vatternrundan.se > Inför loppen > Träning och hälsa

Träning och hälsa

Din hälsa är viktig

Om du har kronisk sjukdom, äter mediciner och undrar om du kan cykla rekommenderar vi att du diskuterar med din läkare. Träna aldrig om du inte är fullt frisk. Och starta absolut inte om du har några som helst sjukdomssymtom. Vätternrundan tillhandahåller inga läkemedel. Folksam kan återbetala din anmälningsavgift om du har tecknat Folksams motionsloppsförsäkring (öppnas i ny flik). Titta gärna på vår instruktionsfilm om hur du äter rätt inför loppen!

Minst 100 träningsmil inför Vätternrundan 300 km

Det är viktigt att du kommer väl förberedd till motionslopp som våra. Ju bättre tränad du kommer till start desto mer njutbar och upplevelserik blir loppet. Vår rekommendation är att du har samlat ihop minst 100 träningsmil under våren innan du kommer till start i Vätternrundan 300 km. För Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km och Halvvättern 150 km rekommenderar vi minst 50 mil. Du som bor i land med vinterklimat börjar givetvis så tidigt på våren som möjligt med regelbundna cykelturer. Börja med korta turer och öka sedan längden successivt. Och så minst ett ”långlopp” på 10-12 mil några veckor före Vätternrundan 300 km och 5-10 mil för Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km och Halvvättern 150 km.

Låt dig inspireras

Mina Sidor, på Cykla.se och i tidningen Cykla finner du ytterligare träningstips och inspiration.

Cykla i grupp

Att cykla i grupp är oerhört givande, förutsatt att man vet vad man gör. Träna med fördel på det i förväg hemma och ta del av våra erfarna cyklisters råd och förmaningar i rutan nedan. Träningskompisar kan du exempelvis hitta på arbetsplatsen eller i den lokala cykelklubben. Här nedan hittar du vår film om vilka regler och tecken som gäller för cykling i grupp.

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten