Frågor & svar

 • Vad gör jag om jag inte fått en plats?

  Kölistan

  Alla de som inte fick en plats den 4:e november har placerats i kölistan i den ordning anmälan kom in. Det innebär att om platser inte betalas så kommer dessa tillsättas från kölistan uppifrån. Om man får en plats via kölistan kommer man få ett mail som berättar hur man går till väga.

  Klassikeranmälan

  Klassikerdeltagare som fullföljt skidloppet 2016 i Öppet Spår, Vasaloppet eller Engelbrektsloppet och som inte har en startplats i Vätternrundan 2016 är välkomna med sin anmälan. Anmälan sker på Mina Sidor. Läs mer om Klassikeranmälan här!

  Transferperioden

  Efter Klassikeranmälan är avslutad öppnar vi vår transferperiod. Det innebär att man då (och endast då) får köpa och sälja startplatser i Vätternrundan. Affären fullbordas sedan på Mina Sidor och den sålda platsen registreras på den nya köparen och blir giltig. Läs mer om platsöverlåtelse här!

 • Min kompis och jag har fått olika starttider och har betalat våra respektive startplatser. Hur gör vi för att hamna i samma grupp?


  I mån av plats kan ni göra ett startgruppsbyte i Motala i samband med loppet. Detta görs vid ”Ändringar” i mässområdet nere vid hamnen till en kostnad av 200 kr.

 • Hur loggar jag in på Mina Sidor?

  Du behöver ett kundnummer och ett lösenord. Om du har kört något av våra lopp sedan 2001 så har du redan de uppgifterna. Om du glömt dessa kan du på Mina Sidor begära ut uppgifterna igen, under förutsättning att du har tillgång till den mailadress som finns lagrad hos oss. Skulle du inte ha tillgång till mailen måste du kontakta kansliet (0141-22 32 90). Klicka på ”Jag är ny kund” om du inte deltagit tidigare och registrera dina uppgifter.

 • Jag har beställt nya inloggningsuppgifter men får inte dessa till min e-post, varför?

  Kontrollera ditt Spam-filter, ibland hamnar e-post där. Annars kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 så hjälper vi dig.

 • Hur tar jag bort min intresseanmälan?

  Om du behöver göra om eller ta bort din intresseanmälan går du till Mina Sidor, klickar på ”Anmälningar” i den blå menyn och väljer lopp.
  Du kommer då till din sida för din intresseanmälan och längst ut till höger ser du en soptunnesymbol.
  Klicka på den och klicka Ok när du får frågan.
  Därefter är din anmälan borttagen och du kan göra en ny intresseanmälan.

 • Måste jag bekräfta min/gruppens intresseanmälan?

  Nej, din eller gruppens intresseanmälan stängs per automatik när Mina Sidor stängs kl 12.00 på anmälningsdagen.

 • Anmälningskoden har 12 tecken (13 med bindestreck)

  Anmälningskoden är 12 tecken lång (123456-abcdef). MEN! Bindestrecket ska med vilket gör det till 13 tecken.

  Alltså ska hela koden INKLUSIVE bindestreck skrivas eller klistras in!

 • Hur fungerar anmälan till Vätternrundan?

  Till Vätternrundan måste du göra en intresseanmälan för att få den anmälningskod som du anmäler dig med den 4:e november. Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din intresseanmälan. Sedan väntar du till anmälningsdagen den 4:e november och klistrar in din anmälningskod. Om du blivit tilldelad en plats får du ett mail om detta och har i och med det fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan här!

 • Vad är lojalitetsprogrammet?

  Det är till för att premiera de cyklister i Vätternrundan som återkommer år efter år. Kraven är att du ska ha genomfört minst tre Vätternrundan under de senaste sex åren. Du måste genomföra intresseanmälan och anmälan som vanligt men om du fyllt i på Mina Sidor att du vill utnyttja lojalitetsprogrammet kommer du att tilldelas en plats om du inte tilldelas en i den ordinarie anmälan.

 • Vad är platsöverlåtelse och hur fungerar det?

  Under perioden 26 mars till 18 maj är vår transferperiod. Du ges då, och endast då, möjlighet att köpa och sälja en startplats i Vätternrundan (OBS! Vätternrundan säljer inga platser efter 4 november. Du får hitta köpare/säljare på till exempel tradera.se eller blocket.se). Platsöverlåtelse är även tillåtet i Tjej- och Halvvättern. Läs mer om det på siten: VätternrundanTjejvättern och Halvvättern

 • Jag vill cykla tillsammans med vänner. Hur anmäler jag oss som en grupp?

  FÖR ALLA LOPP:
  En person skapar gruppen på Mina Sidor och blir då gruppledare. Gruppledaren väjer ”Skapa en grupp” och erhåller en anmälningskod som ges ut till övriga i gruppen. Observera att samtliga gruppmedlemmar måste ha ett konto hos Vätternrundan. Det registrerar man på Mina Sidor. Gruppmedlemmarna loggar in på Mina Sidor och väljer aktuellt lopp, klickar sedan på ”Gå med i grupp” och fyller där i anmälningskoden.
  FÖR HALVVÄTTERN OCH TJEJVÄTTERN:
  När gruppledaren ser att alla finns med i gruppen klickar han/hon på ”bekräfta/betala grupp”. Då sätts starttiden och gruppen stängs. Efter detta moment kan inga fler läggas till i gruppen.
  FÖR VÄTTERNRUNDAN:
  På anmälningsdagen, den 4 november, går gruppledaren in och anmäler gruppen med anmälningskoden.

 • Hur fungerar anmälan till Tjej- och Halvvättern?

  Du går till Mina Sidor och väljer om du vill skapa en grupp, ansluta till en grupp eller cykla själv. Du får då din anmälningskod. Därefter måste du önska starttid innan du bekräftar din anmälan. Därefter har du fem dagar på dig att betala för att bekräfta din plats. Läs mer om anmälan: Tjejvättern, Halvvättern

 • Jag ska välja önskad starttid, men vissa tider är rödmarkerade. Är dessa starttider fulltecknade?

  Nej, dessa tidsintervaller påvisar endast att de är eftertraktade tider som många vill ha. Gul är mindre eftertraktade tider och grönt är minst eftertraktade.

 • Jag har råkat klickat på knappen ”Bekräfta/betala” innan alla gruppmedlemmar hunnit gå med i gruppen. Vad gör jag?


  Om ingen i gruppen har hunnit betala sin plats går detta att ordna. Varje gruppmedlem måste gå in på Mina Sidor, klicka på ”Anmälningar” och aktuellt lopp. Längst till höger efter namnet finns en soptunne-symbol. Klicka på den och din anmälan tas bort och ni kan göra om anmälan på nytt.

  Detta gäller bara TJEJVÄTTERN och HALVVÄTTERN!

 • Hur fungerar klassikeranmälan?

  Efter Vasaloppet 2016 kan du som genomfört något av skidloppen under Vasaloppsveckorna (inklusive Engelbrektsloppet) anmäla dig på klassikerplatserna. Läs mer här!

 • Jag har blivit sjuk/skadad och kan inte delta. Hur gör jag?


  Om du har tecknat Startklarförsäkringen kontaktar du först Folksam på telefonnummer 0771-96 09 60. Därefter kontaktar du Vätternrundans kansli på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se som avanmäler dig. Har man inte tecknat startklarförsäkringen görs tyvärr ingen återbetalning av startavgiften.

 • Jag har fått förhinder och kan inte delta. Hur avanmäler jag mig?

  Kontakta kansliet på telefonnummer 0141-22 32 90 eller mejla info@vatternrundan.se. Vätternrundan återbetalar inte din startavgift.

Historik

Anmälda
Startande
Fullföljde

När den i ordningen 10: e Halvvättern kördes sattes ett nytt deltagarrekord. 7567 deltagare var anmälda och 6412 av dessa kom till start. Vädermässigt bjöds det på bästa tänkbara förutsättningar. Luften var visserligen sval under de tidiga morgontimmarna när de första cyklisterna rullade iväg, men den värmdes snart upp till en behagligare temperatur och en härlig sol lyste från en klarblå himmel.

7 503 anmälda är ett nytt rekord! Men när vi sammanfattar ser vi att de siffrorna inte överfördes till antal startande och fullföljande.

Det mesta kan nog skyllas på det olyckliga vädret. För om Tjejvättern bjöd på solsken så bjöd Halvvättern på kraftiga vindar. Så kraftiga att arrangören fick vänta med att stänga målet till 20:22 då sista cyklist passerade mållinjen.

Loppet höll på att få ett tragiskt besked då en deltagare drabbades av hjärtstopp, men tack vare medcyklister, kunnig personal och de ambulerande hjärtstartarna klarade sig cyklisten. Fantastiskt skönt!

Aldrig förr har så många anmält sig, startat och fullföljt Halvvättern. Söndagen bjöd på milda vindar och strålande solsken; något som märktes på de rekordmånga
deltagarna som samlades i Stadsparken efter Halvvättern. Förmodligen den bästa Halvvättern hittils enligt de flesta. Roberto Vacchis välgörenhetssatsning tillsammans med Vätternrundan från ifjol där man samlade in 160 000 till prostatacancerforskning fortsatte i år och totalt fick prostatacancerförbundet, Sockertoppen och Time For Ghana dela på hela 385 000 kronor.

Aldrig förr har så många velat cykla de 15 milen. Med över 1 200 anmälningar fler än förra året blev 2012 års Halvvättern en verklig succé. Även om vädret stundtals spelade oss ett spratt var så gott som alla glada när de gick i mål. Och på Facebook märktes tydligt deltagarnas och åhörarnas förtjusning mot såväl arrangören som funktionärerna. Vätternrundan var nöjda, deltagarna nöjda och åskådarna nöjda.

Flera hundra valde att direktanmäla sig på torget, det osäkra vädret till trots. Det visade sig bli ett perfekt cykelväder även om det bitvis var lite motvind, inte ovanligt på östgötaslätten. Det var många nöjda cyklister och funktionärer som sammanfattade årets version. Arrangören MAIF/Vätternrundan kan inte annat än tacka och gratulera alla inblandade! Bland de brutna fanns en dansk man som fick kliva av cykeln och återvända till Motala för vidare färd till BB i Jönköping tillsammans med sin fru.

Efter ett på många sätt stormigt lördagslopp var både cyklister och funktionärer spända inför söndagens prövningar. En vindstilla och ljus morgon tände dock hoppet om en lovande dag hos många, många efteranmälde sig på plats. De startande i dagens Halvvättern fick uppleva ett mycket lyckat arrangemang på alla sätt. En uppskattad bana och fint väder nästan hela dagen resulterade i många glada cyklister.

Halvvättern fortsätter att utvecklas, både arrangörs- och deltagarmässigt. Halvvätterns deltagare öser beröm över den vackra banan. Söndagen bjöd på fint väder även om många fick motvind på slutet. Loppets gemytliga stämning infann sig självklart ändå. Flera hundra män och kvinnor kvalificerade sig för premiemedaljen.

Några cyklister körde ganska snabbt medan andra tog det lite lugnare. Målgången i Halvvättern påbörjades mitt på dagen och avslutades inte förrän framåt sju på söndags kvällen. Under hela eftermiddagen var det en strid ström av cyklister som passerade under mål portalen på Vätternpromenaden i Motala. Halvvättern hade i år fått en delvis ny sträckning över natursköna Omberg. Den nya banan mottogs väl och fick betyget mycket vacker men tuff. Troligtvis var det värmen som orsakade att ett antal fick bryta pga trötthet och kramp. Så som det brukar i Vätternrundans cykellopp var stämningen god och många uttryckte sig vara nöjda med sin prestation. 15 mil är en bedrift och en heldag i stekande sol är ingen lek. Varken för cyklister eller funktionärer. Anmälda: 2980 (1 712 män/ 1 268 kvinnor).

150 km i strålande solsken. De 2065 deltagande cyklisterna i premiären av Halvvättern på söndagen var överväldigade av den fina och varierande banan. 33 bröt, de flesta pga värmen. Och det gick snabbt för många. Av de 500 beställda premie plaketterna till killar som cyklat under 5 timmar och tjejer som cyklat under 6 timmar, så gick nästan alla åt. Förste man gick i mål strax efter tolv och sista cyklist passerade mållinjen kvart över sex. Premiären av Halvvättern kan inte anses annat än lyckad. Arrangören tror på en positiv fortsatt utveckling av loppet med alla dessa goda blivande ambassadörer.

Grabbvättern 2006 – Sista året Anmälda: Ca 1000 Startande: 849 Fullföljde: 847 Män i alla former …med skiftande kondition och teknisk utrustning. Cyklade idag de 9 milen i Grabbvättern med start och mål i Motala. Grabbarna erbjöds solsken och en något friskare vind än vad tjejerna hade igår. Loppet bestod av många kompisgäng, bl a fd elitcyklisterna ”Recycle Team” bestående av Björn Johansson, Michael Lafis, Stefan Andersson, Anders Eklundh, Magnus Knutsson och Lars Wahlqvist. För andra året hade de kommit för en helhelg i Motala med mycket cykel och gamla minnen. På andra sidan den vackra Stadsparken var sorlet och glädjen minst lika livlig där 12:e Minivättern gick av stapeln. Minivättern för 6-10 åringar är ett av Vätternrundans mest fotograferade lopp. Efter målgång fotade Litho de som ville och placerade på Motala Tidnings förstasida.

Nykomlingen i årets Cykelfest i Motala, Grabbvättern, kördes för första gången under söndagen. Förutsättningarna för de 848 killarna som trampade iväg från Motala var bästa tänkbara med behaglig temperatur och mestadels solsken. Humöret var på topp och alla trivdes på 9-mila rundan. -”Det är alltid spännande med premiärer, säger kanslichef Eva-Lena Frick. Man vet inte om allt ska gå som man har tänkt sig, men idag har allt gått enligt planerna och vi kan summera ett mycket lyckat arrangemang som vi hoppas ska växa till kommande år”.

Våra partners

Vätternrundan skulle aldrig vara vad det är idag om det inte vore för våra fantastiska partners som delar vår passion för cykelsporten