Annons:

CRC – toppbanner

Historik

Anmälda
Startande
Fullföljde

Sedan 1991 har Tjejvättern-lördagen varit helig för Marie Hjalmarsson Engelke. Och självklart stod hon på startlinjen även den här gången – med sin trogna gamla, rostiga och oväxlade tandemcykel. Precis som vanligt tog hon god tid på sig och njöt särskilt av allt gott som bjöds på i depåerna runt banan. ”Målsättningen är att äta så mycket bullar som det bara går”, sade hon inför start. 

Solen strålade och bjöd på magiska förutsättningar för de drygt 1 700 startade i loppet. Förutom rutinerade veteraner, som Marie, var det en härlig blandning av cyklister representerade. Alltifrån de som cyklade snabbt, som Team She Rides, till kompisgäng och debutanter. En av dem var Klara Haraldsson, som cyklade tillsammans med mamma Lotta.  

Om årets MTB-Vättern präglades av mörka moln var det precis tvärtom dagen efter när Tjejvättern ägde rum. Här var det sol och värme under hela dagen, samtidigt som cyklisterna fick hjälp av medvind på ”tillbakavägen” 

Totalt startade drygt 1 500 tjejer och för många av dem gick det snabbt ute på den tio mil långa banan. Vi fick bland annat se ett banrekord av medlemmarna i SubXX, som cyklade in på 2 timmar och 32 minuter.  

– Det är en makalös känsla. Det var så häftigt. Men framför allt är det så vansinnigt roligt att cykla, säger Åsa Danell, en av de nya rekordhållarna.  

 

Som vanligt var det också många som tog det lugnt och njöt rejält på sadeln under den vackra sommardagen. Kompisarna Ewelina Wallentinsson och Helen Kullander fick uppleva loppet för första gången … men det lär inte bli den sista.  

Vissa andra är mer erfarna – exempelvis Viveka Lundegård, från Karlstad, som har cyklat loppet alla 32 gånger. 

– Jag har sagt att jag ska cykla Tjejvättern tills jag inte kan cykla längre, sade hon. 

År 2021 var det stort jubileum för Tjejvättern som firade 30 år. Ihrene Hermansson, från Vänersborg, är en av dem som har cyklat samtliga sedan starten 1991. Det är ett självklart val för henne att återkomma år efter år. Och fler gånger lär det bli. ”Har man väl cyklat så många, ja, alla… då vill man allt fortsätta”, sade Ihrene, när hon blev belönad av Tjejvätterns veteranklubbs ordförande Britt Thorén efter målgången. 

Förutsättningarna var fina, om än lite kallare jämfört med en vanlig Tjejvättern, när närmare 1 000 cyklister cyklade de tio milen och närmare 300 cyklade ”Min Tjejvättern”.  

Efter 54 år i följd blev 2020 ett år som gick till historien. På grund av pandemin tvingades Vätternrundan att ställa in Cykelveckan – åtminstone det fysiska evenemanget på plats i Motala. I stället tänkte organisationen om och lät cyklisterna ta sig an loppet på hemmaplan. Min Vätternrundan blev en stor succé och hela 5 455 cyklister från 26 länder genomförde de olika loppen. En av dem var pionjären Stig Johansson, som därmed höll sin svit som den ende kvarvarande att ha cyklat samtliga Vätternrundor. Traditionsenligt cyklade han på sin gamla Husqvarna-cykel från 1937 runt Vättern, men den här gången med start och mål i hemorten Fagersanna. 

Den totala sträckan som cyklades (1 375 825 meter) av alla deltagare motsvarar 34 varv runt jorden. 

Vd:n Gunilla Brynell-Johansson var nöjd över det stora engagemanget från deltagarna: ”Det var över förväntan och visar hur stort cykelintresset är. Det handlar om att vara kreativa och hitta sätt att lösa situationer, något som våra deltagare har visat sig vara väldigt bra på. En positiv del är att omkring en fjärdedel av de som har registrerat sina lopp inte var anmälda från början”, sade hon. 

Glädje, gemenskap, fart och fläkt. Tjejvättern 2019 bjöd på det mesta i cykelväg – och i väderlek, för de som var ute länge på banan. De allra flesta hann dock i mål innan regnet började falla under eftermiddagen. Dock inte komikern och programledaren Marika Carlsson, som ändå hade ett brett leende efter sin målgång. En som återkommer år efter år är Marie Hjalmarsson Engelke – på en tandemcykel. För Marie och alla andra som har cyklat samtliga 29 Tjejvättern som har arrangerats väntar en stor jubileumsfest nästa sommar när det där dags för den 30:e upplagan.

Det var inte bara stämningen och gemenskapen som bidrog till värme under Tjejvättern 2018. Även solens varma strålar såg till att deltagarna under den 28:e upplagan hettades upp ordentligt denna rekordsommar. 4 260 fullföljde det tio mil långa loppet av alla de 4 276 som gav sig ut. Tjejvätterns Veteranklubb cyklade tillsammans för första gången och det gjordes en storsatsning på livesändningar. Hela världen kunde följa Annika Johansson, ledamot i veteranklubben, och Veronica Johanssons tramptag på nätet.

Av de 4 562 tjejerna som cyklade de tio milen 2017 kom 4 542 i mål. Bland dem, med startnummer 8202, Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson. Tjejvättern hade färre deltagare än tidigare år, men å andra sidan var det fler kvinnor som satsade på den tredubbla distansen – hela vägen runt Vättern. Väderprognoserna inför loppet pekade på regn, men det bjöds på kanonväder hela dagen.

Vid den 26: e upplagan av Tjejvättern var det premiär för Vätternrundans nya nummerlappssystem Liveprint. Nummerlappar trycktes på plats i Motala i samband med loppet och det fungerade mycket bra. Vädermässigt bjöds de cyklande tjejerna på en kylig försommarluft och ganska blåsiga vindar, men som vanligt under Tjejvättern finns där alltid en värmande glädje bland deltagarna.

2015 firades den 25:e Tjejvättern. Bortsett från några udda regnskurar var vädret strålande och de 5 270 tjejer som gick i mål i Motala igen var nästan enigt överens om att det hade varit ett fantastiskt lopp.

Som ett led i firandet av Tjejvättern arrangerades på kvällen en Jubileumsfest. Trerätters middag, goodie bags och underhållning av  ingen mindre än Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw!!

 

För Tjejvätterns deltagare bjöd vädrets makter på en öppnande himmel en stund på förmiddagen. Men när det halvtimmeslånga regnet försvann sken deltagarna ikapp med solen. 5 629 tjejer kom iväg och 5 582 av de fullföljde.

Vädret pendlade en smula med enstaka regnskurar och till och med hagel(!). Men på det stora hela var tjejerna nöjda. Det nya chippet verkade vara en succé då mattorna tagits bort. Efter målgång kunde cyklisterna samlas på Restaurang Sjöbris och njuta av ”Efter Rundan”-festen och få chansen att se Brandsta City Släckers. Sammantaget måste rundan ses som en succé och på Tjejvätterns Facebook-sida verkar de flesta eniga om att de kommer tillbaka nästa år.

Dagen började lite sval och grå men avslutades i strålande sol. Både arrangören och deltagarna syntes nöjda med årets upplaga. Till belåtenhet var också årets nya meny efter målgång, Playitas uppvärmning före start och besöket av Göta Kanal Rock som bjöd på ett smakprov. Antalet anmälda fortsätter att öka, liksom antalet fullföljande. För första gången användes en liten nummerlapp på styret som komplement till den på bröstet.

Tjejvättern lockade många i sista stund och många för första gången. På Vättern gick gässen höga hela dagen och på många håll orsakade den kraftiga blåsten problem, årets upplaga av Tjejvättern blev för många ett extremt kraftprov. Arrangemanget har som helhet flutit väl men ett sabotage orsakade ovanligt många punkteringar. På banan mellan Omberg och Rök hade någon kastat ut nubb. Flera hundra cyklister drabbades av punktering både en och flera gånger. Tjejerna som deltagit i alla 20 lopp träffades i Stadsparken för tårtkalas efter loppet, en uppskattad tillställning.

