna

Anmälan görs på plats på evenemangsområdet

Välkommen till Minivättern,
9 juni 2024

Minivättern är cykelloppet för de yngsta deltagarna i Cykelveckan och samtidigt finalen för barnens alldeles egna “Skoj med hoj”-dag. På plats finns självklart Vätternrundans lurviga, busiga och rörelseglada maskot Vättis, som cyklar, dansar och sjunger med barnen.

Rörelseaktiviteter med Vättis

Julen närmar sig och snart är det dags för ledighet, vilket kanske gör att man kryper upp i soffan och blir kvar där lite för längre än vanligt. Tillsammans med Vättis vill vi presentera hans favoritaktiviteter, för att ni ska få in lite rörelse under er julledighet. Dessa går att göra ensam, men också med familj och vänner om man vill.

Vättis favoriter

Skjuta straffar – lek med boll

Du behöver 1 boll och ett mål. Målet kan vara vad som helst som man lägger med några meters mellanrum. Vill du göra det extra kul kan du och en kompis skjuta straffar på varandra eller bara köra passningar mellan er. Är du själv kanske du kan hitta en bra vägg att skjuta emot.

Bygg en snökoja

Leta rätt på en snöhög eller skotta ihop en hög själv (extra jobbigt ) Använd bara händerna om du vill eller kanske har du något redskap att gräva med, som en snöskyffel eller spade? Passa också på att göra en snö- eller islykta och ställ den framför ingången till kojan. Mysigt!

Hoppa hopprep

Till detta behöver du ett hopprep, eller varför inte två som du kan knyta ihop som Vättis har gjort! Är ni två knyter ni ena änden av repet i någonting och turas om att veva och att hoppa. Är ni tre kan två veva och en hoppa och så turas ni om. Räkna antalet hopp tillsammans.

Rockring

Har du en rockring hemma kan du göra mer än att rocka med den, Vättis tyckte det var lite svårt så han testade att göra lite olika trix med den istället.

Skridskor 

Packa ryggsäcken med varm choklad och smörgås och bege dig till närmaste skridskobana och glid iväg. Här kan man leka Följa John, prova att göra snurrar, glida på huk, göra åttor. Det är bara fantasin som sätter gränser.

“Skoj med hoj” – vad är det?

“Skoj med hoj” är samlingsnamnet för barnens dag under Cykelveckan. I och omkring Stadsparken kommer det från klockan 12.00 finnas stationer som barnen kan besöka. Några stationer är kunskapsbaserade medan andra är aktivitetsbaserade.

Några av stationerna barnen kan besöka: Hjälmsäkerhet (med Shimano), Rörelseverkstad och designskola (med Skolklassikern), Teknikbanan (med Vättern Bike Games), Gissa höjden (med Ramirent), Rörelsebanan (med RF-SISU) och såklart – loppet Minivättern!

“Skoj med hoj”-protokollet

Väl på plats i Stadsparken får barnen varsitt “Skoj med hoj”-protokoll. I protokollet finns en karta där alla de olika stationerna är utritade. Varefter stationerna besöks får barnen en stämpel i protokollet. Alla barn som lyckats samla ihop minst två stämplar under dagen/kvällen får en gåva från Stadium.

Vättis – vem är det?

Vättis har alltid haft myror i brallan. Det förstod Vättis mamma redan i magen. Och sedan Vättis kom till familjen blev huset i Motala aldrig riktigt som förut. Sängen blev en studsmatta, hallen blev en hockeyrink och köksbordet blev en prispall där Vättis med dans firade väl utförda bus. Ibland gick en vas i kras och föräldrarna blev ledsna. De tänkte att allt spring i benen berodde på den makalösa mängd släta bullar som mamman åt när hon var gravid. Själv drömde Vättis om ett äventyr, fritt från ömtåligt porslin.

En dag kom en man i kavaj förbi familjens hus. Han skulle cykla runt den stora sjön och att få följa med på ett sådant påhitt tyckte Vättis lät som unikt god idé. Föräldrarna var först tveksamma, men till slut sa de ja. Vättis knäppte snabbt på sin hjälm och studsade ner i mannens cykelkorg. De sa hejdå till mamma och pappa och med den varma vinden i ryggen fick de snabbt upp en väldig fart. Ståtliga klippor vilade över skogarna. Den stora sjön bredde ut sig så långt ögat kunde nå.

Men vid Tivedens backar började mannen bli trött. Svett droppade från panna. Kavajen åkte tillslut av. Så Vättis hoppade ned på marken och började putta på, men på krönet av en backe tog cykeln plötsligt fart och mannen i kavaj for snabbt iväg. Vättis blev ensam kvar.

Till en början blev Vättis lite ledsen. Men så här efterhand blev tiden i Tiveden inget annat än en succé. För strax norr om Karlsborg stötte Vättis på en familj som skuttade runt och ropade halleluja till alla förbipasserade cyklister. Familjen tog Vättis under sina vingar och lärde ut allt om att hurra och hur man gör för att vara snäll.

När Vättis hoppat och hejat ett tag gick kraften långsamt ur benen. Då fick Vättis en slät bulle bakad med familjens hemliga recept och kraften återvände starkare än någonsin. Kanske var bullarna svaret på gåtan hur familjen klarat av att peppa cyklister i över femtio år. I skogarna kallade man familjen för eldsjälar och Vättis tänkte att det var därför familjen lyste av värme varje gång de log.

Så fort mannen i kavaj upptäckte att Vättis var borta cyklade han tillbaka till Tiveden. Men Vättis, som hade så roligt, ville först inte åka tillbaka. Här hade Vättis äntligen fått chansen att dra nytta av all sin energi. Men när skymningen närmade sig började Vättis sakna sina föräldrar och bestämde sig för att återvända hem. Och när skenen från husen i Motala tonade upp sig i natten fällde Vättis en liten tår av lättnad. Väl hemma kramade Vättis sin mamma och pappa och sa: ”Varje år när människor kommer hit från när och fjärran för att cykla runt den stora sjön ska jag bege mig ut och peppa alla som känner sig trötta. Om jag själv förlorar min energi så kan jag äta en slät bulle”.

Föräldrarna log. Än idag står Vättis fast vid sitt ord. Och sedan dess har ingen sett Vättis stå helt stilla.

Sjung och dansa med Vättis

Självklart har Vättis en alldeles egen låt. Tillsammans heter den. Klicka i gång musikvideon här nedanför, och sjung och dansa med Vättis vettja!

Fungerar inte filmen? Du behöver förmodligen acceptera Cookies för marknadsföring för att kunna visa filmen från Youtube.

Loppet Minivättern

Finalen för “Skoj med hoj” är loppet Minivättern, med första start klockan 15.00. Precis som tidigare år finns det två banor – en lite kortare bana på 1 km och en lite längre bana på 2,7 km.

Bra att veta om Minivättern

Start och mål: Vätternpromenaden, nedanför Motala Folkets Hus.
Banlängd: 1 km/2,7 km.
Åldersgräns: Ingen (men rekommenderad minimiålder är 3 år).
Första start: 15.00 (korta banan).
Antal barn/startgrupp: 20-25.
Saftdepå: Finns utmed banan.
Målgångsfika: Självklart! Fikat består av saft, bullar, bananer och blåbärssoppa.
Minivätternmedalj: Fås efter målgång.
Minivättern t-shirt: Kan köpas i Stadiumbutiken på evenemangsområdet.
Regler: En bra och fungerande cykel/balanscykel samt en godkänd cykelhjälm är krav för att få delta i loppet.

Anmälan till Minivättern

Anmälan görs på plats i Stadsparken (i Nummerlappstältet) från och med den 7 juni. Deltagaravgiften är 150 SEK och betalning görs med kort eller Swish, ej kontanter.

Ad:

(Svenska) Stadium – toppbanner (2024)

Our partners

Vätternrundan would never be what it is today if it wasn't for our fantastic partners who share our passion for the sport of cycling.