Frågor & svar

 • Vad gör jag om jag inte fått en plats?

  Kölistan

  Alla de som inte fick en plats den 4:e november har placerats i kölistan i den ordning anmälan kom in. Det innebär att om platser inte betalas så kommer dessa tillsättas från kölistan uppifrån. Om man får en plats via kölistan kommer man få ett mail som berättar hur man går till väga.

  Klassikeranmälan

  Klassikerdeltagare som fullföljt skidloppet 2016 i Öppet Spår, Vasaloppet eller Engelbrektsloppet och som inte har en startplats i Vätternrundan 2016 är välkomna med sin anmälan. Anmälan sker på Mina Sidor. Läs mer om Klassikeranmälan här!

  Transferperioden

  Efter Klassikeranmälan är avslutad öppnar vi vår transferperiod. Det innebär att man då (och endast då) får köpa och sälja startplatser i Vätternrundan. Affären fullbordas sedan på Mina Sidor och den sålda platsen registreras på den nya köparen och blir giltig. Läs mer om platsöverlåtelse här!

 • Min kompis och jag har fått olika starttider och har betalat våra respektive startplatser. Hur gör vi för att hamna i samma grupp?


  I mån av plats kan ni göra ett startgruppsbyte i Motala i samband med loppet. Detta görs vid ”Ändringar” i mässområdet nere vid hamnen till en kostnad av 200 kr.

 • Hur loggar jag in på Mina Sidor?

  Du behöver ett kundnummer och ett lösenord. Om du har kört något av våra lopp sedan 2001 så har du redan de uppgifterna. Om du glömt dessa kan du på Mina Sidor begära ut uppgifterna igen, under förutsättning att du har tillgång till den mailadress som finns lagrad hos oss. Skulle du inte ha tillgång till mailen måste du kontakta kansliet (0141-22 32 90). Klicka på ”Jag är ny kund” om du inte deltagit tidigare och registrera dina uppgifter.

 • Jag har beställt nya inloggningsuppgifter men får inte dessa till min e-post, varför?

  Kontrollera ditt Spam-filter, ibland hamnar e-post där. Annars kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 så hjälper vi dig.

 • Hur tar jag bort min intresseanmälan?

  Om du behöver göra om eller ta bort din intresseanmälan går du till Mina Sidor, klickar på ”Anmälningar” i den blå menyn och väljer lopp.
  Du kommer då till din sida för din intresseanmälan och längst ut till höger ser du en soptunnesymbol.
  Klicka på den och klicka Ok när du får frågan.
  Därefter är din anmälan borttagen och du kan göra en ny intresseanmälan.

 • Måste jag bekräfta min/gruppens intresseanmälan?

  Nej, din eller gruppens intresseanmälan stängs per automatik när Mina Sidor stängs kl 12.00 på anmälningsdagen.

 • Anmälningskoden har 12 tecken (13 med bindestreck)

  Anmälningskoden är 12 tecken lång (123456-abcdef). MEN! Bindestrecket ska med vilket gör det till 13 tecken.

  Alltså ska hela koden INKLUSIVE bindestreck skrivas eller klistras in!

 • Hur fungerar anmälan till Vätternrundan?

  Till Vätternrundan måste du göra en intresseanmälan för att få den anmälningskod som du anmäler dig med den 4:e november. Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din intresseanmälan. Sedan väntar du till anmälningsdagen den 4:e november och klistrar in din anmälningskod. Om du blivit tilldelad en plats får du ett mail om detta och har i och med det fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan här!

 • Vad är lojalitetsprogrammet?

  Det är till för att premiera de cyklister i Vätternrundan som återkommer år efter år. Kraven är att du ska ha genomfört minst tre Vätternrundan under de senaste sex åren. Du måste genomföra intresseanmälan och anmälan som vanligt men om du fyllt i på Mina Sidor att du vill utnyttja lojalitetsprogrammet kommer du att tilldelas en plats om du inte tilldelas en i den ordinarie anmälan.

 • Vad är platsöverlåtelse och hur fungerar det?

  Under perioden 26 mars till 18 maj är vår transferperiod. Du ges då, och endast då, möjlighet att köpa och sälja en startplats i Vätternrundan (OBS! Vätternrundan säljer inga platser efter 4 november. Du får hitta köpare/säljare på till exempel tradera.se eller blocket.se). Platsöverlåtelse är även tillåtet i Tjej- och Halvvättern. Läs mer om det på siten: VätternrundanTjejvättern och Halvvättern

 • Jag vill cykla tillsammans med vänner. Hur anmäler jag oss som en grupp?

  FÖR ALLA LOPP:
  En person skapar gruppen på Mina Sidor och blir då gruppledare. Gruppledaren väjer ”Skapa en grupp” och erhåller en anmälningskod som ges ut till övriga i gruppen. Observera att samtliga gruppmedlemmar måste ha ett konto hos Vätternrundan. Det registrerar man på Mina Sidor. Gruppmedlemmarna loggar in på Mina Sidor och väljer aktuellt lopp, klickar sedan på ”Gå med i grupp” och fyller där i anmälningskoden.
  FÖR HALVVÄTTERN OCH TJEJVÄTTERN:
  När gruppledaren ser att alla finns med i gruppen klickar han/hon på ”bekräfta/betala grupp”. Då sätts starttiden och gruppen stängs. Efter detta moment kan inga fler läggas till i gruppen.
  FÖR VÄTTERNRUNDAN:
  På anmälningsdagen, den 4 november, går gruppledaren in och anmäler gruppen med anmälningskoden.

 • Hur fungerar anmälan till Tjej- och Halvvättern?

  Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din anmälan. Därefter har du fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan: Tjejvättern, Halvvättern

 • Jag ska välja önskad starttid, men vissa tider är rödmarkerade. Är dessa starttider fulltecknade?

  Nej, dessa tidsintervaller påvisar endast att de är eftertraktade tider som många vill ha. Gul är mindre eftertraktade tider och grönt är minst eftertraktade.

 • Jag har råkat klickat på knappen ”Bekräfta/betala” innan alla gruppmedlemmar hunnit gå med i gruppen. Vad gör jag?


  Om ingen i gruppen har hunnit betala sin plats går detta att ordna. Varje gruppmedlem måste gå in på Mina Sidor, klicka på ”Anmälningar” och aktuellt lopp. Längst till höger efter namnet finns en soptunne-symbol. Klicka på den och din anmälan tas bort och ni kan göra om anmälan på nytt.

  Detta gäller bara TJEJVÄTTERN och HALVVÄTTERN!

 • Hur fungerar klassikeranmälan?

  Efter Vasaloppet 2016 kan du som genomfört något av skidloppen under Vasaloppsveckorna (inklusive Engelbrektsloppet) anmäla dig på klassikerplatserna. Läs mer här!

 • Jag har blivit sjuk/skadad och kan inte delta. Hur gör jag?


  Om du har tecknat Startklarförsäkringen kontaktar du först Folksam på telefonnummer 0771-96 09 60. Därefter kontaktar du Vätternrundans kansli på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se som avanmäler dig. Har man inte tecknat startklarförsäkringen görs tyvärr ingen återbetalning av startavgiften.

 • Jag har fått förhinder och kan inte delta. Hur avanmäler jag mig?

  Kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se. Vätternrundan återbetalar inte din startavgift.

Vättern Bike Games

Ett nytt tävlingsevent som kommer få adrenalinet att pumpa både hos publiken och utövarna i några av världens mest extrema cykelgrenar. Världspremiär på Dunteberget i Motala 6-8 oktober 2017. Håll dig uppdaterad på Vättern Bike Games Facebook-sida fram till dess.

EN CYKEL- OCH FOLKFEST

Vättern Bike Games blir en kavalkad av tävlingar och uppvisningar i olika cykelgrenar, för alla olika åldrar från barn till motionär och elit. Bland annat kommer SM i Slopestyle att avgöras, där cyklisterna tävlar i spektakulära hopp och trick. Det blir också tävlingar i mountainbikegrenen, tillika OS-disciplinen Cross Country samt i Cyclocross, en tuff gren med hög intensitet där deltagarna ska köra en krävande bana med utlagda hinder. På programmet står också uppvisning i trial och en 8-timmars lagtävling (2-4 deltagare/lag) i stafettform för allt från elitlag till företagsgäng. På arenan kommer det finnas ett prova-på-område för barn och ungdomar och på Stora Torget i Motala väntar Oktoberfest samma helg som Vättern Bike Games!

VÄTTERN BIKE GAMES –DAG FÖR DAG

CYCLOCROSS (CX) – Fredag 6 oktober

Cyclocross (CX) är på bred frammarsch genom Europa. I Sverige är tävlingsformatet fortfarande lite okänt. Under Vättern Bike Games kommer tävlingen att genomföras på kvällen på en ca. 2,5 km lång, upplyst bana på Dunteberget.

Cykeln som utövarna tävlar på är mer eller mindre en landsvägsracer med smala däck med lite grövre struktur. Banan är ofta lerig, teknisk och allmänt utmanande. Ett tävlingsformat för cyklisten som vill ha en (rejäl) fysisk utmaning på varierande underlag. Och dessutom ha jäkligt kul på vägen!

BRA ATT VETA

 • Starttid: 18.00
 • Status: Deltävling i CX-pokalen 2017
 • Tävlingslicens: Är ett krav. Engångslicens kan köpas på plats för deltagande i klass F/P10-12, F/P13-14, F/P15-16. Avgiften för engångslicens är 200 kr varav 150 kr går till Svenska Cykelförbundet.
 • Tävlingsklasser: Herr-senior A och B, Dam-senior A, F/P10-12, F/P13-14, F/P15-16
 • Anmälningsavgift: 250 kr/tävlande i seniorklasserna. 150 kr/tävlande i klasserna 10-16 år

INFORMATION TILL DIG SOM DELTAGARE
Ta del av inbjudan och PM till tävlingen genom att klicka här!

8-TIMMARS LAGTÄVLING (MOUNTAINBIKE XCO) – Lördag 7 oktober

Låt Vättern Bike Games 8-timmars lagtävling bli en minnesvärd och galen utmaning för dig och dina polare/grannar/arbetskamrater/syskon! När de åtta timmarna har passerat har vi tre vinnarlag – de tre lag som i respektive klass (Herr, Dam och Mix) hunnit cykla flest varv på den ca. 4 kilometer långa banan på Dunteberget. Det kommer även finnas spurt- och bergspris att tävla om!

PRISUTDELNING
Prisutdelning och ”after bike” med mat, dryck och ”umpa-umpa”-musik i sann Oktoberfest-anda väntar på Stora Torget i Motala efter målgången. ”After bike”-biljetter beställs för 250 kr/deltagare i samband med att ni anmäler ert lag. Åldersgräns för ”after biken” är 18 år.

BRA ATT VETA

 • Starttid: 9.00
 • Åldersgräns: Året du fyller 12 år
 • Antal deltagare per lag: 2-4 personer
 • Tävlingslicens: Behövs inte! Det är fritt fram för alla att vara med
 • Klasser: Damklass, Herrklass, Mixklass
 • Cykel: Valfritt, men vi rekommenderar mountainbike
 • Anmälningsavgift: 2 000 kr/lag. För 250 kr/deltagare kan ni köpa till ”after bike”-biljetter som inkluderar mat, dryck och underhållning på Stora Torget på kvällen.

INFORMATION TILL DIG SOM DELTAGARE
Ta del av inbjudan och PM till lagtävlingen genom att klicka här!

SÅ HÄR ANMÄLER DU ETT LAG

 1. Ge laget ett namn.
 2. Fyll i minst en persons uppgifter. Var noga med att skriva in rätt mailadress då vidare information kommer till denna.
 3. Betala anmälningsavgiften på 2 000 kr plus det eventuella antal ”after bike”-biljetter ni önskar beställa.
 4. Från 2017-08-01 till och med 2017-09-30 kan justeringar i laguppställningen göras genom att logga in på lagets konto.

Observera att samtliga deltagare måste vara födda år 2005 eller tidigare. Varje lag måste bestå av minst 2 deltagare. I respektive klass formar man sitt lag som man vill; T.ex. Mixlag: 3 dam och 1 herr.

SM I SLOPESTYLE – Lördag 7 oktober

Slopestyle är den senaste grenen i familjen mountainbike och även den mest häpnadsväckande. Med höga hopp och avancerade tricks kommer Sveriges bästa åkare – som också tillhör den yppersta världseliten – göra upp om den åtråvärda SM-titeln, för första gången!

Efter avslutat åk bedömer fem domare hur bra man utför tricken, svårighet, stil samt helhetsintrycket.

Banan konstrueras av Cim Bergström från Dirt Life Family och redan när de första spadtagen togs på Dunteberget konstaterade Cim att slopestyle-banan kommer bli den grymmaste som byggts i norra Europa!

BRA ATT VETA

 • Starttid, kval: 10.30
 • Starttid, final: 15.00

VILL DU VARA MED SOM DELTAGARE?
Ta del av inbjudan och PM genom att klicka här!

TRIAL – Lördag 7 oktober

Under trialtävlingen kommer ni få se balansakter med cykel som ni inte trodde var möjliga att genomföra. Sveriges främsta trial­cyklister kommer vara på plats på Dunteberget under helgen och tävling varvas med uppvisningar.

BRA ATT VETA

 • Starttid: 11.00

VILL DU VARA MED SOM DELTAGARE?
Ta del av inbjudan och PM genom att klicka här!

CROSS COUNTRY (XCO) – Söndag 8 oktober

Vättern Bike Games Cross Country (XCO) är en individuell tävling som utförs på en varvbana och ett bestämt antal varv/klass. De yngsta cyklar 20-30 minuter och varvet är ca 2 km. De äldre cyklar ca 50-70 minuter och varvet är ca 4 km. Först i mål vinner.

Emil Linde, Europamästare i Mountainbike sprint (XCE) kommer vara en av deltagarna som gör upp om segern på Dunteberget den 8 oktober!

BRA ATT VETA

 • Starttid: 8.00
 • Tävlingslicens: Är ett krav för deltagande i tävlingsklass. Engångslicens kan köpas på plats för deltagande i klass F/P10-12, F/P13-14, F/P15-16. Avgiften för engångslicens är 200 kr varav 150 kr går till Svenska Cykelförbundet.
 • Tävlingsklasser: Elit, Junior, F/P10-12, F/P13-14, F/P15-16, D/H30, D/H40, D/H50
 • Motionsklass: Öppen för alla födda år 2002 eller tidigare
 • Anmälningsavgift: 250 kr/tävlande (150 kr/tävlande i klasserna 10-16 år) samt 250 kr/deltagare i motionsklass

INFORMATION TILL DIG SOM DELTAGARE
Ta del av inbjudan och PM till tävlingen genom att klicka här!

DUNTEBERGET

GRATISBUSSAR FRÅN DUNTEBERGET TILL OKTOBERFESTEN

Tillsammans med våra vänner på Vadstena Buss erbjuder vi gratisbussar från Dunteberget till Oktoberfesten på Stora Torget lördag 7/10. Bussarna avgår från Vinnerstadsvägen (utanför entrén).

AVGÅNGSTIDER
17.15, 17.45, 18.15 och 18.45.

BOENDE I SAMBAND MED VÄTTERN BIKE GAMES

Vill du bo på hotell i stads- eller brunnsmiljö, på värdshus eller pensionat? Kanske hyra stuga eller bo på camping precis bredvid stranden? Bo på vandrarhem eller bed & breakfast vid Göta kanal? I Motala finns det boende som passar alla. Gå till motala.se för att läsa mer och boka boende (länk öppnas i nytt flik)

VÄNNER