Nationaldagens Tjejvättern hade efter 18 år nypremiär på en ny bana. Den nya banan lotsade tjejerna söderut via Vadstena, Omberg, Rök, Skänninge och Fågelsta. En vacker och trevlig bana blev det summerande betyget. Extra plus fick också medvinden på slutet och hejarklacken i Ombergsbacken. Många cyklister var i helgen lättade över närheten till allt i centrala Motala. Avståndet mellan nya startplatsen i hamnen, nummerlappsutdelning och mål var blott ett stenkast vilket underlättade mycket för både deltagare och arrangörer.

Tjejvättern 2008 bjöd på fint väder med mestadels sol och gynnsam vind. Detta bidrog till många personliga rekord. Utifrån banan har under hela dagen rapporterats om glada och nöjda tjejer som låtit sig väl smaka av den förtäring och service som erbjudits. Igen imponeras man av Tjejvätterns unika stämning och härliga gemenskap mellan tjejerna, oavsett ålder, fart eller utrustning. Vätternrundan gratulerar tjejerna till deras prestation men framförallt till deras beslut att satsa på sig själva och sin hälsa. Trots värmen i dag var det bara en handfull cyklister som i år fick uppsöka sjukhus för lättare blessyrer.

Vätternrundans ordförande Mikael Thorén sa när han klev på sin post att så länge han var ordförande skulle Vätternrundans lopp bjuda på fint väder. Och den här helgen klarade han att hålla sitt löfte med råge. Strålande sol och väldigt varmt väder fick helgens cyklister. (I år hade Halvvättern premiär dagen efter) Lite för varmt tyckte några medans andra sken i kapp med solen när temperaturen närmade sig 30 mitt pådagen. En folkfest för cykelmotionärer från hela Sverige!

I Motala möttes de 5888 startande tjejerna av sommarens första riktiga dag enligt många. 25 bröt av olika anledningar. Det var strålande sol, varmt och vindstilla. Tjejerna som för första gången kom till torget för att hämta sin nummerlapp fick möjlighet att besöka en välsorterad sportbutik och flera av Tjejvätterns sponsorer. På torget fick de också sällskap av årets studentkortege på fredagen. Studenter och cyklister sken ikapp och bidrog till en festlig, glad stämning. Många anhöriga var också nere i målet och mötte tjejerna idag efter det att de tagit reda på tiden för deras målgång via hemsidan eller SMS. Flytten av nummerlappsutdelningen till torget har krävt mycket planering under våren. Det var en mycket nöjd Vätternrundan-ledning som kunde summera den första av flera arrangemangs dagar och konstatera att allt blev lyckat. Bilar, cyklister och alla funktioner hade fungerat som de skulle.

Det var ett regnigt Motala som mötte de 6164 tjejer som kom till start i det 15:e Tjejvättern. Regnandet höll sedan på i flera timmar men loppet avslutades (som vanligt) i solsken. 6126 tappra och glada tjejer passerade mållinjen efter 9 mil och flera timmars cykling. – Allt har gått fantastiskt bra, summerar kanslichef Eva-Lena Frick. Några få cyklister har förts till sjukhus med skador av lindrig art. Funktionärerna har som vanligt skött sig exemplariskt och förtjänar en stor eloge. Dagen avslutades med en välbesökt invigning av konstverket Vätternrundan på Vätternpromenaden vid målet. I Motala möttes de 5888 startande tjejerna av sommarens första riktiga dag enligt många. 25 bröt av olika anledningar. Det var strålande sol, varmt och vindstilla.

Efter en regnig natt och morgon tittade så äntligen solen fram och även Tjejvättern 2004 kunde avslutas i fint väder. 14:e Tjejvättern befäster sin ställning som det största tjejloppet tillika Sveriges näst största cykelmotionslopp. 6533 tjejer kom till start av 7526 anmälda och 6507 passerade mållinjen 9 mil senare. Farten och stilarna varierar mycket men alla verkar ha haft lika roligt. Många tjejer är bra tränade och har ork kvar av leendena att döma. Funktionärer runt om banan har under dagen rapporterat om ett väl fungerande lopp och många nöjda röster har hörts från deltagarna. Dagens nummerlappsutdelning, ölservering och diplomutdelning fanns i år på nya platser men de flesta var väl pålästa och kunde hitta utan problem.

Med 6 224 tjejer till start i årets upplaga av Tjejvättern så sattes ett nytt rekord i Tjejvätterns historia. Det innebar att 1999 års startsiffra överträffades med 230 cyklister och även att loppet blev störst i Norden, dock med den lilla marginalen av 7 fler startande än ”systerloppet” Töserunden i Danmark. Totalt hade Tjejvättern 7 062 anmälda och det var endast 27 lägre än toppåret 1999. Ett tidigt finfördelat regn upphörde under morgontimmarna och övergick i uppsprickande molntäcke med en hel del sol. De första tre milen bjöd på medvind, medan sträckan Tjällmo – Borensberg innebar en stark sidvind och den avslutande milen på ”sedvanlig?” motvind. En mycket fin stämning runt hela banan noterades även om ett och annat hårt ord kom fram i motvinden. Glädjande var också att det blev ett olycksfritt lopp där endast två sjukhusbesök, behövde antecknas, båda beroende på kullkörningar. Först tillbaka till målet på Vätterpromenaden i centrala Motala var en tjejtrio, som passerade tidregistreringen kl 10.52. Sista åkare i mål noterades strax efter kl 18.30 och då kunde sekretariatet summera att endast 18 tjejer av olika anledningar valt att bryta loppet. Efter loppet bjöds Tjejvätterncyklisterna på After Bike, med underhållning, utlottning, hela 26 utställare och en fingerfärdig Stefan Odelberg som trollade och förvånade. Tillströmningen var jämn under hela eftermiddagen till ”First Hotels” sommarveranda och intresset på topp med bl a sminkning, prova kläder, avsmakningar och goda kost- och träningstips.

Tjejvättern, som genomfördes för 12:e gången, befäster ställningen som Sveriges största motionslopp på cykel för tjejer. Drygt 5 900 av de 6 719 tjejer som anmält sig kom till starten i Motala på lördagsförmiddagen för att cykla de nio milen på en bana norr och nordost om Motala. Solen sken hela dagen från en underbart klarblå himmel och temperaturen låg runt 24 grader. En måttlig vind blåste och gav cyklisterna lite extra hjälp under de sista milen på väg till målet i Motala. Vi är mycket nöjda med årets lopp, kommenterade Vätternrundans kanslichef Jan Svensson. Tjejerna har skött sig exemplariskt och alla verkar mycket nöjda med arrangemangen, vilket kan vi tacka våra 700 duktiga funktionärer för. Endast 14 cyklister bröt loppet och skadorna inskränkte sig till några skavsår. Erfarenhetsmässigt verkar det som de tjejerna som deltar är bra tränade och dessutom genomförs loppet i ett lugnt tempo och ingen tar onödiga risker. Starten började kl. 08:00 på morgonen. De första tjejerna var i mål kl. 10.45 och de sista kl. 17:40 Hälften av deltagarna åkte för första gången och 168 tjejer har deltagit i alla 12 loppen. Efter loppet kunde tjejerna gå på årets nyhet ”After Bike och Tjejmässa”. Massor av festliga aktiviteter och ett 30-tal utställare fanns på plats och visade allt från hårvård, färganalys, nagelvård, underkläder, cykelkläder, träning mm mm.

Den 11e upplagan av Tjejvättern blev ett arrangemang med härlig stämning från uppvärmningen i starten till målgången på Vätterpromenaden i centrala Motala. Loppet gynnades av bra väder med medvind upp till Tjällmo och en kanske lite tuffare avslutning. 5648 tjejer infann sig till start och endast 11 cyklister bröt loppet, den näst lägsta siffran i Tjejvätterns historia. Tjejkers MC från Örebro var liksom förra året föråkare. Samtliga svenska län var representerade och även 42 utländska tjejer från Norge, Danmark, Tyskland, USA, Finland och Storbratannien. I sista startgrupp fanns t o m tre välmeriterade tjejer ur svenska hockeylandslaget för damer. Första start skedde kl 08.00 och några minuter före kl 11 var Veronica Similä, Mjölby och Eva Sellden, Jönköping tillbaka som de första åkarna in i målet. Sedan fortsatte åkarna att komma i mål fram till kl 18.30 efter att ha fullföljt de nio milen. Att tjejerna tar det här med motionslopp på rätt sätt märks på frånvaron av olyckor och incidenter där endast en tjej körde omkull och fick uppsöka lasarett för omplåstring. Återigen kan konstateras att Tjejvätterns nära 700 funktionärer gjort ett strålande arbete och att loppet befäst sin ställning som Sveriges i särklass största cykelmotionsloppet för enbart tjejer.

Ett fantastiskt härligt försommarväder förgyllde Tjej-Vätterns jubileumsrunda. Det var tionde gången och därtill pingstafton. Kanske därför som deltagareantalet inte nådde rekordnivå detta år, men drygt 5.300 startande i Tjej-Vättern betyder att Motala har både första och andra plats i cykelligan. Tjej-Vättern hade, precis som många andra motionsarrangemang i år, konkurrens av vårens stora motionsjippo i Norden – löpning och cykling över nya Öresundsbron. Men de över 5.300 som kom till start i Tjej-Vättern år 2000 fick en härlig cykeltur. Stämningen var som vanligt på topp och det östes beröm över arrangemanget. Det här var det bästa loppet av alla. Vi kommer tillbaka nästa år igen! Nytt för året var att depåplatsen i Tjällmo flyttats från skolan till Idrottsplatsen. En uppskattad åtgärd som innebar klart bättre utrymme för alla. Jubiléet firades med utlottning av 15 cyklar och 15 starter i nästa års Tjej-Vättern. Inte mindre än 281 av de drygt 2.000 som kom till start i första Tjej-Vättern 1991 kom nu till start för tionde gången. Belöningen vid målet på Vätterpromenaden var Tjej-Vätterns guldmedalj, som nu delades ut för första gången.

Våren var synnerligen sen. Så det där med cykelträning blev det inte så mycket av. Men Tjej-Vättern nio mil kan i värsta fall klaras på ren vilja. Och till råga på så lovades det ostadigt väder i prognosen. Men så blev det nu inte. Från Tjällmo och ner till Borensberg var det härlig medvind. Liksom de sista milen hem till målet i Motala. Och fram på eftermiddagen kom faktiskt solen fram och värmde! Ännu ett fint arrangemang. Det här med att köra på lördagen var ett lyckat drag. Den stående maningen om att privata följebilar utefter banan verkar hörsammas alltmer. I Motala är det trångt om parkeringsmöjligheter en sådan här helg. Först i mål i detta det nionde Tjej-Vättern-loppet var Eva Selldén från Jönköping. Och strax efter klockan sex på kvällen var alla 5.972 inräknade i målet på Vätterpromenaden.

Nationaldag, solsken och Tjej-Vättern. Det kan knappast bli bättre. Och därtill ett Tjej-Vättern med nytt deltagarerekord, nästan 6.000 kom till start. Ett populärt cykellopp som nu är det största tjejloppet i Sverige. Åttonde upplagan av Tjej-Vättern blev en mäktig tillställning med massor av svenska flaggor, leenden och glada tillrop. Ett härligt arrangemang i perfekt cykelväder. Och till på köpet medvind de sista av de totalt nio milen in mot målet i Motala. Första tjej i mål var Anna Tufvesson från Västerhaninge efter drygt tre timmars cykling. Men de allra flesta tog det i skön motionstakt, njöt av den fina försommardagen och fyllde på med bullar, bananer, saltgurka, saft, kaffe och allt annat som depåerna utmed banan hade att erbjuda. Strax före klockan 18 denna lördagskväll kunde målpersonalen stänga. Som vanligt var det ett fåtal som bröt loppet, denna gång endast 19 st. Efter fullföljd runda åt tjejerna traditionellt en måltid med potatisbullar och råkost i Folkets hus. Och snackade om dagens härliga cykelutflykt.

I Tjej-Vättern känner man (ännu) inte till något annat än rekordnoteringar. Nära 5.900 kom till start och endast tio deltagare tvingades bryta. Rekord det också! Motala tog emot cykeltjejerna med sedvanligt toppenväder för cykling. Strålande sol, klarblå himmel och en svalkande sommarvind Den fantastiska och varierande naturen utmed niomilavägen var det som beundrades denna dag. Tjejerna pratade om vackra blommor, om fågelsång, och hästar och kor på ängarna. Det var få som hade funderingar på att trampa snabbare än i fjol. Som vanligt var det lugnt i sjukvårdstälten. En del ville dock ha några muskler knådade och ett par tjejer hade fått ett getingstick. I pressklippsboken ser vi på en bild när Viveca Matson från Borlänge får en puss av maken Karl-Eric. Tillsammans skall de i veckan som kommer ge sig på det stora kraftprovet, Vätternrundans 30 mil! Tjej-Vättern är en bra uppladdning, sade Viveca.

Svag vind, lagom varmt och mycket syre i luften gjorde förhållandena i sjätte Tjej-Vättern perfekta för ett lyckat lopp.
Nya rekordnoteringar över hela linjen. Bara 13 tvingades bryta. Inga allvarliga skador rapporterades.
I raden av pressklipp tar vi några citat från intervjuade tjejer:
Det går i lagom hastighet, man cyklar inte för att vinna utan för att det är så roligt att vara ute och röra på sig.
Det blir gladare på något sätt när det är tjejer i så många olika åldrar som är ute och cyklar.
I målet väntade även denna gång massor av anförvanter. Applåder, blommor, presenter och stora kramar. Och så den fina medaljen i blågult band.
Många lovade: Nästa år ska vi åka igen!

Tjej-Vätterns första jubileumslopp – 5 år – med nytt deltagarerekord. Över 6.000 anmälda. Inte mindre än 500 körde nu sin femte runda. Vädret var strålande på morgonen och under förmiddagen då alla startade.Men frampå eftermiddagen mulnade det på och de sista timmarna bjöd en cykeltur i regn. Men humöret var ändå på topp, ty cykla kan man ju göra i alla väder! Det svenska deltagandet dominerar förstås Tjej-Vättern, men i år hade deltagare från såväl Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Nederländerna anmält sig. Omkring 500 funktionärer jobbade under årets arrangemang. Här hade totalt dukats upp 22.000 bullar, 2.500 liter blåbärssoppa, 25.000 koppar kaffe, 50.000 liter övrig dryck (saft/vatten), 500 kg saltgurka och ca 10.000 bananer. Tjej-Vättern har på några år blivit landets tredje största cykelarrangemang. Vätternrundan är förstås det allra största. Tjej-Vättern ingår i Tjejklassikern tillsammans med Tjej-Vasan, Kristina-loppet, Tjej-Simmet och Lidingö Tjejlopp. I och med årets cykelevenemang i Motala har drygt 1.000 tjejer erövrat klassikerdiplomet. Det är prinsessan Lilian som signerat diplomet. Förutom Tjejklassikersamarbetet inledde vi i år också smarbetet inom Scandinavian Lady Tours.

Det är söndagen den 12 juni och dags för 4:e upplagan av Tjej-Vättern. Ett rekordlopp igen. Vädret stod på cyklisternas och arrangörernas sida ännu en gång. En hejdundrande succé, läser vi i Motala Tidning. Alla var odelat positiva, till loppet, till alla funktionärer, till vädret och till allt annat som fanns i den omedelbara närheten. Klockan 13.53 rullade den 10.000 kvinnan i Tjej-Vätterns korta historia i mål. Det är nu totalt 600 funktionärer som ställer upp för att klara servicen under Tjej-Vättern. Ute på depåerna är det lokala idrottsklubbar som jobbar, vid start och i mål har Vätternrundan-organisationen hand om det hela. – Ingen hets och stress när tjejer cyklar, konstaterade Tjej-Vätterns läkare Jörgen Larsson.

Tjej-Vättern noterar återigen nya rekord. Över ettusen fler fullföljde de nio milen i detta det tredje arrangemanget. Vädret har alltid sin betydelse i cykelsammanhang. Med fjolårets solskensrunda kan bara konstateras att det blev lite jobbigare den här gången. Först var det detta med vinden med motvind de tre första milen och så kom det faktiskt någon regnskur fram på eftermiddagen. Men stämningen var som vanligt mycket god. Det gällde både vid de fem depåplatserna och vid målområdet. För vid målet var det som tidigare Ann-Britt Pettersson, (känd nyhetsprofil i TV-rutan) med erfarenheter också från Tjej-Vasan och tjejmilen, som skötte speakerfunktionen. Annelie Lindberg, 31 år, från Stockholm gjorde sin första runda och var detta år den första tjejen i mål. Sex timmare senare nådde de två sista cyklisterna det efterlängtade målet. Och äntligen verkade det som om gubbarna lärt sig att tjejerna klarar det här utan medföljande herrar på cykel eller i följebil!

När första startgruppen trampade iväg klockan nio stod solen redan högt. O, så den värmde och skulle så göra hela dagen. Ett riktigt solskenslopp. De flesta har skött sig ordentligt och druckit rejält med vätska, berömde Tjej-Vättern-läkaren Johan Permert. Ingen har drabbats av värmeslag. Ett perfekt lopp, inga allvarliga tillbud, sade poliskommissarien Lars-Olof Ulterman. Det enda vi kan klaga på är alltför många privata följebilar. Tempot utmed banan var överlag lugnt och avstressat.. Och stämningen i ett tjejlopp är både hjärtligt och snackigt. Äldst i det rekordstora startfältet var Astrid Dahlström, 75 år, Linköping. Astrid hade 65 träningsmil bakom sig och klarade uppgiften utan problem. Och en annan som fullföljde de nio milen var Karin Jalse, 70 år, från Jönköping. Hjälm är alltsedan fjolårets premiär obligatoriskt i Tjej-Vättern. När det gäller cykeln,så finns alla varianter representerade. Alltifrån tävlingshoj modell värsting till de enväxlade med ballongdäck och cykelkorg. Vid målet på Vätterpromenaden i Motala var det en cykelfest av stora mått med väntande medalj (från arrangörerna)och ofta blomster från släkt och vänner.

Söndagen den 9 juni 1991 – premiären för Tjej-Vättern kan enkelt sammanfattas i ett enda ord – SUCCÈ. Intresset för detta första tjejlopp på cykel var fantastiskt. Här fanns deltagare från samtliga län. Och stämningen längs den 9 mil långa, lagom tuffa banan var varm och hjärtlig. Tankarna på ett speciellt cykellopp enbart för tjejer hade funnits i flera år inom Vätternrundans organisation, men hur och på vilka vägar? Diskussionerna var många innan kanslichefen Jan Svenssons idé kunde förverkligas. Det var först när dåvarande förråds/inköpschefen Kenneth Bruhn tog tag i saken och ”hittade” rätta vägar och depåupplägg, som det blev ett Tjej-Vättern. Det blev samma start- resp. målplats som Vätternrundan men sedan en sträckning norrut från Motala i naturskön miljö via Nykyrka, Bona, Godegård, Tjällmo, Borensberg och Österstad. En bana som fann premiärdeltagarnas allmänna gillande. Här fanns tjejer från 15 år och upp till 74. Vädret var lite mulet på morgonen, men klarnade upp och solen värmde gott. Först i mål i första Tjej-Vättern var Gun Henriksson från Karlstad. Arrangemanget fungerade till allas belåtenhet. En massa privata följebilar och cyklande herrar utmed banan irriterade både deltagarna och arrangörerna. Men som sagt Tjej-Vättern-premiären blev en stor succé.

Annons:

CRC – toppbanner

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten