Frågor & svar

 • Vad gör jag om jag inte fått en plats?

  Kölistan

  Alla de som inte fick en plats den 4:e november har placerats i kölistan i den ordning anmälan kom in. Det innebär att om platser inte betalas så kommer dessa tillsättas från kölistan uppifrån. Om man får en plats via kölistan kommer man få ett mail som berättar hur man går till väga.

  Klassikeranmälan

  Klassikerdeltagare som fullföljt skidloppet 2016 i Öppet Spår, Vasaloppet eller Engelbrektsloppet och som inte har en startplats i Vätternrundan 2016 är välkomna med sin anmälan. Anmälan sker på Mina Sidor. Läs mer om Klassikeranmälan här!

  Transferperioden

  Efter Klassikeranmälan är avslutad öppnar vi vår transferperiod. Det innebär att man då (och endast då) får köpa och sälja startplatser i Vätternrundan. Affären fullbordas sedan på Mina Sidor och den sålda platsen registreras på den nya köparen och blir giltig. Läs mer om platsöverlåtelse här!

 • Min kompis och jag har fått olika starttider och har betalat våra respektive startplatser. Hur gör vi för att hamna i samma grupp?


  I mån av plats kan ni göra ett startgruppsbyte i Motala i samband med loppet. Detta görs vid ”Ändringar” i mässområdet nere vid hamnen till en kostnad av 200 kr.

 • Hur loggar jag in på Mina Sidor?

  Du behöver ett kundnummer och ett lösenord. Om du har kört något av våra lopp sedan 2001 så har du redan de uppgifterna. Om du glömt dessa kan du på Mina Sidor begära ut uppgifterna igen, under förutsättning att du har tillgång till den mailadress som finns lagrad hos oss. Skulle du inte ha tillgång till mailen måste du kontakta kansliet (0141-22 32 90). Klicka på ”Jag är ny kund” om du inte deltagit tidigare och registrera dina uppgifter.

 • Jag har beställt nya inloggningsuppgifter men får inte dessa till min e-post, varför?

  Kontrollera ditt Spam-filter, ibland hamnar e-post där. Annars kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 så hjälper vi dig.

 • Hur tar jag bort min intresseanmälan?

  Om du behöver göra om eller ta bort din intresseanmälan går du till Mina Sidor, klickar på ”Anmälningar” i den blå menyn och väljer lopp.
  Du kommer då till din sida för din intresseanmälan och längst ut till höger ser du en soptunnesymbol.
  Klicka på den och klicka Ok när du får frågan.
  Därefter är din anmälan borttagen och du kan göra en ny intresseanmälan.

 • Måste jag bekräfta min/gruppens intresseanmälan?

  Nej, din eller gruppens intresseanmälan stängs per automatik när Mina Sidor stängs kl 12.00 på anmälningsdagen.

 • Anmälningskoden har 12 tecken (13 med bindestreck)

  Anmälningskoden är 12 tecken lång (123456-abcdef). MEN! Bindestrecket ska med vilket gör det till 13 tecken.

  Alltså ska hela koden INKLUSIVE bindestreck skrivas eller klistras in!

 • Hur fungerar anmälan till Vätternrundan?

  Till Vätternrundan måste du göra en intresseanmälan för att få den anmälningskod som du anmäler dig med den 4:e november. Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din intresseanmälan. Sedan väntar du till anmälningsdagen den 4:e november och klistrar in din anmälningskod. Om du blivit tilldelad en plats får du ett mail om detta och har i och med det fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan här!

 • Vad är lojalitetsprogrammet?

  Det är till för att premiera de cyklister i Vätternrundan som återkommer år efter år. Kraven är att du ska ha genomfört minst tre Vätternrundan under de senaste sex åren. Du måste genomföra intresseanmälan och anmälan som vanligt men om du fyllt i på Mina Sidor att du vill utnyttja lojalitetsprogrammet kommer du att tilldelas en plats om du inte tilldelas en i den ordinarie anmälan.

 • Vad är platsöverlåtelse och hur fungerar det?

  Under perioden 26 mars till 18 maj är vår transferperiod. Du ges då, och endast då, möjlighet att köpa och sälja en startplats i Vätternrundan (OBS! Vätternrundan säljer inga platser efter 4 november. Du får hitta köpare/säljare på till exempel tradera.se eller blocket.se). Platsöverlåtelse är även tillåtet i Tjej- och Halvvättern. Läs mer om det på siten: VätternrundanTjejvättern och Halvvättern

 • Jag vill cykla tillsammans med vänner. Hur anmäler jag oss som en grupp?

  FÖR ALLA LOPP:
  En person skapar gruppen på Mina Sidor och blir då gruppledare. Gruppledaren väjer ”Skapa en grupp” och erhåller en anmälningskod som ges ut till övriga i gruppen. Observera att samtliga gruppmedlemmar måste ha ett konto hos Vätternrundan. Det registrerar man på Mina Sidor. Gruppmedlemmarna loggar in på Mina Sidor och väljer aktuellt lopp, klickar sedan på ”Gå med i grupp” och fyller där i anmälningskoden.
  FÖR HALVVÄTTERN OCH TJEJVÄTTERN:
  När gruppledaren ser att alla finns med i gruppen klickar han/hon på ”bekräfta/betala grupp”. Då sätts starttiden och gruppen stängs. Efter detta moment kan inga fler läggas till i gruppen.
  FÖR VÄTTERNRUNDAN:
  På anmälningsdagen, den 4 november, går gruppledaren in och anmäler gruppen med anmälningskoden.

 • Hur fungerar anmälan till Tjej- och Halvvättern?

  Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din anmälan. Därefter har du fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan: Tjejvättern, Halvvättern

 • Jag ska välja önskad starttid, men vissa tider är rödmarkerade. Är dessa starttider fulltecknade?

  Nej, dessa tidsintervaller påvisar endast att de är eftertraktade tider som många vill ha. Gul är mindre eftertraktade tider och grönt är minst eftertraktade.

 • Jag har råkat klickat på knappen ”Bekräfta/betala” innan alla gruppmedlemmar hunnit gå med i gruppen. Vad gör jag?


  Om ingen i gruppen har hunnit betala sin plats går detta att ordna. Varje gruppmedlem måste gå in på Mina Sidor, klicka på ”Anmälningar” och aktuellt lopp. Längst till höger efter namnet finns en soptunne-symbol. Klicka på den och din anmälan tas bort och ni kan göra om anmälan på nytt.

  Detta gäller bara TJEJVÄTTERN och HALVVÄTTERN!

 • Hur fungerar klassikeranmälan?

  Efter Vasaloppet 2016 kan du som genomfört något av skidloppen under Vasaloppsveckorna (inklusive Engelbrektsloppet) anmäla dig på klassikerplatserna. Läs mer här!

 • Jag har blivit sjuk/skadad och kan inte delta. Hur gör jag?


  Om du har tecknat Startklarförsäkringen kontaktar du först Folksam på telefonnummer 0771-96 09 60. Därefter kontaktar du Vätternrundans kansli på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se som avanmäler dig. Har man inte tecknat startklarförsäkringen görs tyvärr ingen återbetalning av startavgiften.

 • Jag har fått förhinder och kan inte delta. Hur avanmäler jag mig?

  Kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se. Vätternrundan återbetalar inte din startavgift.

Utrustning

Rätt utrustning förhöjer upplevelsen!

Din cykel är ditt redskap under våra lopp och det är viktigt att den är rätt utrustad både för din egen och för dina medcyklisters säkerhet. Därför har vi vissa krav och rekommendationer som vi vill att du tar del av nedan.

Godkänd hjälm är livsviktigt
Enligt gällande trafikregler måste godkänd hjälm bäras under hela loppet. Kontroll görs innan start! Tänk på att även använda hjälm under träning.

Enligt lag måste en cykel alltid ha:
Ringklocka
Broms

I mörker måste cykeln också enligt lag ha:
* Belysning framtill med vitt eller gult fast sken som ska kunna ses tydligt på ett avstånd av 300 meter. Ljuset får inte blinka.
* Belysning baktill med rött ljus som ska kunna ses tydligt på ett avstånd av 300 meter. Obs! Vätternrundan rekommenderar ett fast ljus på baklyktan, då en blinkande lampa kan vara störande för bakomliggande cyklister.
* Vit reflex fram, separat eller i lampa
* Röd reflex bak, separat eller i lampa
* Orangegula eller vita reflexer åt sidorna – på ramen, på ekrarna, eller på godkända däck med reflexsidor

Ej tillåtna cyklar, cykelkomponenter och cykeltillbehör vid samtliga Vätternrundans lopp:
* Disc-hjul, d.v.s. hjul som är täckta.
* S.k. Mag hjul (hjul med ”rotorblad”).
* Elcyklar
* Liggcyklar (se utförligare information nedan under rubriken Specialcyklar och specialstyren)
* Cyklar med fasta växlar, s.k. single speeds är tillåtna endast om de är försedda med fram- och bakbroms samt frinav
* Triathlonstyren, tempobågar, clip-ons, förlängningspinnar, tjurhornstyren (se utförligare information nedan)
* Öppna styrändar
* Blinkande framljus. Helst ej heller baktill då detta kan vara störande för bakomliggande cyklister
* Barnsits
* Cyklar med fler eller färre hjul än två
* Cykelkärra

Specialcyklar och specialstyren:
* Vid behov av att använda liggcykel, armcykel eller en typ av styre vi normalt inte tillåter i våra lopp, krävs särskilt tillstånd och ett högst 2 år gammalt läkarintyg som styrker att denna typ av cykel/styre måste användas. Vätternrundan förbehåller sig rätten att avgöra godkännande av tillstånd från fall till fall. Sänd ett mail med din ansökan om tillstånd samt bifogat läkarintyg till info@vatternrundan.se

Vätternrundan tipsar!:
* Undvik att ha cykelkorg eller packväska som fästs på sidan av pakethållaren då den gör dig svårare att passera för andra cyklister
* Byt till nya batterier i cykelbelysningen före start, för att undvika att de tar slut under de mörka timmarna
* Använd ett fast ljus på bakbelysningen, då en blinkande lampa kan vara störande för bakomliggande cyklister.
* Sköt om cykeln regelbundet. Här följer några tips:
– Rengör och smörj cykeln regelbundet. Om du har en instruktionsbok till din cykel kan du följa anvisningarna i den.
– Kontrollera att kedjan är lagom spänd och att alla skruvar och detaljer sitter fast.
– Kontrollera att fälgbromsens bromsklossar inte är nedslitna och att däcken inte är slitna eller spruckna.
– Se till att belysningen fungerar både fram och bak och att alla reflexer är hela och rena. Se krav ovan.
– Kontrollera att däck med reflekterande material är rena. Om de inte är rena har de inte full reflexverkan

Följande typer av styren är inte tillåtna i våra lopp:
Triathlonstyren, tempobågar, clip ons, förlängningspinnar, tjurhornstyren är inte tillåtna

styren

 

Rätt klädsel för en heldag på cykel
De flesta av våra lopp har gynnats av bra väder, men visst har det kommit en och annan regnskur. Natten brukar dock vara ganska sval, ofta kylig, medans dagen kan bli rätt så varm. Det är bättre att ta på sig rejält och sedan ta av sig utefter banan. Kläderna kan du lämna in i någon depå efter vägen och sedan hämta ut dem i Motala.

Fukttransporterande underkläder, vindtäta överdragskläder och cykelbyxor utan skavande sömmar är att föredra. Det finns också anpassade tillbehör för särskilt utsatta kroppsdelar så som händer, knän, armbågar, ansikte, ögon och fötter.

Länkar:
Cykelfrämjandet
Transportstyrelsen om trafikregler för dig som cyklar
Transportstyrelsen om rätt reflexer till din cykel

Rätt klädd inför Vätternrundan

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten