MTB-VÄTTERN

Det mångsidiga loppet

Anmälan är öppen på Mina Sidor!

Välkommen till MTB-Vättern, 11 juni 2021

På klassisk mark i cykelstaden Motala körs årligen MTB-Vättern, ett mångsidigt mountainbikelopp med fantastiska vyer längs Göta Kanal och Vätterns strand.

Ett namn – två distanser

MTB-Vättern är ett instegslopp med två distanser – 50 km och 25 km. Både den långa och den korta distansen är relativt lättcyklade och alla från 8 år har möjlighet att delta i detta motionslopp. Du som deltagare kan räkna med en stor variation längs vägen – snabba asfaltspassager varvas med skogsvägar, backar och mer teknisk cykling på stigar.

Nummerlappen hämtar du samma dag som loppet

Du hämtar ut din nummerlapp i nummerlappsutdelningen inne på evenemangsområdet fredag 11/6, från klockan 12.00. Klicka här för att se hur nummerlappsutdelningen går till.

Första start

Första start för MTB-Vättern 2021 är klockan 17.00.

Fartgrupper – Långa distansen 50 km

På MTB-Vättern tillämpar vi fartgrupper på den långa distansen. Fartgruppsindelning har vi för att du som deltagare ska hamna i en startgrupp som passar dig och ditt tempo bäst, så att omkörningarna blir färre och säkerheten högre.

När du gör din anmälan på Mina Sidor väljer du den fartgrupp som bäst passar in på dig och din åkprofil. Observera att du väljer fartgrupp baserat på din egen bedömning. Tänk på att inte överskatta din förmåga.

Fartgrupper

Avancerad (bedömd åktid 1.45-2.10 h)
Åkprofil: Passar dig som är van att ligga i täten och som har en mycket god fysisk form och är en tekniskt skicklig mtb-cyklist.

Tuff (bedömd åktid, 2.10-2.30 h)
Åkprofil: Passar dig som är van att ligga långt fram och hålla ett högt tempo när du cyklar, både i öppna och mer tekniska partier.

Medel (bedömd åktid 2.30-3 h)
Åkprofil: Passar dig som tränar regelbundet och är van att hålla ett jämnt tempo både i öppna och mer tekniska partier när du cyklar.

Måttlig (bedömd åktid 3 h+)
Din åkprofil: Passar dig som nyligen upptäckt tjusningen med MTB och/eller vill cykla i ett lugnare tempo.

Karta

Banprofiler

MTB-Vättern 50 km

Depåer: Dunteberget (19 km), Motala Idrottspark (29 km) och Smedsby (38 km)

MTB-Vättern 25 km

Depåer: Dunteberget (14,4 km)

Anmälan

 1. MTB-Vättern Anmälan till MTB-Vättern 2021 öppnar den 1 juli.
 2. Skapa din profil/logga in Har du varit med i något av våra lopp tidigare är du redan registrerad. Om du är ny går du till Mina Sidor och registrerar dig.
 3. Intresseanmälan är viktigast i Vätternrundan 315 km. För MTB-Vättern innebär det att du väljer vilken distans du ska köra och vilken fartgrupp du bedömer dig tillhöra (fartgrupper tillämpas på långa distansen, 50 km). Här kan du också skapa grupper.
 4. Anmälan Är öppen för alla från 8 år. Barn rekommenderas att cykla MTB-Vättern 25 km i målsmans/vuxens sällskap.
 5. Betalning Sker direkt efter anmälan. Läs mer om betalning här nedanför!

Betalning

Båda distanserna (50/25 km) kostar lika mycket men avgiften varierar mellan åldersgrupper:

15 år+: 550 kr (1 juli – 31 mars 2020).
8-14 år: 250 kr
OBS! Platsen måste vara BETALD senast kl. 23.59 den 31 mars för att slippa prishöjningen.

15 år+: 650 kr (1 april – 11 juni 2021).
8-14 år: 250 kr
Observera att startavgiften ska vara oss tillhanda senast 11 juni. Obetalda platser plockas bort den 11 juni, efter kl. 9.00.

Direktanmälan: Ja, i mån av plats till en kostnad av 750 kr (15 år+) / 350 kr (8-14 år)

Betalning sker i direkt anslutning till anmälan och görs på Mina Sidor. Webbsidan kan hantera direktbetalning från Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB internetbank samt Visa och Mastercard betalkort.

Avanmälan

Hinder för deltagande medför ej återbetalningsskyldighet för arrangören. Folksam kan återbetala din anmälningsavgift vid sjukdom och skada om du har tecknat avbeställnings- och olycksfallsförsäkringen Folksam Motionsloppsförsäkring Bas eller Folksam Motionsloppsförsäkring Stor. Läs mer på sidan Försäkring.

Gemensamma regler för alla loppen

 • Deltagandet sker på egen risk!
 • Genom att signera startbeviset med din namnteckning förbinder du dig att följa våra regler.
 • Varje cyklist ansvarar för att vara registrerad på den nummerlapp och chip som används.
 • Vila efter målgång innan bilkörning.
 • Endast cyklar med två hjul är tillåtna.
 • Liggcyklar är inte tillåtna. Dispens kan ges av medicinska skäl och kräver läkarintyg som styrker att du inte kan delta i Vätternrundans lopp på en vanlig tvåhjulig cykel. Kontakta kansliet i god tid före anmälan om så är fallet.
 • Ändarna på ditt styre ska vara pluggade.
 • Vi rekommenderar att använda det vanliga så kallade bockstyret (gäller ej MTB-Vättern). Barends rekommenderas inte, då de kan leda till ihakning och olyckor.
 • Tempo/Triathlon eller extra bågar är inte tillåtna.
 • Heltäckta hjul är inte tillåtna.
 • Högprofilshjul får vara max 60 millimeter höga.
 • Tandemcykel för max två personer är tillåtet. Båda måste vara anmälda till loppet och sitta vända i cykelns färdriktning.
 • Inga följebilar eller egna depåer, vare sig privata eller från företag, är tillåtna. Vissa bilar/MC kan förekomma för sponsorers fotografiska syften, exempelvis Skodateamet.
 • Medcyklister som inte är anmälda till loppen är inte tillåtna på banan.
 • Godkänd cykelhjälm enligt europeisk EN 1078-standard ska användas under HELA loppet. Hjälmen ska bäras på huvudet och vara synlig för såväl övriga deltagare som funktionärer. Således är inte en uppblåsbar nackkrage, exempelvis modell Hövding, godkänd under Vätternrundans arrangemang.
 • Nummerlapp ska bäras på bröstet och cykelnummerlapp ska vara på styret under hela loppet. Fäst chippet på en ren och torr yta på hjälmens högra sida ovanför örat. Chip från andra lopp ska tas bort.
 • Det är inte tillåtet att använda telefonen när du cyklar. Gå undan från vägen om du måste använda telefonen.
 • Fotografera inte eventuella olyckor och skador för delning i sociala medier av hänsyn till de drabbade och deras anhöriga.
 • Det är inte tillåtet att lyssna på musik i hörlurar under loppet.
 • Hänsyn ska visas mot samtliga medtrafikanter.
 • Funktionärs och skyltars anvisning ska följas.
 • Det är inte tillåtet med någon form av langning, draghjälp eller pace från motorfordon.
 • Om du stannar, kliv då av vägbanan med cykeln för att inte utgöra en fara för övriga trafikanter.
 • Gör säkra omkörningar! Du kör på allmän väg med normal trafik.
 • Vi rekommenderar att inte cykla fler än två i bredd under Vätternrundans lopp. Detta för att inte hindra övrig trafik.
 • För den ovane cyklisten är det förenat med stor fara att åka i klunga. Håll din egen takt och ”skruva” inte upp tempot för hårt i början av loppet.

Tilläggsregler för MTB-Vättern

 • Du måste fylla minst 8 år under det år som du tänker deltaga.
 • Cykelcross med bockstyre är tillåtet.

Försäkring

Folksams Motionsloppsförsäkring ger dig avgiften tillbaka vid skada/sjukdom
Folksams Motionsloppsförsäkring är anpassad för dig som motionsidrottar. Med den får du anmälningsavgiften tillbaka om du missar lopp eller tävlingar på grund av skada eller sjukdom. Dessutom ingår en olycksfallsförsäkring. Väljer du Motionsloppsförsäkring Stor är du försäkrad även när du tränar inför dina lopp. Läs mer om Folksams Motionsloppsförsäkring (öppnas i ny flik)

Anmäl återbetalning av anmälningsavgift eller olycksfallsskada till Folksam, 106 60 Stockholm, e-post: folksam.sport@folksam.se eller telefon 0771-960 960. Ange Vätternrundan och ett kontonummer för återbetalningen.

Kollektiv försäkring
Varje deltagare åker på egen risk, men en kollektiv olycksfalls- och ansvarsförsäkring tecknas av Vätternrundan via Svenska Cykelförbundet och Folksam som omfattar samtliga anmälda deltagare.

För mer information kontakta Folksam Idrott, 106 60 Stockholm, telefon 0771-960 960, Fax 08-772 87 35.

Lokalt träningstips: Vätternrundans MTB-led runt Motala

MTB-banan går på lokala cykelvägar och i terrängen runtom i Motala och invigdes som en del i Vätternrundans jubileumsfirande 2015. MTB-banan är skänkt som en gåva från Vätternrundan till kommunen och dess invånare där det underliggande syftet är att bidra till en bättre folkhälsa samt få fler människor i Motala att cykla. Läs mer om Vätternrundans MTB-led (länk öppnas i nytt fönster).

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten