Annons:

CRC – toppbanner
vatternrundan.se > Inför loppen > Träning och hälsa

Träning och hälsa

Din hälsa är viktig

Om du har kronisk sjukdom, äter mediciner och undrar om du kan cykla rekommenderar vi att du diskuterar med din läkare. Träna aldrig om du inte är fullt frisk. Och starta absolut inte om du har några som helst sjukdomssymtom. Vätternrundan tillhandahåller inga läkemedel. Folksam kan återbetala din anmälningsavgift om du har tecknat Folksams motionsloppsförsäkring (öppnas i ny flik).

Hälsocheck:

Har läkare någon gång sagt att du har en hjärtåkomma eller högt blodtryck?
Får du ont i bröstet av fysisk aktivitet?
Har du haft ont i bröstet den senaste månaden?
Har läkare någon gång rekommenderat behandling med läkemedel för ditt blodtryck eller hjärtåkomma?
Har du vid ett eller flera tillfällen förlorat medvetandet eller ramlat pga yrsel?
Har du skelett- eller ledbesvär som kan förvärras av fysisk aktivitet?
Är du medveten om någon annan fysisk anledning som skulle förhindra dig från att träna utan medicinsk övervakning?

Om du svarat ja på någon av frågorna ovan så rekommenderar vi att du rådgör med läkare före deltagande i Vätternrundan.

Minst 100 träningsmil inför Vätternrundan

Det är viktigt att du kommer väl förberedd till motionslopp som våra. Ju bättre tränad du kommer till start desto mer njutbar och upplevelserik blir loppet. Vår rekommendation är att du har samlat ihop minst 100 träningsmil under våren innan du kommer till start i Vätternrundan. För Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km och Halvvättern 150 km rekommenderar vi minst 50 mil. Du som bor i land med vinterklimat börjar givetvis så tidigt på våren som möjligt med regelbundna cykelturer. Börja med korta turer och öka sedan längden successivt. Och så minst ett ”långlopp” på 10-12 mil några veckor före Vätternrundan och 5-10 mil för Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km och Halvvättern 150 km.

Vätternrundans träningsprogram

Tillsammans med proffstränaren Mattias Reck från Guided Heroes har vi tagit fram tre stycken träningsprogram som du kan följa från januari ända fram till Cykelveckan i juni. Träningsprogrammen publiceras månadsvis på Cykla.se och finns i tre versioner – Sub 10, Sub 12 och Sub 15 – beroende på vilket mål du har med din runda.

Cykla i grupp

Att cykla i grupp är oerhört givande, förutsatt att man vet vad man gör. Träna med fördel på det i förväg hemma och ta del av våra erfarna cyklisters råd och förmaningar i rutan nedan. Träningskompisar kan du exempelvis hitta på arbetsplatsen eller i den lokala cykelklubben. Här nedan hittar du vår film om vilka regler och tecken som gäller för cykling i grupp.

Annons:

CRC – toppbanner

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten