Frågor & svar

 • Vad gör jag om jag inte fått en plats?

  Kölistan

  Alla de som inte fick en plats den 4:e november har placerats i kölistan i den ordning anmälan kom in. Det innebär att om platser inte betalas så kommer dessa tillsättas från kölistan uppifrån. Om man får en plats via kölistan kommer man få ett mail som berättar hur man går till väga.

  Klassikeranmälan

  Klassikerdeltagare som fullföljt skidloppet 2016 i Öppet Spår, Vasaloppet eller Engelbrektsloppet och som inte har en startplats i Vätternrundan 2016 är välkomna med sin anmälan. Anmälan sker på Mina Sidor. Läs mer om Klassikeranmälan här!

  Transferperioden

  Efter Klassikeranmälan är avslutad öppnar vi vår transferperiod. Det innebär att man då (och endast då) får köpa och sälja startplatser i Vätternrundan. Affären fullbordas sedan på Mina Sidor och den sålda platsen registreras på den nya köparen och blir giltig. Läs mer om platsöverlåtelse här!

 • Min kompis och jag har fått olika starttider och har betalat våra respektive startplatser. Hur gör vi för att hamna i samma grupp?


  I mån av plats kan ni göra ett startgruppsbyte i Motala i samband med loppet. Detta görs vid ”Ändringar” i mässområdet nere vid hamnen till en kostnad av 200 kr.

 • Hur loggar jag in på Mina Sidor?

  Du behöver ett kundnummer och ett lösenord. Om du har kört något av våra lopp sedan 2001 så har du redan de uppgifterna. Om du glömt dessa kan du på Mina Sidor begära ut uppgifterna igen, under förutsättning att du har tillgång till den mailadress som finns lagrad hos oss. Skulle du inte ha tillgång till mailen måste du kontakta kansliet (0141-22 32 90). Klicka på ”Jag är ny kund” om du inte deltagit tidigare och registrera dina uppgifter.

 • Jag har beställt nya inloggningsuppgifter men får inte dessa till min e-post, varför?

  Kontrollera ditt Spam-filter, ibland hamnar e-post där. Annars kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 så hjälper vi dig.

 • Hur tar jag bort min intresseanmälan?

  Om du behöver göra om eller ta bort din intresseanmälan går du till Mina Sidor, klickar på ”Anmälningar” i den blå menyn och väljer lopp.
  Du kommer då till din sida för din intresseanmälan och längst ut till höger ser du en soptunnesymbol.
  Klicka på den och klicka Ok när du får frågan.
  Därefter är din anmälan borttagen och du kan göra en ny intresseanmälan.

 • Måste jag bekräfta min/gruppens intresseanmälan?

  Nej, din eller gruppens intresseanmälan stängs per automatik när Mina Sidor stängs kl 12.00 på anmälningsdagen.

 • Anmälningskoden har 12 tecken (13 med bindestreck)

  Anmälningskoden är 12 tecken lång (123456-abcdef). MEN! Bindestrecket ska med vilket gör det till 13 tecken.

  Alltså ska hela koden INKLUSIVE bindestreck skrivas eller klistras in!

 • Hur fungerar anmälan till Vätternrundan?

  Till Vätternrundan måste du göra en intresseanmälan för att få den anmälningskod som du anmäler dig med den 4:e november. Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din intresseanmälan. Sedan väntar du till anmälningsdagen den 4:e november och klistrar in din anmälningskod. Om du blivit tilldelad en plats får du ett mail om detta och har i och med det fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan här!

 • Vad är lojalitetsprogrammet?

  Det är till för att premiera de cyklister i Vätternrundan som återkommer år efter år. Kraven är att du ska ha genomfört minst tre Vätternrundan under de senaste sex åren. Du måste genomföra intresseanmälan och anmälan som vanligt men om du fyllt i på Mina Sidor att du vill utnyttja lojalitetsprogrammet kommer du att tilldelas en plats om du inte tilldelas en i den ordinarie anmälan.

 • Vad är platsöverlåtelse och hur fungerar det?

  Under perioden 26 mars till 18 maj är vår transferperiod. Du ges då, och endast då, möjlighet att köpa och sälja en startplats i Vätternrundan (OBS! Vätternrundan säljer inga platser efter 4 november. Du får hitta köpare/säljare på till exempel tradera.se eller blocket.se). Platsöverlåtelse är även tillåtet i Tjej- och Halvvättern. Läs mer om det på siten: VätternrundanTjejvättern och Halvvättern

 • Jag vill cykla tillsammans med vänner. Hur anmäler jag oss som en grupp?

  FÖR ALLA LOPP:
  En person skapar gruppen på Mina Sidor och blir då gruppledare. Gruppledaren väjer ”Skapa en grupp” och erhåller en anmälningskod som ges ut till övriga i gruppen. Observera att samtliga gruppmedlemmar måste ha ett konto hos Vätternrundan. Det registrerar man på Mina Sidor. Gruppmedlemmarna loggar in på Mina Sidor och väljer aktuellt lopp, klickar sedan på ”Gå med i grupp” och fyller där i anmälningskoden.
  FÖR HALVVÄTTERN OCH TJEJVÄTTERN:
  När gruppledaren ser att alla finns med i gruppen klickar han/hon på ”bekräfta/betala grupp”. Då sätts starttiden och gruppen stängs. Efter detta moment kan inga fler läggas till i gruppen.
  FÖR VÄTTERNRUNDAN:
  På anmälningsdagen, den 4 november, går gruppledaren in och anmäler gruppen med anmälningskoden.

 • Hur fungerar anmälan till Tjej- och Halvvättern?

  Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din anmälan. Därefter har du fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan: Tjejvättern, Halvvättern

 • Jag ska välja önskad starttid, men vissa tider är rödmarkerade. Är dessa starttider fulltecknade?

  Nej, dessa tidsintervaller påvisar endast att de är eftertraktade tider som många vill ha. Gul är mindre eftertraktade tider och grönt är minst eftertraktade.

 • Jag har råkat klickat på knappen ”Bekräfta/betala” innan alla gruppmedlemmar hunnit gå med i gruppen. Vad gör jag?


  Om ingen i gruppen har hunnit betala sin plats går detta att ordna. Varje gruppmedlem måste gå in på Mina Sidor, klicka på ”Anmälningar” och aktuellt lopp. Längst till höger efter namnet finns en soptunne-symbol. Klicka på den och din anmälan tas bort och ni kan göra om anmälan på nytt.

  Detta gäller bara TJEJVÄTTERN och HALVVÄTTERN!

 • Hur fungerar klassikeranmälan?

  Efter Vasaloppet 2016 kan du som genomfört något av skidloppen under Vasaloppsveckorna (inklusive Engelbrektsloppet) anmäla dig på klassikerplatserna. Läs mer här!

 • Jag har blivit sjuk/skadad och kan inte delta. Hur gör jag?


  Om du har tecknat Startklarförsäkringen kontaktar du först Folksam på telefonnummer 0771-96 09 60. Därefter kontaktar du Vätternrundans kansli på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se som avanmäler dig. Har man inte tecknat startklarförsäkringen görs tyvärr ingen återbetalning av startavgiften.

 • Jag har fått förhinder och kan inte delta. Hur avanmäler jag mig?

  Kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se. Vätternrundan återbetalar inte din startavgift.

vatternrundan.se > Om anmälan > Platsöverlåtelse

Platsöverlåtelse

Byta starttid

Om man skulle vilja byta starttid så är det möjligt i Ändringstältet i anslutning till nummerlappsutdelningen i Stadsparken under arrangemangsdagarna. Det är möjligt i mån av plats och kostar 200 SEK.

Köpa startplats i andra hand

I och med att Vätternrundan 300 km blir fulltecknad och efterfrågan på platser är stor så tillåter vi överlåtelse av startplats till annan person från den 20 mars till den 4 juni (13 juni för Vätternrundan 300 km). Observera att det endast är under platsöverlåtelseperioden som namnbytet går att genomföra och att du därför ska vänta med att köpa plats tills dess! Platsöverlåtelse kan göras även till MTB-Vättern 25 km/50 km, Tjejvätten 100 km, Vätternrundan 100 km och Halvvättern 150 km.

Vi råder er att iaktta försiktighet när ni köper startplatser. Näthandel kan medföra en risk, oavsett vilken sida du nyttjar, men på bland annat vårt community på Cykla.se och startplatser.se går det att köpa och sälja platser.

Säljaren genomför namnbyte på Mina Sidor

Namnbytet görs under platsöverlåtelseperioden av säljaren på Mina Sidor med direktbetalning av administrationsavgiften 200 SEK.

Köparen lämnar kundnummer (om du inte har något registrerar du dig på Mina Sidor där du också kan skicka efter nytt om du glömt ditt) och födelsedatum till säljaren som därefter genomför bytet.

Viktigt om MTB-Vättern

Observera! Om du är född tidigare än 2004 kan du inte köpa en startplats som är avsedd för ungdomar födda 2004-2007. Dessa startplatser har en ordinarie startavgift på 200 SEK. Från 15 år och uppåt är den ordinarie startavgiften 500 SEK.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar kring köp och sälj av startplatser till Vätternrundan 2018 uppdelat på Köpare och Säljare.

Obs! för En Svensk Klassiker gäller anmälan via hemsidan, 5-18 mars, efter genomfört skidlopp 2018.

Köparen

Är namnbyte ett krav för att överlåtelse av startplats ska bli giltig?
Ja!

Som köpare så skickar jag mina personuppgifter till säljaren som står för själva jobbet att göra namnbyte?
Ja! Du skickar uppgift om ditt kundnummer och födelsedatum (ÅÅÅÅ-MM-DD). Därefter får säljaren tillgång till övriga uppgifter.

Vilket pris gäller när jag köper startplats?
Priset bestäms av säljaren och köparen, men som vägledning kostade en startplats då loppet blev fullbokat online 1400 SEK för enskild anmälan samt 1800 SEK för deltagare i förbokade grupper.
Till detta tillkommer en administrativ avgift på 200 SEK som säljaren betalar i samband med överlåtelsen.

Är startplatsen jag köpt äkta?
När säljaren anmält namnbytet skickas ett bekräftelsemail till både säljaren och köparen som intyg på att bytet registrerats.
Du kan söka på Resultat på hemsidan och kontrollera att överlåtelsen är klar.

Hur vet jag att säljaren är seriös och verkligen genomför namnbyte?
Som vid all annan privathandel och internethandel gäller att snabba affärer inte alltid är goda affärer. Under platsöverlåtelseperioden får både köparen och säljaren en kvittens på att namnbytet genomförts. Därför rekommenderas inga köp innan denna period! Du kan under sidan Resultat kontrollera att säljaren har en startplats genom att söka på dennes namn. Om du är osäker, kontakta kansliet info@vatternrundan.se för att försäkra dig om att säljaren har en plats.

Får jag som köpare tillgång till Mina Sidor?
Ja, eftersom du måste registrera dig för att erhålla ditt kundnummer.

Tar jag också över säljarens Startklarförsäkring?
Nej. Startklar är en personlig försäkring. Du kan komplettera med en egen Startklarförsäkring.

Om jag köper startplats med annan starttid än min kompis, kan vi byta till samma tid?
Ja! Du kan byta på plats i Motala vid Ändringar i Stadsparken i mån av plats för 200 SEK.

Kan jag byta starttid från normal startgrupp till Sub-grupp?
Nej!

Kan jag byta starttid från Sub-grupp till normal startgrupp?
Ja! i Motala i mån av plats för 200 SEK.

Kan jag byta starttid mellan Sub-grupper?
Nej!

Men Vätternrundan 300 km är ju fulltecknad så hur kan byte av starttid i mån av plats vara möjlig?!
Återbud p.g.a sjukdom och dylikt ger luckor som används till byte av starttid.

Vad händer om jag köper startplats innan platsöverlåtelseperioden?
Du måste vara säker på att säljaren genomför namnbytet på Mina Sidor under platsöverlåtelseperioden. Övrig tid är namnbyte inte möjlig och startbeviset som då fortfarande är i säljarens namn ger dig inte rätt till start i Vätternrundan. Se upp för bedragare!

Vad händer om jag köper startplats efter platsöverlåtelseperioden?
Se ovan.

Jag köper startbevis och struntar i namnbyte…
Att köra med startbevis i annans namn är inte tillåtet och stickprovskontroll av ID görs vid nummerlappsutdelningen. Den som deltar i annans namn omfattas inte av Vätternrundan kollektiva olycks- och ansvarsförsäkring.

Dessutom:

 • Om du blir påkommen blir du diskvalificerad.
 • Tiden som publiceras och sparas på www.vatternrundan.se blir inte i ditt namn.
 • Diplom kan inte skrivas ut i ditt namn.
 • Loppet kan du inte räkna in i En Svensk Klassiker.
 • Du har ingen möjlighet till kvitto från arrangören eller till avbeställningsförsäkring.

Säljaren

Är det jag som säljare som gör jobbet med namnbyte?
Både ja och nej! Köparen måste först registrera sig som kund på Mina Sidor för att erhålla det kundnummer som säljaren behöver för överlåtelsen. Därefter går du till Mina Sidor och loggar in och genomför namnbyte genom att fylla i köparens kundnummer och födelsedatum (ÅÅÅÅ-MM-DD) och betalar 200 SEK i administrationsavgift genom direktbetalning.
Efter du anmält namnbytet skickas ett bekräftelsemail till både dig och köparen.

Vad är direktbetalning?
Betalning online med Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB internetbank eller Visa och Mastercard betalkort.

Jag har inte inloggningsuppgifter till Mina Sidor?
Om din e-postadress finns registrerad så beställer du själv inlogg på Mina Sidors inloggningssida, om inte, maila oss (info@vatternrundan.se) ditt fullständiga personnummer samt den e-postadress du vill att vi skickar inloggningsuppgifterna till.

Vilket pris gäller när jag säljer min startplats?
Priset bestäms av säljaren och köparen, men som vägledning kostade en startplats då loppet blev fullbokat online 1400 SEK för enskild anmälan samt 1800 SEK för deltagare i förbokade grupper.
Till detta tillkommer en administrativ avgift på 200 SEK som säljaren betalar i samband med överlåtelsen.

Kan jag sälja min startplats och låta min startklarförsäkring ingå som extra plus?
Startklarförsäkringen är personlig så det går inte.

Kan jag sälja min startplats innan eller efter platsöverlåtelseperioden?
Vi råder aldrig någon att köpa/sälja sin startplats utanför platsöverlåtelseperioden. Men om du säljer måste du fullfölja affären genom att utföra namnbyte på Mina Sidor under platsöverlåtelseperioden annars ger inte startbeviset rätt till start för köparen.

Vad händer om jag säljer startplats efter platsöverlåtelseperioden?
Efter platsöverlåtelseperioden kan inte namnbyte göras och överlåtelsen blir inte giltig så startbeviset ger inte rätt till start.

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten