Frågor & svar

 • Vad gör jag om jag inte fått en plats?

  Kölistan

  Alla de som inte fick en plats den 4:e november har placerats i kölistan i den ordning anmälan kom in. Det innebär att om platser inte betalas så kommer dessa tillsättas från kölistan uppifrån. Om man får en plats via kölistan kommer man få ett mail som berättar hur man går till väga.

  Klassikeranmälan

  Klassikerdeltagare som fullföljt skidloppet 2016 i Öppet Spår, Vasaloppet eller Engelbrektsloppet och som inte har en startplats i Vätternrundan 2016 är välkomna med sin anmälan. Anmälan sker på Mina Sidor. Läs mer om Klassikeranmälan här!

  Transferperioden

  Efter Klassikeranmälan är avslutad öppnar vi vår transferperiod. Det innebär att man då (och endast då) får köpa och sälja startplatser i Vätternrundan. Affären fullbordas sedan på Mina Sidor och den sålda platsen registreras på den nya köparen och blir giltig. Läs mer om platsöverlåtelse här!

 • Min kompis och jag har fått olika starttider och har betalat våra respektive startplatser. Hur gör vi för att hamna i samma grupp?


  I mån av plats kan ni göra ett startgruppsbyte i Motala i samband med loppet. Detta görs vid ”Ändringar” i mässområdet nere vid hamnen till en kostnad av 200 kr.

 • Hur loggar jag in på Mina Sidor?

  Du behöver ett kundnummer och ett lösenord. Om du har kört något av våra lopp sedan 2001 så har du redan de uppgifterna. Om du glömt dessa kan du på Mina Sidor begära ut uppgifterna igen, under förutsättning att du har tillgång till den mailadress som finns lagrad hos oss. Skulle du inte ha tillgång till mailen måste du kontakta kansliet (0141-22 32 90). Klicka på ”Jag är ny kund” om du inte deltagit tidigare och registrera dina uppgifter.

 • Jag har beställt nya inloggningsuppgifter men får inte dessa till min e-post, varför?

  Kontrollera ditt Spam-filter, ibland hamnar e-post där. Annars kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 så hjälper vi dig.

 • Hur tar jag bort min intresseanmälan?

  Om du behöver göra om eller ta bort din intresseanmälan går du till Mina Sidor, klickar på ”Anmälningar” i den blå menyn och väljer lopp.
  Du kommer då till din sida för din intresseanmälan och längst ut till höger ser du en soptunnesymbol.
  Klicka på den och klicka Ok när du får frågan.
  Därefter är din anmälan borttagen och du kan göra en ny intresseanmälan.

 • Måste jag bekräfta min/gruppens intresseanmälan?

  Nej, din eller gruppens intresseanmälan stängs per automatik när Mina Sidor stängs kl 12.00 på anmälningsdagen.

 • Anmälningskoden har 12 tecken (13 med bindestreck)

  Anmälningskoden är 12 tecken lång (123456-abcdef). MEN! Bindestrecket ska med vilket gör det till 13 tecken.

  Alltså ska hela koden INKLUSIVE bindestreck skrivas eller klistras in!

 • Hur fungerar anmälan till Vätternrundan?

  Till Vätternrundan måste du göra en intresseanmälan för att få den anmälningskod som du anmäler dig med den 4:e november. Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din intresseanmälan. Sedan väntar du till anmälningsdagen den 4:e november och klistrar in din anmälningskod. Om du blivit tilldelad en plats får du ett mail om detta och har i och med det fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan här!

 • Vad är lojalitetsprogrammet?

  Det är till för att premiera de cyklister i Vätternrundan som återkommer år efter år. Kraven är att du ska ha genomfört minst tre Vätternrundan under de senaste sex åren. Du måste genomföra intresseanmälan och anmälan som vanligt men om du fyllt i på Mina Sidor att du vill utnyttja lojalitetsprogrammet kommer du att tilldelas en plats om du inte tilldelas en i den ordinarie anmälan.

 • Vad är platsöverlåtelse och hur fungerar det?

  Under perioden 26 mars till 18 maj är vår transferperiod. Du ges då, och endast då, möjlighet att köpa och sälja en startplats i Vätternrundan (OBS! Vätternrundan säljer inga platser efter 4 november. Du får hitta köpare/säljare på till exempel tradera.se eller blocket.se). Platsöverlåtelse är även tillåtet i Tjej- och Halvvättern. Läs mer om det på siten: VätternrundanTjejvättern och Halvvättern

 • Jag vill cykla tillsammans med vänner. Hur anmäler jag oss som en grupp?

  FÖR ALLA LOPP:
  En person skapar gruppen på Mina Sidor och blir då gruppledare. Gruppledaren väjer ”Skapa en grupp” och erhåller en anmälningskod som ges ut till övriga i gruppen. Observera att samtliga gruppmedlemmar måste ha ett konto hos Vätternrundan. Det registrerar man på Mina Sidor. Gruppmedlemmarna loggar in på Mina Sidor och väljer aktuellt lopp, klickar sedan på ”Gå med i grupp” och fyller där i anmälningskoden.
  FÖR HALVVÄTTERN OCH TJEJVÄTTERN:
  När gruppledaren ser att alla finns med i gruppen klickar han/hon på ”bekräfta/betala grupp”. Då sätts starttiden och gruppen stängs. Efter detta moment kan inga fler läggas till i gruppen.
  FÖR VÄTTERNRUNDAN:
  På anmälningsdagen, den 4 november, går gruppledaren in och anmäler gruppen med anmälningskoden.

 • Hur fungerar anmälan till Tjej- och Halvvättern?

  Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din anmälan. Därefter har du fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan: Tjejvättern, Halvvättern

 • Jag ska välja önskad starttid, men vissa tider är rödmarkerade. Är dessa starttider fulltecknade?

  Nej, dessa tidsintervaller påvisar endast att de är eftertraktade tider som många vill ha. Gul är mindre eftertraktade tider och grönt är minst eftertraktade.

 • Jag har råkat klickat på knappen ”Bekräfta/betala” innan alla gruppmedlemmar hunnit gå med i gruppen. Vad gör jag?


  Om ingen i gruppen har hunnit betala sin plats går detta att ordna. Varje gruppmedlem måste gå in på Mina Sidor, klicka på ”Anmälningar” och aktuellt lopp. Längst till höger efter namnet finns en soptunne-symbol. Klicka på den och din anmälan tas bort och ni kan göra om anmälan på nytt.

  Detta gäller bara TJEJVÄTTERN och HALVVÄTTERN!

 • Hur fungerar klassikeranmälan?

  Efter Vasaloppet 2016 kan du som genomfört något av skidloppen under Vasaloppsveckorna (inklusive Engelbrektsloppet) anmäla dig på klassikerplatserna. Läs mer här!

 • Jag har blivit sjuk/skadad och kan inte delta. Hur gör jag?


  Om du har tecknat Startklarförsäkringen kontaktar du först Folksam på telefonnummer 0771-96 09 60. Därefter kontaktar du Vätternrundans kansli på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se som avanmäler dig. Har man inte tecknat startklarförsäkringen görs tyvärr ingen återbetalning av startavgiften.

 • Jag har fått förhinder och kan inte delta. Hur avanmäler jag mig?

  Kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se. Vätternrundan återbetalar inte din startavgift.

Du hittar fler svar på dina frågor i vårt kundforum KUNDO >>

Vad är platsöverlåtelse och hur fungerar det?

Under perioden 20 mars till 4 juni (13 juni för Vätternrundan 300 km) pågår vår platsöverlåtelseperiod. Du ges då, och endast då, möjlighet att köpa och sälja en startplats i Vätternrundan. Läs mer här!

Hur funkar klassikeranmälan?

Efter Vasaloppet 2018 kan du som genomfört något av skidloppen under Vasaloppsveckorna anmäla dig på klassikerplatserna. Läs mer här!

Hur loggar jag in på Mina Sidor?

Du behöver ett kundnummer och ett lösenord. Om du har kört något av våra lopp sedan 2001 så har du redan de uppgifterna. Om du glömt dessa kan du på Mina Sidor begära ut uppgifterna igen, under förutsättning att du har tillgång till den mailadress som finns lagrad hos oss. Skulle du inte ha tillgång till den mailen längre kontaktar du kansliet på info@vatternrundan.se och anger där ditt personnummer samt en korrekt mailadress så skickar vi dig inloggningsuppgifter. Klicka på ”Jag är ny kund” om du inte deltagit tidigare och registrera dina uppgifter.

Vad är skillnaden på intresseanmälan, anmälan, platstilldelning och godkänd anmälan?

Det finns fyra steg för att få en godkänd anmälan i våra lopp. Först görs intresseanmälan som ger dig/gruppen en anmälningskod. (Läs mer nedan.) Denna används vid själva huvudanmälan (gäller enbart Vätternrundan 300 km). Sedan sker platstilldelning som innebär att om du gjort anmälan korrekt på anmälningsdagen och varit snabb nog så har du tilldelats en plats i Vätternrundan 300 km. Men platsen blir din först när du har betalat och bekräftat anmälan. För att få en godkänd anmälan ska du efter platstilldelning alltså betala din plats. Du får ett mail med information om betalningen och har då 5 arbetsdagar på dig att betala för att bekräfta anmälan. Om du inte betalar i tid så går platsen tillbaka till kölistan och den som står först där får då möjlighet att betala för att bekräfta platsen. I slutet av december kontaktar Vätternrundan personer som hamnat i kölistan OM de tilldelas plats från den.

När är anmälningsdagen?

Intresseanmälan för Vätternrundan 300 km 2018 öppnar 6 september (och stänger 23 oktober). Huvudanmälan för Vätternrundan 300 km 2018 öppnar den 25 oktober, kl. 19.00.

MTB-Vätterns, Tjejvätterns och Halvvätterns anmälan öppnar 6 september. Vätternrundan 100 km öppnar 15 januari 2018. Anmälan till dessa lopp är öppen till och med 4 juni då även betalning ska ha genomförts. Obetalda platser plockas bort 5 juni. Läs mer om anmälan för Tjejvättern och Halvvättern!

Hur funkar gruppanmälan?

Vätternrundan 300 km

 • Först och främst är det skillnad på att anmäla en ”vanlig” grupp och en förbokad grupp. En förbokad grupp måste vara minst 30 och max 40 personer i Vätternrundan och platserna kostar 1 800 SEK. Läs mer om Förbokad grupp här!
 • En vanlig grupp i Vätternrundan har två funktioner. Att man får samma starttid och att gruppledaren (den som skapar gruppen) sköter anmälan med anmälningskoden. En vanlig grupp får bestå av minst 2 personer och max 40 personer.
 • Som gruppledare lägger du till vänner eller bjuder in vänner att ansluta till gruppen. Väljer du att lägga till dina vänner direkt behöver du deras kundnummer och födelsedatum (ÅÅ-MM-DD). Du kan också ge dina vänner anmälningskoden, så loggar de själva in på Mina Sidor och ansluter till gruppen. Gruppledaren kan då se på Mina Sidor vilka som har gått med i gruppen och när gruppen är komplett kan gruppledaren låsa gruppen så att ingen mer kan gå med. Gruppledaren kan sen också betala för sig själv, för flera eller alla i gruppen.
 • Om något skulle bli fel med gruppen kan gruppledaren gå in och ta bort gruppen på Mina Sidor med hjälp av papperskorgssymbolen. Då annulleras alla intresseanmälningar och proceduren kan göras om.
 • På anmälningsdagen kl. 19.00 går gruppledaren/du som ensamcyklist till den temporära startsidan på  www.vatternrundan.se och klistrar/skriver in anmälningskoden och trycker på Skicka. Därmed har du anmält din grupp/dig som ensamcyklist och om ni blir tilldelade platser får ni ett mail inom 24 timmar med vidare instruktioner om betalning. (oavsett om man tilldelats plats eller ej får man besked) OBS! Ni är inte anmälda förrän ni har betalat för era platser/din startplats!

Tjejvättern 100 km och Halvvättern 150 km

 • Först och främst är det skillnad på att anmäla en grupp och att förboka en grupp. En förbokad grupp måste vara minst 10 och max 40 personer. En förbokad plats i Tjejvättern kostar 725 SEK och i Halvvättern 825 SEK. Läs mer om Förbokad grupp här!
  En vanlig grupp har två funktioner. Att man får samma starttid och att gruppledaren (den som skapar gruppen) sköter anmälan med anmälningskoden.
 • Som gruppledare lägger du till vänner eller bjuder in vänner att ansluta till gruppen. Väljer du att lägga till dina vänner direkt behöver du deras kundnummer och födelsedatum (ÅÅ-MM-DD). Du kan också ge dina vänner anmälningskoden, så loggar de själva in på Mina Sidor och ansluter till gruppen. Gruppledaren kan då se på Mina Sidor vilka som har gått med i gruppen.
 • Om något skulle bli fel med gruppen kan gruppledaren gå in och ta bort gruppen eller enstaka deltagare i gruppen på Mina Sidor med hjälp av papperskorgssymbolen. Då annulleras alla intresseanmälningar och proceduren kan göras om.
 • När gruppen är komplett ska gruppledaren klicka på ”Bekräfta och Betala”-knappen. Då erhålles starttid och ingen komplettering av deltagare är längre möjlig, då gruppen därmed låses. Gruppledaren kan välja att betala för sig själv, för flera eller alla i gruppen. Efter bekräftad grupp ska betalning ske inom 5 helgfria arbetsdagar.
 • OBS! Ni är alltså inte anmälda förrän ni har betalat för era platser/din startplats.

Har jag fått en plats när jag gjort en intresseanmälan?

Nej. Ingen plats är godkänd innan betalning har skett. I Vätternrundan 300 km får du, om du fått en platstilldelning, ett mail med information om att betala inom 5 helgfria arbetsdagar för att bekräfta din plats och fullfölja din anmälan.

Vad är intresseanmälan?

Intresseanmälan är nödvändig till Vätternrundan 300 km för att du genom den får tillgång till den anmälningskod (xxxxxx-xxxxxx) som du ska ange på huvudanmälningsdagen kl. 19.00. Intresseanmälan för 2018 öppnar 6 september 2017. Det är ingen brådska att intresseanmäla sig/grupper och det har ingen betydelse när du gör detta men intresseanmälan måste vara genomförd senast 23 oktober. OBS! Tänk på att skapa en grupp om ni vill cykla tillsammans!

Vad är anmälningskoden till för?

Anmälningskoden är din/din grupps unika kod som ska anges i rutan för anmälningskod vid huvudanmälan kl. 19.00. Detta är för att minska risken för att tekniska hinder ska stå i vägen för att få en plats. Genom detta förfarande så elimineras allt det och det som kvarstår är variabeln vem som kommer in med sin anmälan först. Dessutom möjliggör detta system, och betalningsförfarande, en kölista där man placeras i turordning om man inte fick en tilldelad plats. Anmälningskoden är också den gruppkod som ska användas för att gå med i en befintlig grupp. Du får då gruppens anmälningskod från gruppledaren och går in på Mina Sidor och ansluter till gruppen. Där väljer du ”gå med i en grupp” och anger anmälningskoden.

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten