Annons:

Mekonomen – toppbanner (kampanjperiod 1, 2024)
Start > Vätternrundan 100 km > Om loppet > Frågor och svar om elcyklar

Frågor och svar om elcyklar

Tillsammans med tillverkaren Crescent har vi sammanställt svar på vanliga frågor om elcyklar här nedan.

Kan jag använda elcykeln som en vanlig cykel?

Ja, självklart kan du det. En elcykel är däremot lite tyngre än en vanlig cykel. I motorn är det kugghjul som rullar fritt när motorn inte jobbar. Alla delar som rör sig skapar friktion och gör en elcykel lite mer trögtrampad. Därför kan en elcykel upplevas som lite tyngre att cykla på än en vanlig cykel.

Måste jag trampa på elcykeln för att den ska gå framåt?

Ja, du måste trampa för att elmotorn ska ge dig extra hjälp. Det är enkelt att själv bestämma när, och hur mycket hjälp man önskar.

Måste jag cykla på elcykel för att få delta i Vätternrundan 100 km?

Nej, det måste du absolut inte. Att cykla loppet på elcykel är en möjlighet, inget krav. Om du vill cykla loppet på elcykel uppger du det i samband med att du anmäler dig på Mina Sidor.

Hur fort kan jag köra på en elcykel?

Du kan köra så snabbt som du kan trampa. Precis som med en vanlig cykel är det du själv som bestämmer hastigheten. Motorn på elcykeln slutar att hjälpa till när du kommit upp i 25 km/h (enligt lag).

Hur långt räcker ett batteri på en elcykel?

Batteriets kapacitet varierar väldigt mycket beroende på cyklistens vikt och körsätt. Andra faktorer som spelar stor roll är däcktryck, temperatur, terräng, start-/stopfrekvens och väder, och givetvis även batteriets grundegenskaper. Det är viktigt att ta alla dessa parametrar med i beräkningen när man tittar på distansen.

Tips! Ett batteri på en elcykel kan laddas hur ofta man vill utan att det påverkar livslängden. Om du laddar batteriet till 80% de flesta gångerna, och sedan till 100% var femte eller var tionde gång kan du mer än fördubbla batteriets livslängd.

En elcykelmotor har en kraft uppemot 250W (kontinuerlig effekt). Under korta accelerationer kan kraften vara 500W. Har man mycket start/stopp i sin åkning kan motorn i teorin förbruka 4-500W (kontinuerlig effekt). Om man har ett 11Ah-batteri (396Wh) kan detta ta slut på ca en timme, viket gör att man kommer en kort distans (kanske så kort som 2 mil). Cyklar man istället på en lång platt landsväg kan motorn belastas med 150-200W även vid 25 km/h. Samma batteri kan då räcka 2,5-3 timmar, vilket kan ge en distans på 7-8 mil.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet till en elcykel?

Svar från Crescent: Våra standardladdare är på 2A. Det betyder att de kan ladda batteriet med 2 ampere per timma. Har du ett helt tomt batteri på 11Ah kan det ta ca 5,5 timmar innan det är fullt. Vi har också snabbladdare som är på 3A vilket då laddar samma batteri på 3,5 timmar.

Vätternrundan informerar: I depåerna utmed banan kommer det inte finnas möjlighet att ladda elcyklarnas batterier i och med de långa laddningstiderna.

Annons:

Stadium – toppbanner (2024)

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten