Frågor & svar

 • Vad gör jag om jag inte fått en plats?

  Kölistan

  Alla de som inte fick en plats den 4:e november har placerats i kölistan i den ordning anmälan kom in. Det innebär att om platser inte betalas så kommer dessa tillsättas från kölistan uppifrån. Om man får en plats via kölistan kommer man få ett mail som berättar hur man går till väga.

  Klassikeranmälan

  Klassikerdeltagare som fullföljt skidloppet 2016 i Öppet Spår, Vasaloppet eller Engelbrektsloppet och som inte har en startplats i Vätternrundan 2016 är välkomna med sin anmälan. Anmälan sker på Mina Sidor. Läs mer om Klassikeranmälan här!

  Transferperioden

  Efter Klassikeranmälan är avslutad öppnar vi vår transferperiod. Det innebär att man då (och endast då) får köpa och sälja startplatser i Vätternrundan. Affären fullbordas sedan på Mina Sidor och den sålda platsen registreras på den nya köparen och blir giltig. Läs mer om platsöverlåtelse här!

    
 • Min kompis och jag har fått olika starttider och har betalat våra respektive startplatser. Hur gör vi för att hamna i samma grupp?


  I mån av plats kan ni göra ett startgruppsbyte i Motala i samband med loppet. Detta görs vid ”Ändringar” i mässområdet nere vid hamnen till en kostnad av 200 kr.

    
 • Hur loggar jag in på Mina Sidor?

  Du behöver ett kundnummer och ett lösenord. Om du har kört något av våra lopp sedan 2001 så har du redan de uppgifterna. Om du glömt dessa kan du på Mina Sidor begära ut uppgifterna igen, under förutsättning att du har tillgång till den mailadress som finns lagrad hos oss. Skulle du inte ha tillgång till mailen måste du kontakta kansliet (0141-22 32 90). Klicka på ”Jag är ny kund” om du inte deltagit tidigare och registrera dina uppgifter.

    
 • Jag har beställt nya inloggningsuppgifter men får inte dessa till min e-post, varför?

  Kontrollera ditt Spam-filter, ibland hamnar e-post där. Annars kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 så hjälper vi dig.

    
 • Hur tar jag bort min intresseanmälan?

  Om du behöver göra om eller ta bort din intresseanmälan går du till Mina Sidor, klickar på ”Anmälningar” i den blå menyn och väljer lopp.
  Du kommer då till din sida för din intresseanmälan och längst ut till höger ser du en soptunnesymbol.
  Klicka på den och klicka Ok när du får frågan.
  Därefter är din anmälan borttagen och du kan göra en ny intresseanmälan.

    
 • Måste jag bekräfta min/gruppens intresseanmälan?

  Nej, din eller gruppens intresseanmälan stängs per automatik när Mina Sidor stängs kl 12.00 på anmälningsdagen.

    
 • Anmälningskoden har 12 tecken (13 med bindestreck)

  Anmälningskoden är 12 tecken lång (123456-abcdef). MEN! Bindestrecket ska med vilket gör det till 13 tecken.

  Alltså ska hela koden INKLUSIVE bindestreck skrivas eller klistras in!

    
 • Hur fungerar anmälan till Vätternrundan?

  Till Vätternrundan måste du göra en intresseanmälan för att få den anmälningskod som du anmäler dig med den 4:e november. Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din intresseanmälan. Sedan väntar du till anmälningsdagen den 4:e november och klistrar in din anmälningskod. Om du blivit tilldelad en plats får du ett mail om detta och har i och med det fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan här!

    
 • Vad är lojalitetsprogrammet?

  Det är till för att premiera de cyklister i Vätternrundan som återkommer år efter år. Kraven är att du ska ha genomfört minst tre Vätternrundan under de senaste sex åren. Du måste genomföra intresseanmälan och anmälan som vanligt men om du fyllt i på Mina Sidor att du vill utnyttja lojalitetsprogrammet kommer du att tilldelas en plats om du inte tilldelas en i den ordinarie anmälan.

    
 • Vad är platsöverlåtelse och hur fungerar det?

  Under perioden 26 mars till 18 maj är vår transferperiod. Du ges då, och endast då, möjlighet att köpa och sälja en startplats i Vätternrundan (OBS! Vätternrundan säljer inga platser efter 4 november. Du får hitta köpare/säljare på till exempel tradera.se eller blocket.se). Platsöverlåtelse är även tillåtet i Tjej- och Halvvättern. Läs mer om det på siten: VätternrundanTjejvättern och Halvvättern

    
 • Jag vill cykla tillsammans med vänner. Hur anmäler jag oss som en grupp?

  FÖR ALLA LOPP:
  En person skapar gruppen på Mina Sidor och blir då gruppledare. Gruppledaren väjer ”Skapa en grupp” och erhåller en anmälningskod som ges ut till övriga i gruppen. Observera att samtliga gruppmedlemmar måste ha ett konto hos Vätternrundan. Det registrerar man på Mina Sidor. Gruppmedlemmarna loggar in på Mina Sidor och väljer aktuellt lopp, klickar sedan på ”Gå med i grupp” och fyller där i anmälningskoden.
  FÖR HALVVÄTTERN OCH TJEJVÄTTERN:
  När gruppledaren ser att alla finns med i gruppen klickar han/hon på ”bekräfta/betala grupp”. Då sätts starttiden och gruppen stängs. Efter detta moment kan inga fler läggas till i gruppen.
  FÖR VÄTTERNRUNDAN:
  På anmälningsdagen, den 4 november, går gruppledaren in och anmäler gruppen med anmälningskoden.

    
 • Hur fungerar anmälan till Tjej- och Halvvättern?

  Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din anmälan. Därefter har du fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan: Tjejvättern, Halvvättern

    
 • Jag ska välja önskad starttid, men vissa tider är rödmarkerade. Är dessa starttider fulltecknade?

  Nej, dessa tidsintervaller påvisar endast att de är eftertraktade tider som många vill ha. Gul är mindre eftertraktade tider och grönt är minst eftertraktade.

    
 • Jag har råkat klickat på knappen ”Bekräfta/betala” innan alla gruppmedlemmar hunnit gå med i gruppen. Vad gör jag?


  Om ingen i gruppen har hunnit betala sin plats går detta att ordna. Varje gruppmedlem måste gå in på Mina Sidor, klicka på ”Anmälningar” och aktuellt lopp. Längst till höger efter namnet finns en soptunne-symbol. Klicka på den och din anmälan tas bort och ni kan göra om anmälan på nytt.

  Detta gäller bara TJEJVÄTTERN och HALVVÄTTERN!

    
 • Hur fungerar klassikeranmälan?

  Efter Vasaloppet 2016 kan du som genomfört något av skidloppen under Vasaloppsveckorna (inklusive Engelbrektsloppet) anmäla dig på klassikerplatserna. Läs mer här!

    
 • Jag har blivit sjuk/skadad och kan inte delta. Hur gör jag?


  Om du har tecknat Startklarförsäkringen kontaktar du först Folksam på telefonnummer 0771-96 09 60. Därefter kontaktar du Vätternrundans kansli på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se som avanmäler dig. Har man inte tecknat startklarförsäkringen görs tyvärr ingen återbetalning av startavgiften.

    
 • Jag har fått förhinder och kan inte delta. Hur avanmäler jag mig?

  Kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se. Vätternrundan återbetalar inte din startavgift.

    
vatternrundan.se > Håkan Sjöström om Vätternrundan

Håkan Sjöström om Vätternrundan

"Att cykla Vätternrundan är en motionsupplevelsernas upplevelse och något man bär med sig för evigt."

Håkan Sjöström

Västerås

Att motionera ger många upplevelser. Att cykla Vätternrundan är en motionsupplevelsernas upplevelse och något man bär med sig för evigt. Har du redan gjort det så gör det igen och har du inte gjort det så har du något fantastiskt att se fram emot.

2017 var det dags för fjärde resan runt sjön. Det finns mycket att säga om dom tre tidigare rundorna men det får bli en annan gång. Nu stod vi där på startlinjen vid 06-tiden förväntasfulla, kissnödiga, pirriga och nervösa den där lördagen i slutet av juni med 300 km och en hel dags cyklande framför oss. Det var vi – ”los tres amigos”, jag, Peter och Simon med sällskap av Mallis-lägerkompisarna Anders och Andreas från Skåne. Fem något sammanbitna men glada motionärer drog iväg med den tilldelade startgruppen.

Vilken resa det blev. Helt magisk och jag är helt säker på att 2017 års Vätternrunda kommer att gå till historien som en av de som hade bästa möjliga väder. I stort sett ingen vind och sol, sol ,sol. Vättern låg spegelblank på vår högra sida när vi närmade oss Jönköping i tidig morgon. Det händer max fem gånger under året var det någon lokal förmåga som sa.

Det är klart att cyklandet och ”prylnörderiet” har sin tjusning men människorna man träffar är det som egentligen betyder någonting och som skapar dom oförglömliga spåren i själen. Det är ju det som gör Vätternrundan till en folkrörelse. En helt en unik företeelse och upplevelse som är omöjlig att inte förälska sig i. Trampa och cykla kan man ju göra när som helst och nästan var som helst men när man gör det med alla andra ungefär 23 000 runt Vättern den där lördagen under cykelveckan kan det inte jämföras med annat.

Man träffar ju – och pratar med – en salig blandning av gubbar och tanter. En del har man träffat tidigare på Mallorca-läger eller i andra sammanhang. Man stöter på massor av entusiastiska och trevliga funktionärer som förtjänar all uppmuntran. Ibland byter man bara några ord och ibland pratar men en längre stund. En del hinner man prata med flera gånger då men ses vid olika ställen helt slumpmässigt under dagen. Galet. Vi gafflade med Bingo Rimér strax före start, jag snackade lite med herr Pietilä som är en välkänd cykelprofil från mina hemtrakter i klungan på väg ut ur Motala. Lite snack, livesändning, filminspelning och fotografering med Roberto Vacchi blev det längs resan och även prat med Kalle som är en av skidåkarna i Jörgen Brinks Ski Team. Han är inte bara en fena på skidor utan en jäkligt bra cyklist också. I Medevi blev det glada tillrop och vinkande till Helena och Bengt som har sin affär där dom säljer den – i cykelkretsar – klassiska salvan ”rumpräddaren”.

Tanken slår mig nu. Hur hinner man med att cykla egentligen? Säkert är det så att det är alla dessa möten och snack med människor som gör att man helt plötsligt inser att man är inne på sista delen av rundan och att målet är nära. Även om man vill göra en bra tid så vill man inte att det ska ta slut. Märkligt och hela grejen är lurigt beroendeframkallande.
Att jag slog personligt, krossade farsgubbens familjerekort och var först över linjen i vårt team på fem när jag dundrade in under portalen på drygt 8 timmar spelade inte så stor roll när vi hade eftersnack och after bike i en Motalapark som kokade av ovärderliga funktionärer, cykelentusiaster och en stor sol. En helt magisk folkfest!

Har du redan gjort det så gör det igen och har du inte gjort det så har du något fantastiskt att se fram emot. Upplev Vätternrundan. En sak är helt säker. Håll i er i Motala. Los Tres Amigos will be back! 

  

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten