Frågor & svar

 • Vad gör jag om jag inte fått en plats?

  Kölistan

  Alla de som inte fick en plats den 4:e november har placerats i kölistan i den ordning anmälan kom in. Det innebär att om platser inte betalas så kommer dessa tillsättas från kölistan uppifrån. Om man får en plats via kölistan kommer man få ett mail som berättar hur man går till väga.

  Klassikeranmälan

  Klassikerdeltagare som fullföljt skidloppet 2016 i Öppet Spår, Vasaloppet eller Engelbrektsloppet och som inte har en startplats i Vätternrundan 2016 är välkomna med sin anmälan. Anmälan sker på Mina Sidor. Läs mer om Klassikeranmälan här!

  Transferperioden

  Efter Klassikeranmälan är avslutad öppnar vi vår transferperiod. Det innebär att man då (och endast då) får köpa och sälja startplatser i Vätternrundan. Affären fullbordas sedan på Mina Sidor och den sålda platsen registreras på den nya köparen och blir giltig. Läs mer om platsöverlåtelse här!

 • Min kompis och jag har fått olika starttider och har betalat våra respektive startplatser. Hur gör vi för att hamna i samma grupp?


  I mån av plats kan ni göra ett startgruppsbyte i Motala i samband med loppet. Detta görs vid ”Ändringar” i mässområdet nere vid hamnen till en kostnad av 200 kr.

 • Hur loggar jag in på Mina Sidor?

  Du behöver ett kundnummer och ett lösenord. Om du har kört något av våra lopp sedan 2001 så har du redan de uppgifterna. Om du glömt dessa kan du på Mina Sidor begära ut uppgifterna igen, under förutsättning att du har tillgång till den mailadress som finns lagrad hos oss. Skulle du inte ha tillgång till mailen måste du kontakta kansliet (0141-22 32 90). Klicka på ”Jag är ny kund” om du inte deltagit tidigare och registrera dina uppgifter.

 • Jag har beställt nya inloggningsuppgifter men får inte dessa till min e-post, varför?

  Kontrollera ditt Spam-filter, ibland hamnar e-post där. Annars kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 så hjälper vi dig.

 • Hur tar jag bort min intresseanmälan?

  Om du behöver göra om eller ta bort din intresseanmälan går du till Mina Sidor, klickar på ”Anmälningar” i den blå menyn och väljer lopp.
  Du kommer då till din sida för din intresseanmälan och längst ut till höger ser du en soptunnesymbol.
  Klicka på den och klicka Ok när du får frågan.
  Därefter är din anmälan borttagen och du kan göra en ny intresseanmälan.

 • Måste jag bekräfta min/gruppens intresseanmälan?

  Nej, din eller gruppens intresseanmälan stängs per automatik när Mina Sidor stängs kl 12.00 på anmälningsdagen.

 • Anmälningskoden har 12 tecken (13 med bindestreck)

  Anmälningskoden är 12 tecken lång (123456-abcdef). MEN! Bindestrecket ska med vilket gör det till 13 tecken.

  Alltså ska hela koden INKLUSIVE bindestreck skrivas eller klistras in!

 • Hur fungerar anmälan till Vätternrundan?

  Till Vätternrundan måste du göra en intresseanmälan för att få den anmälningskod som du anmäler dig med den 4:e november. Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din intresseanmälan. Sedan väntar du till anmälningsdagen den 4:e november och klistrar in din anmälningskod. Om du blivit tilldelad en plats får du ett mail om detta och har i och med det fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan här!

 • Vad är lojalitetsprogrammet?

  Det är till för att premiera de cyklister i Vätternrundan som återkommer år efter år. Kraven är att du ska ha genomfört minst tre Vätternrundan under de senaste sex åren. Du måste genomföra intresseanmälan och anmälan som vanligt men om du fyllt i på Mina Sidor att du vill utnyttja lojalitetsprogrammet kommer du att tilldelas en plats om du inte tilldelas en i den ordinarie anmälan.

 • Vad är platsöverlåtelse och hur fungerar det?

  Under perioden 26 mars till 18 maj är vår transferperiod. Du ges då, och endast då, möjlighet att köpa och sälja en startplats i Vätternrundan (OBS! Vätternrundan säljer inga platser efter 4 november. Du får hitta köpare/säljare på till exempel tradera.se eller blocket.se). Platsöverlåtelse är även tillåtet i Tjej- och Halvvättern. Läs mer om det på siten: VätternrundanTjejvättern och Halvvättern

 • Jag vill cykla tillsammans med vänner. Hur anmäler jag oss som en grupp?

  FÖR ALLA LOPP:
  En person skapar gruppen på Mina Sidor och blir då gruppledare. Gruppledaren väjer ”Skapa en grupp” och erhåller en anmälningskod som ges ut till övriga i gruppen. Observera att samtliga gruppmedlemmar måste ha ett konto hos Vätternrundan. Det registrerar man på Mina Sidor. Gruppmedlemmarna loggar in på Mina Sidor och väljer aktuellt lopp, klickar sedan på ”Gå med i grupp” och fyller där i anmälningskoden.
  FÖR HALVVÄTTERN OCH TJEJVÄTTERN:
  När gruppledaren ser att alla finns med i gruppen klickar han/hon på ”bekräfta/betala grupp”. Då sätts starttiden och gruppen stängs. Efter detta moment kan inga fler läggas till i gruppen.
  FÖR VÄTTERNRUNDAN:
  På anmälningsdagen, den 4 november, går gruppledaren in och anmäler gruppen med anmälningskoden.

 • Hur fungerar anmälan till Tjej- och Halvvättern?

  Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din anmälan. Därefter har du fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan: Tjejvättern, Halvvättern

 • Jag ska välja önskad starttid, men vissa tider är rödmarkerade. Är dessa starttider fulltecknade?

  Nej, dessa tidsintervaller påvisar endast att de är eftertraktade tider som många vill ha. Gul är mindre eftertraktade tider och grönt är minst eftertraktade.

 • Jag har råkat klickat på knappen ”Bekräfta/betala” innan alla gruppmedlemmar hunnit gå med i gruppen. Vad gör jag?


  Om ingen i gruppen har hunnit betala sin plats går detta att ordna. Varje gruppmedlem måste gå in på Mina Sidor, klicka på ”Anmälningar” och aktuellt lopp. Längst till höger efter namnet finns en soptunne-symbol. Klicka på den och din anmälan tas bort och ni kan göra om anmälan på nytt.

  Detta gäller bara TJEJVÄTTERN och HALVVÄTTERN!

 • Hur fungerar klassikeranmälan?

  Efter Vasaloppet 2016 kan du som genomfört något av skidloppen under Vasaloppsveckorna (inklusive Engelbrektsloppet) anmäla dig på klassikerplatserna. Läs mer här!

 • Jag har blivit sjuk/skadad och kan inte delta. Hur gör jag?


  Om du har tecknat Startklarförsäkringen kontaktar du först Folksam på telefonnummer 0771-96 09 60. Därefter kontaktar du Vätternrundans kansli på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se som avanmäler dig. Har man inte tecknat startklarförsäkringen görs tyvärr ingen återbetalning av startavgiften.

 • Jag har fått förhinder och kan inte delta. Hur avanmäler jag mig?

  Kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se. Vätternrundan återbetalar inte din startavgift.

vatternrundan.se > Regler

Regler

I Vätternrundan gäller följande

 • Kom ihåg att deltagande sker på egen risk!
 • Du måste minst fylla 18 under det år du tänker deltaga.
 • Startbevis får ej överlåtas och ej heller nyttjas av annan person.
 • Varje cyklist ansvarar för att vara registrerad på den nummerlapp och chip som används.
 • Inga följebilar eller egna depåer, vare sig privata eller från företag, är tillåtna.
 • Ej anmälda följecyklande personer är inte tillåtna på banan.
 • Godkänd cykelhjälm enligt europeisk EN 1078-standard ska användas under HELA loppet. Hjälmen skall bäras på huvudet och vara synlig för övriga deltagare och funktionärer. Således är inte uppblåsbar nackkrage, ex modell Hövding, godkänd under Vätternrundans arrangemang..
 • Chip ska bäras på hjälmens högra sida ovanför örat, nummerlapp på bröstet (pga. identifiering av deltagare efter fotografering som görs utmed banan) och cykelnummerlapp på styret under hela loppet. Chip från andra lopp ska tas bort! Om hjälmen är fuktig bör du torka av den innan du klistrar på chippet.
 • Det är inte tillåtet att använda din telefon (gäller såväl samtal som sms och fotografering) när du sitter på cykeln. Om du i en nödsituation måste nyttja telefonen så kliv av cykeln och gå bort från vägen för att inte påverka säkerheten under loppet.Vätternrundan vill också uppmana deltagare att INTE fotografera eventuella olyckor och skador för delning i sociala medier med hänsyn till de drabbade och deras anhöriga.
 • Det är inte tillåtet att lyssna på musik i hörlurar under loppet då uppmärksamheten mot övriga deltagare och andra trafikanter blir lidande.
 • Ingen langning, draghjälp eller pace från motorfordon är tillåten.

Regler för din cykel

 • Inga liggcyklar är tillåtna. Dispens kan ges i undantagsfall av medicinska skäl men då måste du kontakta kansliet i god tid före anmälan.
 • Inga tempostyren, triathlon- eller extrabågar är tillåtna (barends är tillåtna), heltäckta hjul är inte tillåtna.
 • Endast cyklar med två hjul är tillåtna. Enhjuling, trehjuling, roller eller motordriven cykel är inte tillåtna.
 • Fungerande fram och baklyse samt godkända reflexer måste användas från skymning till kl 03.00. Observera att detta gäller både natten till lördag och natten till söndag.
 • Inga cyklar med plats för mer än två personer får användas. Om man åker tandem måste båda vara anmälda och sitta vända i cykelns färdriktning.
 • Cyklar som bedöms vara trafikfarliga får inte användas. Vid tveksamhet kontakta kansliet.
 • Hänsyn ska visas mot samtliga medtrafikanter och funktionärs eller flaggvakts anvisning ska följas.
 • Mer information om rätt utrustad cykel finns här!

Cykla med förnuft

 • Om du stannar, kliv av vägbanan med cykeln, annars utgör du en fara för övriga trafikanter.
 • Gör inga farliga omkörningar! Du kör på allmän väg med normal trafik.
 • Hindra inte övrig trafik genom att köra i bredd.
 • För den ovane cyklisten är det förenat med stor fara att åka i klunga. Håll din egen takt och ”skruva” inte upp tempot för hårt i början av loppet.
 • Du får inte avvika från banan utan att ha lämnat cykeln väl synlig vid vägkanten.
 • I övrigt ska gällande trafikregler, lagar och förordningar följas.
 • Vila minst sex (6) timmar innan bilkörning efter målgång, se Trafikförordningen 3 kap. 1§.

Vila sex timmar

Du måste ha minst sex timmars vila efter fullföljd runda innan du sätter dig bakom ratten i en bil och själv kör från Motala. Tyvärr har vi haft olyckor som en följd av att trötta cyklister kört bil efter rundan. Därför är polisens och Vätternrundans maning att vila innan du kör hem. Poliskontroller kommer att ske. Kontroller görs vid starten och utmed banan. Om överträdelse av dessa regler sker diskvalificeras berörd cyklist. Samtliga deltagare förbinder sig att följa dessa regler genom sin namnteckning på startbeviset.

Nedskräpning

Observera att nedskräpning är förbjuden enligt svensk lag, läs mer på Håll Sverige Rent. Släng inte skräp längs med banan utan plocka med dig skräpet och släng i depåerna eller i de skräpzoner som finns på ett flertal platser utmed banan. Tack för att du hjälper oss hjälpa miljön.

Stopptider

Vätternrundan har tre stopptider du måste känna till. Första gäller Jönköpings-depån, som stänger kl. 11.30 på lördagen. Andra tiden avser Hjo-depån, som stänger kl. 16.00 och den tredje tiden gäller målet, som stänger kl. 24.00. Om du inte passerat depån innan den utsatta tiden blir du tagen av banan!

Medalj och diplom

Medalj får alla som fullföljt rundan, direkt efter målgång. De som fullföljer sin 5:e, 10:e, 15:e, 20:e, 25:e, 30:e, 35:e, 40:e, 45:e eller 50:e runda hedras med särskilda medaljer. Du uppger själv hur många lopp du deltagit i på anmälningsformuläret.

Fotografering

Vätternrundan förbehåller sig rätten att få använda foton (inklusive rörliga) på deltagare i sin marknadsföring. Om du tror att du finns med på någon bild och vill bli borttagen, vänligen kontakta 0141 22 32 90 så åtgärdar vi det.

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten